Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Μνημεία και αξιοθέατα της Ιρλανδίας** Δουβλίνο

       Δραματικά σμιλεμένη στο πέρασμα των αιώνων από τον ηρωισμό των Κελτών, η Ιρλανδία έχει να παρουσιάσει πλούσια πολιτισμική κληρονομιά και αξιοθέατα που κόβουν την ανάσα. Το σμαραγδένιο νησί αποτελεί έναν από τους πιο φιλόξενους προορισμούς της δυτικής Ευρώπης, προσφέροντας ένα υπέροχο ταξίδι στο χρόνο.



Βράχοι Μοχέρ (Moher)



       Οι παράκτιοι βράχοι του Μοχέρ (Cliffs of Moher) είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τοπία της Ιρλανδίας,  αλλά και ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της χώρας. Οι τεράστιοι  βράχοι που βρίσκονται στο County Clare και έχουν θέα προς τον Ατλαντικό Ωκεανό, ορθώνονται σε ύψος που φτάνει τα 214 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.



Μεγαλιθικό μνημείο Newgrange


       Θεωρείται ότι είναι ο παλαιότερος και ο πιο γνωστός προϊστορικός χώρος σε ολόκληρη την Ιρλανδία. Το Newgrange είναι ένας τάφος που χτίστηκε από χώμα, ξύλο, πηλό, πέτρα γύρω στο 3.100 π.Χ., περίπου 1.000 χρόνια πριν από την κατασκευή των πυραμίδων στην Αίγυπτο.

       Αποτελείται από ένα μακρύ πέρασμα που οδηγεί σε ένα σταυροειδή θάλαμο,  που προφανώς χρησιμοποιήθηκε ως τάφος, καθώς περιέχει πέτρινες λεκάνες γεμάτες με αποτεφρωμένα λείψανα. Το μοναδικό χαρακτηριστικό του Newgrange είναι ο προσεκτικός και ανθεκτικός σχεδιασμός του, που έχει βοηθήσει τη δομή να παραμείνει εντελώς αδιάβροχη εσωτερικά. Το πιο εκπληκτικό όμως είναι ο τρόπος με τον οποίο έχει τοποθετηθεί η είσοδος στον τάφο. Ακόμη και το χειμερινό ηλιοστάσιο, οι ακτίνες του ήλιου μπαίνουν στο εσωτερικό και φωτίζουν το δάπεδο του κεντρικού δωματίου του μνημείου.

  Οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν ότι το Newgrange χρησιμοποιήθηκε ως τάφος, αλλά ο επίπονος σχεδιασμός που απαιτήθηκε για να εξασφαλιστεί ο συνεχής φωτισμός του εσωτερικού του, δημιουργούν ερωτήματα που μέχρι σήμερα παραμένουν αναπάντητα.

Δουβλίνο: Μνημεία και αξιοθέατα


     Με επιβλητικούς ναούς και εντυπωσιακά κάστρα μέχρι κεντρικούς εμπορικούς πεζοδρόμους, το Δουβλίνο είναι ο ιδανικός προορισμός για οικονομικές και μοναδικές αποδράσεις. Μια μεσαιωνική και ταυτόχρονα μοντέρνα πόλη, η πρωτεύουσα της Ιρλανδίας είναι το κατάλληλο μέρος για όσους δεν θέλουν να χαθούν σε αμέτρητα αξιοθέατα, αλλά θέλουν να νιώσουν βαθιά μέσα τους την μακρινή Ιρλανδική κουλτούρα, που γέννησε το τριφύλλι της τύχης και την ξεχωριστή παραδοσιακή μουσική.Την πατρίδα των Όσκαρ Ουάιλντ, Μπέρναρ Σω, Σάμμιουελ Μπέκετ, Τζέιμς Τζόις και τόσων άλλων.
      Το Δουβλίνο βρίσκεται στην εκβολή του ποταμού Λίφεϋ, που διαχωρίζει την πόλη σε δυο μέρη και στολίζεται με γέφυρες ιδανικές για βόλτα. Αν και είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ιρλανδίας με πληθυσμό που ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο κατοίκους, το Δουβλίνο προσφέρεται για εξαιρετικούς περιπάτους  και μπορεί εύκολα ο επισκέπτης να μετακινηθεί με τα πόδια.  Είναι ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσει κανείς μια νέα πόλη,περπατώντας στους πλακόστρωτους δρόμους της ανάμεσα σε ιρλανδέζικες pubs, να χαζέψει στους εμπορικούς πεζοδρόμους και να επισκεφθεί ιστορικά μνημεία. Αν το κρύο και η κούραση στέκονται εμπόδιο, τα τοπικά λεωφορεία και το τραμ εξυπηρετούν, καθώς διασχίζουν όλο το κέντρο της πόλης.

      Η πόλη του Δουβλίνου μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από σελίδες λογοτεχνικού βιβλίου. Υπέροχα, καλοδιατηρημένα ιρλανδέζικα σπίτια, με χρωματιστές πόρτες και παράθυρα, σπάνε τη μονοτονία του συνήθως γκρίζου ουρανού. Αν έχετε διαβάσει Τζέιμς Τζόις, θα έχετε πάρει μια πρώτη, μικρή γεύση για το Δουβλίνο. Αν πάλι όχι, αφήστε τις αισθήσεις σας να σας ταξιδέψουν σε μια πόλη που δύσκολα θα ξεχάσετε...
     Ξεκινήστε την περιπλάνησή σας στη «νεαρή» αυτή πόλη, διασχίζοντας μία από τις 11 συνολικά γέφυρες που ενώνουν τις όχθες του ποταμού Λίφεϊ, που διαπερνά την πόλη. Πρώτη σας στάση το περίφημο Trinity College, που ιδρύθηκε το 1592 και φημίζεται τόσο για την τεράστια βιβλιοθήκη του-με μήκος 65 μέτρα και πάνω από 200.000 τόμους παλαιών βιβλίων όσο και για το υψηλό επίπεδο των σπουδών του, που το καθιστούν πρώτο στις προτιμήσεις πολλών σπουδαστών από όλο τον κόσμο.
   Τα αξιοθέατα στο Δουβλίνο δεν έχουν τελειωμό. Επισκεφθείτε το δημαρχείο της πόλης του Δουβλίνου, που στεγάζεται σε ένα υπέροχο κτίριο του 1779 και φιλοξενεί μια σημαντική έκθεση που αφηγείται την ιστορία της πόλης που πάλεψε όσο καμιά άλλη για την ανεξαρτησία της. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, που στεγάζεται μέσα στο Βασιλικό Νοσοκομείο του 17ου αιώνα και φημίζεται όχι μόνο για τις εκπληκτικές συλλογές του αλλά και για τους δαιδαλώδεις κήπους του, που αξίζουν την προσοχή σας. 

     Αρκετό από το χρόνο σας  σίγουρα θα αφιερώσετε στην Εθνική Πινακοθήκη της Ιρλανδίας, που φιλοξενεί δημοφιλή έργα Ιρλανδών και ξένων καλλιτεχνών, ενώ την προσοχή σας θα κερδίσει και το Εθνικό Μουσείο της Ιρλανδίας με υπέροχα δείγματα κελτικής τέχνης αλλά και αντικείμενα από τον σκοτεινό Μεσαίωνα. Ωστόσο, μια γεύση από το μεσαιωνικό Δουβλίνο θα πάρετε, αν επισκεφθείτε το κάστρο Dublinia, που χτίστηκε τον 13ο αιώνα στη θέση ενός καταυλισμού των Βίκινγκς και φιλοξενεί αντικείμενα από αυτή την εποχή, αλλά και αναπαριστά με ρεαλισμό τη ζωή στη σκοτεινή εποχή των μεσαιωνικών χρόνων. Φυσικά, αν ο χρόνος σας το επιτρέπει, μπορείτε να πάρετε μια γεύση από το διάσημο λογοτεχνικό κλίμα της πόλης με μια επίσκεψη στο σπίτι του Όσκαρ Ουάιλντ, στο κέντρο που είναι αφιερωμένο στον συγγραφέα Τζέιμς Τζόις ή στο μουσείο που είναι αφιερωμένο στους μεγάλους Ιρλανδούς συγγραφείς.

        ♦ Σημεία που αξίζουν ιδιαίτερη προσοχή είναι τα εξής:

Η Παλιά Βιβλιοθήκη

       Χτίστηκε σε αυστηρό στυλ μεταξύ του 1712 και 1732 με  μήκος 32 μ. Long Room (Μακρά Αίθουσα) υπάρχουν πολλά μοναδικά, παλιά κείμενα και το Book of Kells εκτίθεται στις Library Colonnades.
Το Long Room χρησιμοποιείται κυρίως για τα περίπου 200.000 παλαιότερα βιβλία της βιβλιοθήκης. Ως το 1892 το ισόγειο του περιστυλίου ήταν ανοιχτό, αλλά τότε χτίστηκε ώστε να αυξηθεί ο αποθηκευτικός χώρος. Μία παλαιότερη προσπάθεια αύξησης της χωρητικότητας της αίθουσας είχε γίνει το 1853 όταν ανυψώθηκε η οροφή της.
     Εκτός από το παγκοσμίου φήμης Βιβλίο της Kells,στην Παλιά Βιβλιοθήκη  εκτίθεται και η αποκαλούμενη άρπα του Brian Boru, που όμως αποκλείεται να υπήρχε το 1014, όταν ο ήρωας αυτός της πρώιμης ιρλανδικής ιστορίας νίκησε τους Δανούς στη Μάχη του Κλόνταρφ. Χρονολογείται πάντως από το 1400 και είναι από τις παλαιότερες στην Ιρλανδία.
Άλλα εκθέματα είναι ένα σπάνιο αντίγραφο της Ανακήρυξης της Ιρλανδικής Δημοκρατίας, που διάβασε δημόσια ο Πάτρικ Πιρς στις αρχές της Εξέγερσης της Εβδομάδας του Πάσχα το 1916. Οι συλλογές των μαρμάρινων προτομών του 18ου και 19ου αιώνα αναπαριστούν τον Τζόναθαν Σουίφτ, τον Έντμουντ Μπερκ και άλλα παλαιότερα μέλη του Trinity College.

Το Κάστρο του Δουβλίνου


      Το Κάστρο του Δουβλίνου,, που ήταν το κέντρο της βρετανικής εξουσίας στην Ιρλανδία και κατασκευάστηκε αρχικά κατά παραγγελία του βασιλιά Ιωάννη το 1204, θυμίζει περισσότερο ανάκτορο. Από το αρχικό νορμανδικό κάστρο σώζεται μόνο ο Record Tower που ολοκληρώθηκε το 1258 και μέρος των θεμελίων του – η επίσκεψη των ανασκαφών είναι από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια του κάστρου. Η τάφρος, που είχε καλυφθεί εξολοκλήρου από νεότερα κτίσματα, γέμιζε με τα νερά του ποταμού Poddle. Το κάστρο στεγάζει επίσης ένα από τα καλύτερα μουσεία του Δουβλίνου, την Chester Beatty Library.
       Η ιστορία του κάστρου ήταν μάλλον ήρεμη, με εξαίρεση μία πολιορκία από τον Σίλκεν Τόμας Φιτζερλαντ το 1534, μία πυρκαγιά που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του το 1684, και τα γεγονότα της Εξέγερσης της Εβδομάδας του Πάσχα το 1916. Ήταν η επίσημη κατοικία των Βρετανών αντιβασιλέων της Ιρλανδίας μέχρι την κατασκευή του Viceregal Lodge στο Phoinex Park. Παλαιότερα είχε χρησιμοποιηθεί ως φυλακή.

Ο Καθεδρικός Ναός του Χριστού(ναός της Αγίας Τριάδας)


       Ο Καθεδρικός Ναός του Χριστού ή Ναός της Αγίας Τριάδας βρίσκεται νότια του ποταμού και δυτικά του κέντρου της πόλης. Ο αρχικός οικισμός των Βίκινγκ βρισκόταν μεταξύ του καθεδρικού ναού και του ποταμού. Εδώ ήταν και το κέντρο του μεσαιωνικού Δουβλίνου.
       Ο καθεδρικός χτίστηκε από τους Δανούς το 1038 κι αρχικά ήταν ξύλινος, ενώ  στη συνέχεια άρχισε να ξαναχτίζει από πέτρα το 1172. Για μεγάλο μέρος της ιστορίας του ο Christ Church Cathedral συναγωνιζόταν τον κοντινό St Patrick’s Cathedral, αλλά, όπως και ο γειτονάς του, πέρασε δύσκολες στιγμές το 18 ο και 19 ο αιώνα και όταν ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης του ήταν σχεδόν ετοιμόρροπος, ενώ το κεντρικό κλίτος του είχε χρησιμοποιηθεί ως αγορά και η κρύπτη του είχε στεγάσει ταβέρνες.

Το Εθνικό Μουσείο


       Το κτίριο του Εθνικού Μουσείου ολοκληρώθηκε το 1890. Το αστέρι του μουσείου είναι το Treasury (Θησαυροφυλάκιο) , που στεγάζει την ωραιότερη συλλογή χρυσών αντικειμένων από την Εποχή του Χαλκού και του Σιδήρου στον κόσμο και την πληρέστερη παγκοσμίως συλλογή μεσαιωνικών κελτικών αντικειμένων από μέταλλο.
      Τα σημαντικά εκθέματα της μοναδικής συλλογής του είναι το Ardagh Chalice και η Tara Brooch. Το κύπελλο του Ardagh του 12ου αιώνα, με ύψος 17,8 εκατοστά και διάμετρο 24,2 εκατοστά, είναι το καλύτερο γνωστό δείγμα κελτικής τέχνης κι έχει κατασκευασθεί από χρυσό, ασήμι, μπρούτζο, χαλκό και μόλυβδο. Η εξίσου φημισμένη πομπή της Tara κατασκευάστηκε γύρω στο 700 μ.Χ. από λευκό μπρούτζο, με ίχνη διακόσμησης από χρυσό, ασήμι, γυαλί, χαλκό, σμάλτο και σύρμα.


Η φυλακή Kilmainham


         Κατασκευάστηκε μεταξύ του 1792 και του 1795. Είναι ένα ογκώδες, γκρίζο κι απειλητικό κτίριο όπου παιζόταν τουλάχιστον μία πράξη κάθε επεισοδίου  της μακράς και οδυνηρής πορείας της Ιρλανδίας προς την ανεξαρτησία.
      Οι εξεγέρσεις του 1798, του 1803, του 1848, του 1867 και του 1916 έλαβαν τέλος με τον εγκλεισμό των πρωτοστατών τους στη φυλακή αυτή. Αλλά το ονομά της χαράχτηκε βαθιά στη συνείδηση των Ιρλανδών, όταν εκτελέστηκαν εδώ οι πρωταγωνιστές της Εξέγερσης της Εβδομάδας του Πάσχα. Εδώ έγιναν οι 14 από τις 15 εκτελέσεις το διάστημα 2-13 Μαϊου 1916.
    Στο προαύλιο ξενίζει το θέαμα του Asgard, του πλοίου που κατάφερε να σπάσει το βρετανικό κλοιό για να φέρει όπλα στις δυνάμεις των εθνικιστών το 1914.

Το Πάρκο Φοίνιξ


       Το Phoenix Park είναι ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της πόλης. Διαθέτει κήπους και λίμνες, το δεύτερο παλαιότερο ζωολογικό κήπο της Ευρώπης, ένα κάστρο και πολλά άλλα. Η έκταση αυτή έγινε πάρκο το 1671, αλλά άνοιξε για το κοινό το 1747.
       Κοντά στην είσοδο της Parkgate St βρίσκεται ο ύψους 63 μ. οβελίσκος του Μνημείου του Ουέλινγκτον. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1817 και ολοκληρώθηκε το 1861, κυρίως γιατί εν τω μεταξύ ο δούκας Ουέλινγκτον έχασε την εύνοια του κόσμου.
     Στο κέντρο του πάρκου ο Παπικός Σταυρός δείχνει το σημείο απ’ όπου ο πάπας Ιωάννης Παύλος  ΒΥ έκανε κήρυγμα σε 1,25 εκατομμύρια ανθρώπους το 1979. Το Μνημείο του Φοίνικα ανεγέρθηκε το 1747, αλλά δε θυμίζει καθόλου φοίνικα και συχνά αποκαλείται Μνημείου Αετού.



καθεδρικός Ναός του Αγίου Πατρικίου 


        Μεγάλος και επιβλητικός, ο ναός αποτελεί ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης, καθώς ο χώρος χρησιμοποιείται για την πλειοψηφία των μεγαλύτερων εκδηλώσεων που σχετίζονται με τον εορτασμό εθνικών επετείων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου