Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΛΒΕΤΙΑ

     Η Ελβετία είναι γνωστή για την πανέμορφη φύση και τα τοπία της, τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα, την υψηλή ποιότητα ζωής που προσφέρει, τα ρολόγια, τις σοκολάτες και φυσικά… το κρύο. Είναι όμως πολλά παραπάνω απ’ όσα φαντάζεται κανείς χωρίς να την έχει επισκεφτεί και η μικρή πόλη της Λωζάνης (κι όμως η τέταρτη μεγαλύτερή της),αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα.


ΕΛΒΕΤΙΚΕΣ ΑΛΠΕΙΣ

   Οι Άλπεις είναι σύστημα οροσειρών στην Ευρώπη και εκτείνονται από την Αυστρία και τη Σλοβενία στα ανατολικά, μέσω της Ιταλίας, της Ελβετίας, του Λιχτενστάιν και της Γερμανίας έως τη Γαλλία στα δυτικά
       Οι Άλπεις χωρίζονται γενικά στις Δυτικές Άλπεις και τις Ανατολικές Άλπεις.Ο διαχωρισμός γίνεται κατά μήκος της λίμνης Κονστάνς , κατά μήκος του Ρήνου,  ως τη λίμνη Κόμο. Οι Δυτικές Άλπεις βρίσκονται στην Ιταλία, Γαλλία και Ελβετία ενώ οι Ανατολικές Άλπεις στις Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, Λιχτενστάιν, Σλοβενία και Ελβετία. Η υψηλότερη κορυφή των Δυτικών Άλπεων είναι το Μον Μπλαν, στα 4.810 μέτρα και των Ανατολικών Άλπεων το Πιζ Μπερνίνα στα 4.052 μέτρα.
  Η λέξη Άλπεις,προέρχεται πιθανότατα από την Ίνδοευρωπαική λέξη*albʰos,IE.=λευκός, υπόλευκος, αρχ.ελλ.Άλφός,Alphos,Alfós, λατ.Albus,λευκό, αρχ.γερ.albiz,=Κύκνος,ίσως επειδή το χρώμα του είναι άσπρο,λευκό,οπότε και τα Όρη τα έδωσαν αυτήν την ονομασία, που σημαίνει ″Λευκά Όρη" Άλπεις.


    ΛΩΖΑΝΗ



     Η Λωζάνη είναι πρωτεύουσα του καντονιού του Βω (Vaud), ενός από τα 26 καντόνια, όπως ονομάζονται οι διοικητικές υποδιαιρέσεις της Ελβετίας. Βρίσκεται στο γαλλόφωνο (δυτικό) μέρος της Ελβετίας. Στην Ελβετία περίπου το 65% του πληθυσμού μιλά γερμανικά,το  20,5 % γαλλικά,το  6,5% ιταλικά και ένα μικρό ποσοστό ρετορομανικά, στις ακτές της λίμνης της Γενεύης. 
   Η Λωζάνη  έχει περίπου 135.000 κατοίκους.
Μια πόλη-ζωγραφιά

       Όταν πρωτοαντικρίζει κανείς τη Λωζάνη, μένει πραγματικά έκθαμβος από το τοπίο,καθώς η πόλη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στο βόρειο τμήμα της λίμνης της Γενεύηςλίμνης Λεμάν), έχοντας απέναντί της την εκπληκτική θέα των δυτικών Άλπεων.
     Εκτείνεται σε τρεις λόφους σε ανισόπεδη διάταξη, με ένα πολύπλοκο σύστημα γεφυρών και υπερυψωμένων δρόμων και κτιρίων σε διαφορετικά επίπεδα.
    Η πρόσφατη επέκταση, κυρίως προς τα δυτικά και τα νότια, της παλιάς πόλης Cité, δημιούργησε νέες συνοικίες στις πλαγιές των λόφων, μέχρι την παραλίμνια συνοικία Ouchy, που συνδέεται με την πόλη με μετρό. 




       Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα  της πόλης  είναι ο Καθεδρικός ναός( Notre Dame) στην παλιά πόλη, που είναι ορατός σχεδόν από παντού. Κατασκευάστηκε τον 12ο αιώνα και είναι ιδιαίτερα επιβλητικός, ενώ αν ανεβείτε στον πύργο του, η θέα είναι εντυπωσιακή. Ο Καθεδρικός  ναός  της Λωζάνης είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της Ελβετίας. Βρίσκεται ψηλά στο κέντρο της παλιάς πόλης, είναι  γοτθικής αρχιτεκτονικής,ενώ  είναι επίσης ένα σύμβολο της εικόνας της πόλης.

    Ο  καθεδρικός ναός χτίστηκε στα μέσα του 12ου αιώνα, ενώ χρειάστηκαν  80 χρόνια για  την ολοκλήρωσή του το 1232.Ήταν αφιερωμένος στον κανόνα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το  16 ο  αιώνα, είχε μετατραπεί σε  προτεσταντική εκκλησία. 

   Ο ναός έχει διατηρήσει στο πέρασμα των χρόνων σε μεγάλο βαθμό την καλή κατάσταση του συνόλου του κτιρίου και είναι γνωστός ως ο παλαιότερος, ο καλύτερα διατηρημένος και πιο πολυτελής ναός της Ελβετίας
   Η Λωζάνη αποτελεί έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και δυο μεγάλων Πανεπιστημίων. Εκτός από το Ολυμπιακό Μουσείο, στην πόλη υπάρχουν κι άλλα ενδιαφέροντα μουσεία, όπως το Palais de Rumine , που περιλαμβάνει πέντε διαφορετικά μουσεία( Καλών Τεχνών,  Φυσικής Ιστορίας  κ ά) και το Μουσείο Ιστορίας της πόλης.

   
Αξιοθέατα κοντά στη Λωζάνη

       Η ακτή μεταξύ της Λωζάνης και της μικρής πόλης Vevey, ονομάζεται Lavaux και έχει αναρίθμητες ομορφιές.
       Το Lavaux είναι διάσημο για τους αμπελώνες του, που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO και έχει μακρά παράδοση στην παραγωγή κρασιού. Επισκεφτείτε ένα από τα αμέτρητα οινοποιεία του, όπως το Domaine Croix Duplex στο Grandvaux, για να δοκιμάσετε τα εκπληκτικά τοπικά κρασιά Chasselas. Η θέα από το μπαλκόνι του οινοποιείου, θα σας… κόψει την ανάσα, ενώ το κρασί θα σας κάνει να νιώσετε ότι βρίσκεστε στον… παράδεισο!                          Περπατήστε μέχρι κάτω τη λίμνη, στο Cully και θαυμάστε τα γραφικά δρομάκια, τα όμορφα, παραδοσιακά σπίτια και την ηρεμία του τοπίου.
     Στα όρια του Lavaux, το Vevey, είναι μια ακόμη μικρή πόλη που θα σας μαγέψει. Εκεί έζησε ο γνωστός διαφωτιστής Ζαν Ζακ Ρουσσώ, όπως και ο Τσάρλι Τσάπλιν αφού εγκατέλειψε τις ΗΠΑ. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τη σοκολατερί «Poyet»,η οποία έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα για να δημιουργεί εκπληκτικές σοκολατένιες δημιουργίες στο σχήμα των παπουτσιών του μεγάλου κωμικού και φυσικά πολλά ακόμη λαχταριστά γλυκά.


                                               Οι αμπελώνες του Lavaux

   Aκόμη πιο ανατολικά θα βρείτε το Montreux, ιδιαίτερα δημοφιλές θέρετρο στους κύκλους του διεθνούς τζετ σετ και όχι μόνο. Εκεί θα δείτε και το άγαλμα του τραγουδιστή των «Queen», Φρέντι Μέρκιουρι, ο οποίος ηχογραφούσε πολύ συχνά δουλειές του στα Mountain Studios, με τη μοναδική θέα των γαλλικών Άλπεων να έχει αποτελέσει πολλές φορές πηγή έμπνευσης των τραγουδιών του.
     Σημαντικότερο αξιοθέατο της πόλης, θεωρείται το κάστρο Chillon, που είναι χτισμένο σε έναν βράχο μέσα στη λίμνη. Από τα τέλη του 18ου αιώνα, γοήτευε ρομαντικούς συγγραφές. Από τον Ζαν-Ζακ Ρουσό, στον Βικτόρ Ουγκό και από τον Αλέξανδρο Δουμά, στον Γκυστάβ Φλωμπέρ και το Λόρδο Βύρωνα, το κάστρο εμπνέει ποιητές από όλο τον κόσμο.
   Σήμερα, το μνημείο δέχεται πλέον περισσότερους από 300.000 επισκέπτες το χρόνο. Χάρη στις αναπαλαιώσεις, βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και βοηθά σημαντικά στην κατανόηση και τη γνωριμία με τη φεουδαρχική αρχιτεκτονική.




   
     Μια εκπληκτική εκδρομή, λίγη μόνο ώρα από τη Λωζάνη, είναι η ανάβαση στο βουνό Les Rochers de Naye, τμήμα των ελβετικών Άλπεων, με το τρενάκι Chemin de fer Montreux–Glion–Rochers-de-Naye. Από εκεί η θέα στις χιονισμένες βουνοκορφές και κάτω στη λίμνη είναι εκπληκτική.



ΓΕΝΕΥΗ






     Κοσμοπολίτισσα   και πανέμορφη, η Γενεύη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας μετά τη Ζυρίχη με περίπου 200.000 κατοίκους. Βρίσκεται στα δυτικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία, χτισμένη στην ομώνυμη Λίμνη ή αλλιώς λίμνη  Λεμάν, αποτελώντας διπλωματικό και οικονομικό κέντρο.
    Η λίμνη της Γενεύης ή λίμνη Λεμάν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στην κεντρική Ευρώπη (μετά από τη λίμνη Μπάλατον).Το 60% της επιφάνειάς της ανήκει στην Ελβετία (καντόνια Γενεύης, Βω και Βαλαί) και το 40% στη Γαλλία. Η ακτή μεταξύ Νυόν και Λωζάνης αποκαλείται Λα Σιτέ, και μεταξύ της Λωζάνης και της  Βεβέ καλείται Λαβώ (Lavaux).
      Λόγω της ημισεληνοειδούς μορφής γύρω από το χωριό  Υβουάρ (Yvoire) στη νότια ακτή, η λίμνη μπορεί να διαιρεθεί σε μια «μεγάλη» στην ανατολή και  σε μια «μικρή λίμνη» στη δύση.
    Η μοναδική επίγεια οδός απορροής των υδάτων της λίμνης είναι ο ποταμός Ροδανός (Rhône) ο οποίος είναι και ο βασικός τροφοδότης της λίμνης σε νερό. Εισέρχεται στη λίμνη από την  πόλη Βιλνέβ (Villeneuve) και εξέρχεται στη Γενεύη.


Πίδακας-Συντριβάνι Jet d΄ Eau


        Ένα από τα χαρακτηριστικά της πόλης αποτελεί ο πίδακας νερού στην άκρη της Λίμνης. Είναι σήμα κατατεθέν και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1886. 
      Jet d'Eau, κυριολεκτικά σημαίνει«πίδακας νερού» και είναι το τεράστιο σιντριβάνι στη λίμνη της Γενεύης Είναι ένα από τα ψηλότερα συντριβάνια του κόσμου!.
          Αρχικά, το 1886 έχτισαν μία κρήνη, για να ελέγχουν και να απελευθερώσουν την υπερβολική πίεση μιας υδραυλικής εγκατάστασης της Λα Coulouvrenière. Σύντομα, η κρήνη αυτή έγινε αξιοσημείωτο σύμβολο της πόλης και έτσι ενισχύθηκε και μεταφέρθηκε στο κέντρο της λίμνης.  Σύντομα αφού τελείωσαν, η κρήνη έγινε το σύμβολο της δύναμης, της φιλοδοξίας και της  ζωτικότητας της Γενεύης και της Ελβετίας. Οι  ισχυρές μηχανές της αντλίας εκτόξευαν  500 λίτρα νερού ανά δευτερόλεπτο σε ύψος των 140 μέτρων.



         Οι Αγγλικοί Κήποι και  Πλατεία του Ρολογιού



    Η παραλίμνια περιοχή εκατέρωθεν του πίδακα είναι πολύ γραφική.Δεξιά είναι το πάρκο των Eaux - vives, ενώ αριστερά οι Αγγλικοί κήποι που καταλήγουν στην περίφημη πλατεία με το ρολόι και τα τα λουλούδια.


Συντριβάνι στους Αγγλικούς κήπους
Το φημισμένο ρολόι με τα λουλούδια
  Το ρολόι αποτελεί έργο τέχνης και τεχνολογίας. Κατασκευάστηκε το 1955 και αποτελείται από οκτώ κύκλους. Ο δείκτης των δευτερολέπτων λέγεται ότι είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο με μήκος που ξεπερνά τα 2,5 μέτρα.
      Απαράμιλλη είναι η ομορφιά συνολικά της πλατείας, γιατί εκτός από το ρολόι, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν και το πλήθος των λουλουδιών, τα οποία ανανεώνονται ανάλογα με την εποχή.
     Από την Πλατεία του Ρολογιού  ταμπέλες οδηγούν στο ναό της Μαγδαληνής και λίγο πιο πάνω στον  Καθεδρικό ναό της Γενεύης του Αγίου Πέτρου.



Ο Καθεδρικός ναός του Αγ. Πέτρου


Το περεκκλήσι του Ιωάννη Καλβίνου

Δρόμος στην παλιά πόλη 


Το τείχος της Μεταρρύθμισης
       Ένα από τα αξιόλογα μνημεία που βρίσκεται στην παλιά πόλη της Γενεύης είναι το τείχος της θρησκευτικής  Προτεσταντικής  Μεταρρύθμισης (reformation wall) και τα αγάλματα των πρωταγωνιστών της. Φτιάχτηκε το 1909 και έχει μήκος περίπου 20 μέτρα.
Το τείχος της Μεταρρύθμισης


Το πάρκο Bastion



ΖΥΡΙΧΗ




    Η Ζυρίχη, βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης και αποτελεί σημαντικό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας, αλλά και μια πόλη με πολλές ομορφιές, που αποτελεί έναν ταξιδιωτικό προορισμό με μεγάλο ενδιαφέρον. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως πρόκειται για μια από τις πλουσιότερες πόλεις του κόσμου, με ένα από τα ψηλότερα βιοτικά  επίπεδα.
    Η Ζυρίχη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας και πρωτεύουσα του ομώνυμου καντονίου . Η συνομοσπονδία της Ελβετίας υποδιαιρείται σε 26 καντόνια, με τον αστικό της πληθυσμό να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο κατοίκους.
      Το όνομά της (Z­rich) προέρχεται πιθανόν από την κελτική λέξη Turus, υπόθεση που στηρίζεται στην ανακάλυψη ενός τάφου του 2ου αιώνα, πάνω στον οποίο αναγράφεται η λέξη Turicum, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι εντάχθηκε πέμπτη στην ελβετική συνομοσπονδία το 1351. Η μεγαλύτερη ελβετική πόλη όμως, δεν ξεχωρίζει μόνο για τις επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους εκεί, τις τράπεζες, τα ρολόγια και το fondue. «Κρύβει» πολλά ακόμη μυστικά κι εμείς τολμάμε να τα… ανακαλύψουμε.
   Γνωρίζατε για παράδειγμα, ότι σε αυτή την πόλη «γεννήθηκε» το καλλιτεχνικό κίνημα αισθητικής αναρχίας, που ονομάζεται Ντανταϊσμός(συγκεκριμένα στο Cabaret Voltaire); Ξέρετε ότι η Ζυρίχη έχει τόσα πολλά δημόσια λουτρά, όσα και η Κωνσταντινούπολη.



       Με το υγρό στοιχείο να κυριαρχεί, καθώς τόσο ο ποταμός Limmat όσο και η λίμνη της Ζυρίχης καθορίζουν τη γεωγραφία της πόλης, η ελβετική μητρόπολη, περιτριγυρισμένη κατά τ' άλλα από κατάφυτους λόφους, διαθέτει τόσο πολλά αξιοθέατα, τα οποία δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.




  
 Βόλτες στην πόλη
          Η Ζυρίχη εκτείνεται γύρω από το βόρειο άκρο της ομώνυμης λίμνης και στις όχθες του ποταμού Limmat και έχει θέα τις χιονισμένες Άλπεις.


        Τα περισσότερα αξιοθέατά της βρίσκονται στην περιοχή που εκτείνεται και στις δύο πλευρές του ποταμού Limmat, ανάμεσα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και τη λίμνη της Ζυρίχης. Οι εκκλησίες και τα σπίτια της παλιάς πόλης βρίσκονται συγκεντρωμένα εδώ, όπως και πολλά ακριβά καταστήματα. Στο ιστορικό της κέντρο εντοπίζονται  ίχνη από τη μεσαιωνική ιστορία της πόλης, καθώς από το 13ο μέχρι και το 17ο αιώνα, η Ζυρίχη αποτέλεσε μια τυπική πόλη-κράτος, με εκτεταμένες οχυρώσεις και τείχη.
      Στα ανατολικά του ποταμού Limmat, λίγο πριν τις εκβολές του στη λίμνη, υπάρχει η  πεζοδρομημένη περιοχή Niederdorf, με τα πολλά καταστήματα, τα μπαρ και τα εστιατόρια, ενώ ανερχόμενη και ενδιαφέρουσα, είναι και η περιοχή στα δυτικά της πόλης, παλιά βιομηχανική γειτονιά, που τώρα διαθέτει εναλλακτικά μπαρ και κλαμπ.
    Όσοι είναι ρομαντικοί έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν το μαγευτικό, καταπράσινο τοπίο, κάνοντας βόλτα  περιμετρικά της λίμνης με τη μαγευτική θέα. Εκεί νιώθουμε  τι σημαίνει… Ελβετία!
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ  ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΥΡΙΧΗΣ



Ο Μητροπολιτικός ναός
      Ο Μητροπολιτικός Ναός του αγίου Πέτρου  κτίστηκε περίπου το 1100, σε ρωμανικό και γοτθικό στυλ, με δύο δίδυμους πύργους και είναι ο μεγαλύτερος ναός της πόλης αποτελώντας σήμα κατατεθέν της.
      Πρόκειται για ένα κτίσμα με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και θρησκευτική σημασία, αποτελούμενο από δύο καταπληκτικά καμπαναριά. Διαθέτει Ρωμανική τεχνοτροπία, με ιδιαίτερη σκαλιστή πύλη και πολύ ψηλούς κίονες.Η πλάκα του ρολογιού της εκκλησίας είναι η μεγαλύτερη που υπάρχει σε αντίστοιχο ρολόι στην Ευρώπη.
   Από την κορυφή της εκκλησίας θαυμάζουμε  την πανοραμική θέα της πόλης, από όπου η ανάβαση γίνεται μέσω μιας πέτρινης και στην συνέχεια μιας ξύλινης σκάλας που οδηγεί σε 4 εξωτερικούς εξώστες.

Εθνικό Μουσείο Ελβετίας


     Το εθνικό μουσείο της Ελβετίας είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής ιστορίας. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης της Ζυρίχης. Στεγάζεται σε ένα κτίριο του 1898 το οποίο χτίστηκε από τον Gustav Gull με ένα συνδυασμό ιστορικής και αναγεννησιακής τεχνοτροπίας. 
          Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, οι πύργοι και το όμορφο πάρκο που το περιβάλλει το έχουν αναγάγει σε ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα του ιστορικού κέντρου της πόλης.
       Η συλλογή του μουσείου ταξιδεύει τον επισκέπτη από την προϊστορία μέχρι το πρόσφατο παρελθόν. Μερικά από τα σημαντικότερα εκθέματα αφορούν την περίοδο της αναγέννησης και του διαφωτισμού. Η γοτθική τέχνη με μια τεράστια συλλογή γλυπτών έχει την τιμητική της και τέλος υπάρχει μεγάλος αριθμός δειγμάτων λαογραφικής τέχνης από πορσελάνη και φαγεντιανή. 
          Ανεξάρτητα από το πόσο ενδιαφέρεστε για την ιστορία, το μουσείο προσφέρεται ώστε να περάσετε ένα όμορφο απόγευμα. Εκτός του ότι η δομή και το ύφος του δεν είναι καθόλου κουραστικά  για τον επισκέπτη, οι χώροι που το περιβάλλουν είναι ιδανικοί για έναν όμορφο περίπατο. Μάλιστα σας δίνεται η δυνατότητα να επιβιβαστείτε σε ένα από τα καραβάκια που ξεκινούν δίπλα από το μουσείο και κάνουν μια όμορφη περιήγηση στην πόλη μέσω του ποταμού Limmat.

    Μουσείο Ρολογιών Beyer
      
     Το Μουσείο Beyer παρουσιάζει μέσα από τις συλλογές του, την τέχνη και την ιστορία της ωρολογοποιίας και μεταδίδει τις γνώσεις του. Χαρακτηριστικά είναι τα μοναδικά κομμάτια που παρουσιάζει, όπως το πρώτο ρολόι με αστρονομικές ενδείξεις, τα ρολόγια τσέπης και το πρώτο θαλάσσιο χρονόμετρο. 
   Ζωολογικός και Βοτανικός Κήπος
κινεζικός κήπος

     


κινεζική παγόδα κήπων zen


 
      Αξίζει επίσης μια επίσκεψη στον εκπληκτικό ζωολογικό κήπο της πόλης, που φιλοξενεί πάνω από 2.000 ζώα και το βοτανικό κήπο, με τα περίπου 15.000 είδη φυτών και δέντρων.



ς







ΚΟΜΟ

      Μία από τις ομορφότερες λίμνες στην Ευρώπη και η τρίτη μεγαλύτερη στην Ιταλία, η  λίμνη Κόμο βρίσκεται 40 χλμ. βόρεια του Μιλάνου – απόσταση μίας ώρας. Αγαπημένος προορισμός διάσημων προσωπικοτήτων από τον 19ο αιώνα, όταν Ευρωπαίοι συγγραφείς και καλλιτέχνες «ανακάλυψαν» και αγάπησαν τον τόπο που τους παρείχε, απλόχερα, έμπνευση με την απαράμιλλη ομορφιά του. 
     Ανάμεσα στις απότομες στροφές, γύρω από τα σκούρα νερά της λίμνης, μικρά  χωριουδάκια ξεπηδούν μέσα από την καταπράσινη, μεσογειακή βλάστηση. Στο φόντο βρίσκονται ψηλές χιονισμένες βουνοκορφές. 

       Η λίμνη έχει τρεις βραχίονες, που της δίνουν σχήμα Υ. Δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της εποχής των παγετώνων. Όταν οι παγετώνες, αφού έσκαψαν το πέτρωμα,  έφτασαν στο όρος Σαν Πρίμο (1.685 μ.), ο χωρίστηκαν πηγαίνοντας ο ένας  ανατολικά και ο άλλος δυτικά, δίνοντας στη λίμνη το σημερινό σχήμα της. 
        Η παρουσία της λίμνης έχει ως αποτέλεσμα το κλίμα να είναι ηπιότερο από τις γύρω περιοχές και έτσι μπορεί γύρω από αυτή να αναπτυχθεί βλάστηση μεσογειακού τύπου.












              


      

       






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου