Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Λισαβόνα

Λισαβόνα


     Ίσως η πιο νοσταλγική πόλη της Ευρώπης. Χτισμένη στις εκβολές του μεγαλύτερου ποταμού της Ιβηρικής του Τάγου διαθέτει είκοσι αιώνες Ιστορίας αλλά και σύγχρονη ψυχή συνδυάζοντας την κοσμοπολίτικη ζωντάνια σύγχρονης μεγαλούπολης με μια παλιομοδίτικη αύρα. Έχει χαρακτηριστεί ως η «Πριγκίπισσα του Ωκεανού» και ως η «Πόλη του Οδυσσέα»! Ταυτόχρονα μπορείτε και να τη συναντήσετε μέσα από τα χιλιάδες αφιερώματα που γίνονται για αυτή και ως η «Πόλη των μεγάλων Θαλασσοπόρων – Εξερευνητών». Για να τη ζήσετε όπως της ταιριάζει πρέπει να έχετε διάθεση για περπάτημα στις ανηφόρες και τις κατηφόρες των γραφικών συνοικιών Alfama και Mouraria, οι οποίες «γέννησαν» τα μελαγχολικά φάντο και στο Bairro Alto την καρδιά της Λισαβόνας που σφύζει από ζωή. Γνωστό για τα εμπορικά καταστήματα και τη νυχτερινή του ζωή το Bairro Alto είναι γεμάτο σύγχρονα  εστιατόρια και μπαρ που εναλλάσσονται στον ίδιο δρόμο με τις παραδοσιακές ταβέρνες, τις tascas, όπου θα ακούσετε αυθεντικό φάντο. 

  Στο Belem, πάλι, θα τραβήξετε φωτογραφίες του ιστορικού πύργου και θα δείτε το σημείο όπου ο Τάγος ενώνεται με τον Ατλαντικό – από εκεί ξεκινούσαν κάποτε οι καραβέλες για να κατακτήσουν τον μέχρι τότε άγνωστο κόσμο.
        Το κοσμικό και νεανικό Ciado, το Carmo με τα δεκάδες μνημεία και η Baixa με τη διάσημη λεωφόρο Da Liberdade, κατά μήκος της οποίας θα βρείτε καταστήματα και χαρακτηριστικά κτίσματα πορτογαλικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, συμπληρώνουν τις σημαντικότερες  γειτονιές της πόλης. 
   Οι δρόμοι-πολύχρωμα μωσαϊκά, όπου τα ασπρόμαυρα πεζοδρόμια-έργα τέχνης, γνωστά και ως calcada portuguesa, συνδυάζονται με τα πλακάκια azulejos που ντύνουν τις προσόψεις πολλών κτιρίων μαγεύουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Συνοικία Alfama

     Μερικά από τα αξιοθέατα της Λισαβόνας είναι τα ακόλουθα:

  Ο Πύργος του Belem


   Μνημείο από την Εποχή των Μεγάλων Εξερευνήσεων, χτίστηκε κατά τη βασιλεία του Μανουέλ ( και συγκεκριμένα το 1515 ), με σκοπό να αποτελέσει κομμάτι της άμυνας της πόλης. Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, μπορείτε να επισκεφθείτε τα βασιλικά διαμερίσματα, το παρεκκλήσι, την αίθουσα ακροάσεων – μη χάσετε όμως με τίποτα τη μαγευτική θέα από την κορυφή. 
    Ο Πύργος Μπελέμ χτίστηκε το 1515 για να αποτελέσει την εποχή εκείνη ένα σημαντικό οχυρωματικό έργο της Λισαβόνας. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Francisco de Arruda, ο οποίος είχε εργαστεί αρχικά σε οχυρώσεις στο Μαρόκο και για το λόγο αυτό στην κατασκευή του οχυρού υπάρχουν πολλές επιρροές από τους Μαυριτανούς. 

   Το φρούριο είναι ένα κόσμημα στη δεξιά όχθη του ποταμού Τάγου, απέναντι από την παραλία στο Restero. Από το 1520 που τελείωσε η κατασκευή του παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα ομορφότερα δείγματα στον κόσμο της στρατιωτικής αρχιτεκτονικής. Το Torre de Belem ήταν ένα σημαντικό μέρος του αμυντικού συστήματος στις εκβολές του ποταμού Τάγου, παρέχοντας διασταυρούμενα πυρά με το φρούριο του Sao Sebastiao da Caparica στη νότια όχθη. Αποτελείται από ένα τετράγωνο πύργο που θυμίζει μεσαιωνικά κάστρα και ένα πολυγωνικό προμαχώνα, με πολεμίστρες οι οποίες φθάνουν σχεδόν στο επίπεδο της θάλασσας. Στον τοίχο του μικρού μοναστηριού στη βεράντα του προμαχώνα βρίσκεται το άγαλμα της Παναγίας μαζί με ένα παιδί του 18ου αιώνα, ενώ το σημαντικότερο σημείο του πύργου είναι η αίθουσα του κυβερνήτη με την τέλεια ακουστική της και το θολωτό μπουντρούμι. Ανεβείτε στο εσωτερικό του φρουρίου και θαυμάστε την εκπληκτική πανοραμική θέα προς τη Λισαβόνα και τον ποταμό Τάγο. Το φρούριο είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και προστατεύεται από την Unesco.
   
Οι Βοτανικοί κήποι του Εδουάρδου VII
    Αστική όαση βόρεια της λεωφόρου Da Liberdade και της πλατείας Marques de Pombal, με πλούσια βλάστηση και σιντριβάνια. Αναζητήστε το κρύο θερμοκήπιο ( estufa fria ) με τις φτέρες και τις καμέλιες, το ζεστό ( estufa quente ) με τα καφεόδεντρα και τα μάνγκο και το γλυκό ( estufa doce ) με τους κάκτους.
Το Κάστρο του Sao Jorge
Castelo de São Jorge


   Στέκει επιβλητικό στην κορυφή της πόλης από το 2ο π.Χ. αιώνα, έχοντας επιβιώσει από την εποχή των Βησιγότθων, των Μαυριτανών, των Σταυροφοριών κ.λπ. Πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις στο εσωτερικό, στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο του.

 Mosteiro dos Jerοnimos
Mosteiro dos Jerónimos -  Μονή του Ιερώνυμου


  Από την Ύστερη Γοτθική περίοδο της Λισαβόνας και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1983, το μοναστήρι φιλοξενεί το Ναυτικό,   το Εθνικό και Αρχαιολογικό Μουσείο. Εκεί, μάλιστα, ανακοινώθηκε πρώτα, το 1498, από τον Βάσκο ντα Γκάμα η ανακάλυψη του θαλάσσιου δρόμου για τις Ινδίες.

Elevador de Santa Justa

Elevador de Santa Justa


  Ο δημοφιλής σιδερένιος ανελκυστήρας, έργο του Ραούλ Μεσνιέ ( μαθητής του Γκιστάβ Άιφελ ), ενώνει τα στενά της Baixa με την πλατεία Carmo. 

Η Πλατεία Εμπορίου 
  Σε κοντινή απόσταση από τον Τάγο, και σε σχέδιο του Marques de Pombal, εδώ κλέβουν την παράσταση το άγαλμα του βασιλιά Χοσέ I και η θριαμβική αψίδα Arco da Rua Augusta. Σημειώστε πως εδώ δολοφονήθηκε και ο προτελευταίος βασιλιάς της χώρας Κάρλος I.

Oceanario

perierga.gr- Τα 10 top ενυδρεία ατον κόσμο!


  Το δεύτερο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ενυδρείο φιλοξενεί οκτώ χιλιάδες είδη που κολυμπούν σε επτά εκατομμύρια λίτρα νερό. 

Ο Καθεδρικός του Se
  Χτισμένος στη θέση ενός μαυριτανικού τζαμιού το 1150, στο ναό αυτό ρωμαϊκού και γοτθικού ρυθμού θα δείτε θρησκευτικούς θησαυρούς κι ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών. Η επιβλητική του πρόσοψη με τους δύο πύργους είναι χαρακτηριστική αρκετών πορτογαλικών ναών εκείνης της εποχής.


Ο Καθεδρικός Ναός της Λισαβόνας


Ο καθεδρικός ναός της Λισαβόνας


  Ο καθεδρικός ναός της Λιβαβόνας λέγεται και Αγία μεγάλη Μαρία στα Πορτογαλικά και είναι η παλιότερη εκκλησία στην πόλη. Κατασκευάστηκε το 1150 από τον πρώτο βασιλιά της χώρας Afonso Henriques, στο χώρο ενός παλιού Αραβικού τεμένους, ενώ μετά από ανασκαφές φαίνεται ότι ο χώρος έχει και Ρωμαϊκή αλλά και Βησιγοτθική ιστορία. Το κτίριο έχει τροποποιηθεί αρκετές φορές και επέζησε πολλών σεισμών και σήμερα είναι ένα μείγμα των διαφορετικών αρχιτεκτονικών μορφών. Εξωτερικά ο καθεδρικός έχει 2 πύργους και και ένα θαυμάσιο παράθυρο σε σχήμα λουλουδιού, γοτθικού ρυθμού. Στην αριστερή πλευρά μετά την είσοδο, θα βρείτε ένα βαπτιστήριο, που χρησιμοποιήθηκε το 1195 για την βάφτιση του Αγίου Αντωνίου (γνωστού καθολικού αγίου) που μόλις είχε γεννηθεί. Στο σκευοφυλάκιο ο καθεδρικός διαθέτει έναν θησαυρό από αντικείμενα, με  πιο σημαντικό την οστεοθήκη, που περιέχει τα λείψανα του St. Vincent ,που είναι και ο προστάτης της πόλης.

Γέφυρα της 25η Απριλίου


    Η γέφυρα αυτή διαπερνάει τον ποταμό Τάγο και αποτελεί αξιοθέατο της πόλης. Εγκαινιάστηκε στης 6 Αυγούστου 1966, ενώ μια πλατφόρμα για τρένα προστέθηκε το 1999. Συχνά συγκρίνεται με την διάσημη Golden Gate του Σαν Φρανσίσκο στης ΗΠΑ καθώς μοιάζει αρκετά στο σχέδιο και στο χρώμα αλλά και η εταιρία που την έχει φτιάξει είναι από το Σαν Φρανσίσκο και έχει φτιάξει μια γέφυρα πολύ κοντά στην Golden Gate. Με συνολικό μέγεθος 2.277 μέτρων, είναι η 20 μεγαλύτερη γέφυρα στον κόσμο. Η γέφυρα έχει δυο πλατφόρμες, στην πάνω υπάρχουν έξι γραμμές αυτοκινήτων και στην κάτω 2 γραμμές τρένων. Για να καταλάβετε πόσο σημαντική είναι η γέφυρα για την κίνηση της πόλης, το 2006 κατά μέσο όρο καθημερινά διέρχονταν 150.000 αυτοκίνητα, 7000 σε ώρες αιχμής και 157 τρένα την ημέρα. Συνολικά 380.000 άνθρωποι περνούσαν την γέφυρα καθημερινά (190.000 αν δεχτούμε ότι πάνε και έρχονται).

Μνημείο των Εξερευνήσεων
Μνημείο των Εξερευνήσεων


   Το μνημείο για των  Εξερευνήσεων χτίστηκε για να γιορτάσει της χρυσή εποχή των εξερευνήσεων της χώρας. Η εποχή των εξερευνήσεων του 15ου και 16ου αιώνα ήταν όταν οι Πορτογάλοι ναυτικοί όργωναν της θάλασσες του κόσμου και εποίκησαν πολλές περιοχές, ειδικά στην Λατινική Αμερική. Βρίσκεται σε μια εκβολή του ποταμού Tagus, στην περιοχή Belém στο σημείο που τα πλοία αναχωρούσαν για των άγνωστο προορισμό τους. Το μνημείο αποτελείται από μια πλάκα 52 μέτρων και μια πλώρη ενός σκάφους από σκυρόδεμα στην οποία στέκονται 33 αγάλματα σημαντικών εξερευνητών, χαρτογράφων, καλλιτεχνών, επιστημόνων και ιεραποστόλων της εποχής.

Το Πάρκο των Εθνών


   Το Πάρκο των Εθνών βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Λισαβόνας και πρωτοδημιουργήθηκε για να στεγάσει την Παγκόσμια Έκθεση Expo 1998. Πρόκειται για ένα φουτουριστικό δημιούργημα το οποίο σηματοδοτείται από τη γέφυρα του Βάσκο ντα Γκάμα, μια από τις μεγαλύτερες γέφυρες του κόσμου. Πάρτε το τελεφερίκ και θαυμάστε από ψηλά το Ενυδρείο, το καζίνο της Λισαβόνας και τους τεράστιους κήπους που βρίσκονται στην περιοχή. Επίσης, στην περιοχή βρίσκεται και το τεράστιο εμπορικό κέντρο “Βάσκο ντα Γκάμα” το οποίο ξεχωρίζει από τη γυάλινη οροφή του. Το Πάρκο των Εθνών έχει υπέροχη θέα προς τον ποταμό Ταγό και είναι ένα από τα καλύτερα σημεία για να παρατηρήσετε πουλιά. Σήμερα στην περιοχή ζουν πάνω από 15.000 κάτοικοι.


Λεωφόρος της Ελευθερίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου