Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2015

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

       Είναι πραγματικά δύσκολο να επιλέξουμε ανάμεσα στα καλύτερα αξιοθέατα αυτής της μοναδικής χώρας με τις ανεξάντλητες φυσικές ομορφιές, τον πολιτιστικό πλούτο, και τις κομψές πόλεις.Το Geirangerfjord

       Η Νορβηγία είναι ένας προορισμός… ζωής και ο λόγος που είναι τόσο δημοφιλής στους τουρίστες, είναι εξαιρετικά απλός: Πρόκειται για μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, με εκπληκτική φύση και όμορφες πόλεις.

Αυτό της το χαρακτηριστικό, κάνει όμως περίπλοκα τα πράγματα για εμάς, καθώς είναι πραγματικά δύσκολο να επιλέξουμε ανάμεσα στα καλύτερα αξιοθέατά της. Θα το προσπαθήσουμε όμως…
Όσλο

         Ας ξεκινήσουμε με την πρωτεύουσα της Νορβηγίας, στο νότιο τμήμα της χώρας, μια πολυεθνική πόλη που φιλοξενεί μισό εκατομμύριο κατοίκους, από τους οποίους περίπου το 25% είναι μετανάστες.

   Βρίσκεται στο φιόρδ Oslofjord, περιβάλλεται από πράσινους λόφους και βουνά κι επίσης από το Marka, ένα άγριο δάσος, εύκολα προσβάσιμο από την πόλη. Γύρω από το Όσλο υπάρχουν 40 νησιά, ενώ στη ευρύτερη περιοχή 343 λίμνες.

      Το Όσλο έχει επαναπροσδιοριστεί τα τελευταία χρόνια, με στόχο να μην είναι τίποτα λιγότερο από ένα νέο κέντρο πολιτισμού. Η πόλη είναι γεμάτη μουσεία και κορυφαίες γκαλερί τέχνης και μια νεότερη εντυπωσιακή όπερα. Αυτή είναι μόνο η αρχή ενός σχεδίου που θα αναβαθμίσει την προκυμαία της πόλης και θα μετατρέψει το Όσλο σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες σκανδιναβικές πόλεις.
Νησιά Lofoten         Κανένας δε μπορεί να ξεχάσει την πρώτη φορά που θα αντικρύσει τα νησιά Λοφότεν, με την πυκνή τους βλάστηση και τα απότομα βράχια, που καταλήγουν στα παγωμένα νερά της βόρειας Νορβηγίας..
     Αν και βρίσκεται στον Αρκτικό Κύκλο, το αρχιπέλαγος βιώνει μία από τις μεγαλύτερες ανωμαλίες αυξημένης θερμοκρασία του πλανήτη, σε σχέση με το υψηλό γεωγραφικό του πλάτος.

        Σε κάθε νησί υπάρχουν γραφικά ψαροχώρια και όμορφη φύση, η οποία προσφέρεται για διάφορες δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, ποδηλασία, surfing, παρατήρηση της άγριας φύσης, αλλά και για να μάθει κάποιος  την ιστορία των Βίκινγκ.

     Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, στα νησιά ο ήλιος διαρκεί 24 ώρες την ημέρα (ήλιος του μεσονυκτίου) και το αντίθετο το χειμώνα (πολικές νύχτες).

Geirangerfjord(φιόρδ)

   Το  Geirangerfjord, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και η διάσχισή του με πλοίο, είναι ένα από τα ομορφότερα ταξίδια στον κόσμο. Εγκαταλελειμμένα αγροκτήματα βρίσκονται στις άκρες του φιόρδ, ενώ παγωμένοι καταρράκτες δημιουργούν ένα μοναδικό θέαμα, καθώς «ελίσσονται» για να καταλήξουν στα σμαραγδένια νερά.

     Το Geirangerfjord βρίσκεται περίπου στα μισά μεταξύ Trondheim και το Μπέργκεν. Δημοφιλείς δραστηριότητες στην περιοχή, περιλαμβάνουν ξεναγήσεις, ορειβασία, ψάρεμα και κωπηλασία.


Σιδηροδρομική γραμμή Όσλο-Μπέργκεν

        Θεωρείται ως μία από τις ομορφότερες σιδηροδρομικές διαδρομές του κόσμου και θα σας δώσει την ευκαιρία να θαυμάσετε μερικά από τα καλύτερα τοπία της Νορβηγίας. Αφού περάσετε μέσα από τα δάση της νότιας Νορβηγίας, θα ανεβείτε προς το πανέμορφο οροπέδιο Hardangervidda και θα συνεχίσετε έπειτα προς τα κάτω, στην όμορφη περιοχή γύρω από Voss, μέχρι το Bergen. Το τρένο περνά επίσης από εκπληκτικά φιόρδ και συνδέεται με την επίσης ενδιαφέρουσα γραμμή, Flåm.
Preikestolen (Pulpit Rock)
        Βρίσκεται στην κορυφή ενός απόκρημνου βράχου που εξέχει περισσότερα από 600 μέτρα πάνω από τα νερά του πανέμορφου Lysefjord και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Νορβηγίας, προσφέροντας πανέμορφη θέα. 

       Η πεζοπορία για να φτάσετε εκεί, διαρκεί δύο ώρες και περιλαμβάνει μια ολοήμερη εκδρομή από το Stavanger.
 Στο Preikestolen δεν υπάρχουν κιγκλιδώματα ασφαλείας, γι’ αυτό καλύτερα μην το επισκεφτείτε αν πάσχετε από υψοφοβία. Διαφορετικά, κρατηθείτε σε ασφαλή απόσταση από την άκρη και απολαύστε την υπέροχη θέα από την κορυφή Kjerag, στα 984 μέτρα.


Bryggen, Μπέργκεν


      Σε ένα γραφικό και πολύ… νορβηγικό, παράκτιο τοπίο από φιόρδ και βουνά, στη δυτική Νορβηγία, το Μπέργκεν έχει όλες τις προϋποθέσεις για να είναι μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης. Η μακρά ναυτική της ιστορία, έχει κληροδοτήσει στην πόλη την εντυπωσιακή (και Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO) περιοχή της προκυμαίας του Bryggen, ενός αρχαϊκού συνόλου ξύλινων κτιρίων, που πλέον φιλοξενούν κομψές μπουτίκ και παραδοσιακά εστιατόρια, για τα οποία φημίζεται η πόλη.

      Από το Bergen ξεκινά και το περίφημο πλοίο Hurtigruten, που κάνει ένα από τα πιο εντυπωσιακά παράκτια ταξίδια στον κόσμο. Στη διαδρομή μεταξύ Μπέργκεν και Kirkenes, υπάρχουν εκπληκτικά φιόρδ, απομονωμένα χωριά και εντυπωσιακά ακρωτήρια στον Αρκτικό Κύκλο.

Αρχιπέλαγος Svalbard

         Το σχεδόν πολικό αρχιπέλαγος Svalbard, βρίσκεται στο βορειότερο κομμάτι της Νορβηγίας –σχεδόν στη μέση της διαδρομής μεταξύ Βόρειου Πόλου και Νορβηγίας- και αποτελεί μία από τις τελευταίες μεγάλες εκτάσεις άγριας φύσης της ηπείρου και το βορειότερο κατοικημένο μέρος της Γης. Μεγαλύτερο νησί είναι το Spitsbergen και ακολουθούν το Nordaustlandet και το Edgeøya.

       Επιβλητικές βουνοκορφές, εντυπωσιακοί παγετώνες και γραφικά φιόρδ, αποτελούν τη Γη όπου ζουν πολλά είδη της άγριας φύσης (συμπεριλαμβανομένου περίπου του 1/6 των πολικών αρκούδων του κόσμου, οι οποίες ξεπερνούν σε αριθμό τους ανθρώπους στην περιοχή).
Το Βόρειο Ακρωτήριο


       Ένα ακόμη αξιόλογο μέρος  στη Νορβηγία, είναι το Βόρειο Ακρωτήριο,  στην περιοχή Finnmark.Περίπου 250.000 τουρίστες φτάνουν εκεί κάθε καλοκαίρι, καθιστώντας το ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της Νορβηγίας. 
   Αποτελεί μια μοναδική φυσική εμπειρία, προσφέροντας εκπληκτική θέα και ασυνήθιστες κλιματικές συνθήκες. Και φυσικά το γεγονός και μόνο ότι θα σταθείτε στο βορειότερο άκρο της Ευρώπης -περίπου 300 μέτρα πάνω από τον Αρκτικό Ωκεανό, όπου το νερό και ο ουρανός απλώνονται όσο μακριά μπορεί να δει το μάτι- είναι αρκετό. Μια φωτογραφία στο σημείο που ονομάζεται «η κορυφή του κόσμου», αποτελεί «ιεροτελεστία» αυτού του ταξιδιού.
 Εθνικό Πάρκο Jotunheimen
     Η ορεινή περιοχή της κεντρικής Νορβηγίας, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς της Ευρώπης. Αν και η Νορβηγία διαθέτει πολλά εθνικά πάρκα που διασχίζονται από καλοδιατηρημένα μονοπάτια πεζοπορίας, το Εθνικό Πάρκο Jotunheimen, του οποίου το όνομα σημαίνει «Σπίτι των Γιγάντων», ξεχωρίζει από όλα τα άλλα. Με 60 παγετώνες και 275 κορυφές πάνω από 2000 μέτρα, είναι ένα εξαιρετικά όμορφο μέρος, με διάσημα μονοπάτια, όπως τα Besseggen, Hurrungane και εκείνα που βρίσκονται στη σκιά του Galdhøpiggen, της υψηλότερης κορυφής της Νορβηγίας. Η εγγύτητα του Jotunheimen στα φιόρδ, ενισχύει ακόμη περισσότερο την έλξη που ασκεί στους τουρίστες.

Πόλεις Trondheim, Ålesund και Tromsø

Το Tromsø χιονισμένο


      Ολόκληρη η Νορβηγία, διαθέτει φυσικές ομορφιές, αλλά και πόλεις που αξίζει κανείς να επισκεφτεί. Αν θέλουμε να ξεχωρίσουμε τρεις από αυτές, θα λέγαμε (ξεκινώντας από Βόρεια), το Tromsø, το Trondheim και το Ålesund.

    Η πόλη Tromsø, βρίσκεται στο βορειότερο τμήμα της Νορβηγίας και περιβάλλεται από ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο, ορατό από κάθε μεριά της.Απέχει περίπου 350 χλμ, από τον Αρκτικό Κύκλο και είναι η καλύτερη τοποθεσία για να θαυμάσετε το Βόρειο Σέλλας..

       Κάθε Ιανουάριο, το Tromsø φιλοξενεί το δικό του διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου.

      Το Trondheim, πολύ πιο νότια, είναι μια πόλη με ιστορικά κτίρια και ο τρίτος μεγαλύτερος δήμος της Νορβηγίας.Είναι γνωστή για το Πανεπιστήμιό της και αποτελούσε πρωτεύουσα της Νορβηγίας κατά την εποχή των Βίκινγκς μέχρι το 1217.

     Τέλος, η πόλη Ålesund, στα δυτικά της χώρας, οφείλει μεγάλο μέρος της γοητείας της σε μια καταστροφική πυρκαγιά που τύλιξε τις ξύλινες κατασκευές της πριν από έναν αιώνα, καταστρέφοντας τα πάντα εκτός από τη φυλακή και μια εκκλησία. Από τις στάχτες της δημιουργήθηκε μια εντελώς νέα πόλη, κυρίως από πέτρα και ως επί το πλείστον σχεδιασμένη από νέους αρχιτέκτονες, με πλούσια διακοσμητικά στοιχεία, πυργίσκους, καμπαναριά κ.ά.

Κάστρο Akershus

     Είναι το μεσαιωνικό κάστρο που αποτελεί ιστορικό σύμβολο για την πόλη του Όσλο. Κατασκευάστηκε το 1290 από τον βασιλιά Χάκον τον 5ο για να προστατεύσει την πόλη από εξωτερικές επιδρομές και πράγματι τις επόμενες δεκαετίες αντεπεξήλθε με επιτυχία σε πολλές πολιορκίες που διενεργήθηκαν κυρίως από σουηδικές δυνάμεις.
   Στις αρχές του 17ου αιώνα το φρούριο ανακατασκευάστηκε από το  βασιλιά Κρίστιαν τον 4ο αποκτώντας μια αναγεννησιακή όψη αφού ήταν σαφώς επηρεασμένο από τις σύγχρονες τεχνικές αρχιτεκτονικής και διακόσμησης. 
       Κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του το κάστρο δεν είχε πέσει ποτέ σε εχθρικά χέρια μέχρι το 1940 όπου παραδόθηκε χωρίς μάχη στις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Υπήρξε τόπος εκτέλεσης πολλών Νορβηγών αντιστασιακών και μετέπειτα ορισμένων πολιτικών που καταδικάστηκαν για εσχάτη προδοσία. Επιπλέον το κάστρο κατά περιόδους λειτούργησε ως φυλακή ποινικών αλλά και πολιτικών κρατουμένων. 
    Σήμερα το κάστρο συνεχίζει να θεωρείται στρατιωτική περιοχή καθώς ελέγχεται από το Υπουργείο εθνικής άμυνας, το αρχηγείο του οποίου βρίσκεται εντός του συγκροτήματος. Ένα τμήμα του φιλοξενεί το μαυσωλείο της νορβηγικής βασιλικής οικογένειας. 
Πάρκο Φρόγκνερ      Το πάρκο καλύπτει 80 εκτάρια (320.000 τετραγωνικά μέτρα) και περιλαμβάνει 212 αγάλματα μπρούτζινα και από γρανίτη φτιαγμένα από τονGustav Vigeland μεταξύ του 1939 και 1949.
Προσωπικά έφτιαξε την κάθε φιγούρα αρχικά  με πηλό, ενώ άλλοι τεχνίτες έδωσαν αργότερα στα αγάλματα τη μορφή που βλέπουμε σήμερα.
        Τα έργα βρίσκονται σε ένα άξονα 860 μέτρων διηρημένο σε έξι τμήματα. Την Κυρίως Πύλη, Τη Γέφυρα, Τον Παιχνιδότοπο, Την Πηγή, Το Επίπεδο του Μονόλιθου και τον Τροχό της Ζωής.


  Επιπλέον υπάρχει ένας μονόλιθος(τύπου οβελίσκου) μέσα στο πάρκο το οποίο δείχνει σώματα το ένα πάνω στο άλλο γυμνά. Αυτός ο οβελίσκος αντιπροσωπεύει την επιθυμία του ανθρώπου να πλησιάσει το πνευματικό και θεϊκό στοιχείο. Δείχνει το αίσθημα της συντροφικότητας στις ανθρώπινες φιγούρες καθώς αγκαλιάζουν η μια την άλλη ενώ μεταφέρονται προς την σωτηρία.
          Ο Τροχός της Ζωής είναι ένα σύμβολο της αιωνιότητας και εδώ εκτελείται σαν μια γιρλάντα από γυναίκες, παιδιά και άνδρες που κρατάνε ο ένας τον άλλον.

       Ο Γκούσταβ Βίγκελαντ (Gustav Vigeland, 11 Απριλίου 1869 – 12 Μαρτίου 1943) ήταν Νορβηγός γλύπτης. Μεταξύ των ετών 1891 και 1896, ο Βίγκελαντ πραγματοποίησε πολλά ταξίδια στα καλλιτεχνικά κέντρα της Ευρώπης – Κοπεγχάγη, Παρίσι, Βερολίνο, Φλωρεντία – προκειμένου να έρθει σε επαφή με τα νέα ρεύματα της τέχνης. Εγκαταστημένος στο εργαστήριό  του κοντά στο Πάρκο Φρόγκνερ (Frogner Park), ο Βίγκελαντ αφιερώθηκε στο μεγαλεπήβολο έργο του, που βρίσκεται σήμερα στο «Πάρκο Γλυπτικής Βίγκελαντ» (Vigeland Sculpture Park).
  Πρόκειται για ένα συγκρότημα υπαίθριας έκθεσης γλυπτών, που άρχισε να φιλοτεχνεί γύρω στο 1906 και που αποτελεί το κορυφαίο δημιούργημά του. Τα γλυπτά επικεντρώνονται σε ένα εντυπωσιακό μονόλιθο (Monolitten), όπου 121 γυμνές μορφές αγωνίζονται να φθάσουν στην κορυφή του. Στο «Μουσείο Βίγκελαντ», που γειτονεύει με το Πάρκο Φρόγκνερ, εκτίθενται 1.650 γλυπτά του, 3.700 ξυλογραφίες, 423 ξυλόγλυπτα και 11.000 σχέδια.

  ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Οδήγηση στα νορβηγικά φιόρδ
       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου