Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Ελ Εσκοριάλ

          Σε απόσταση 45 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Μαδρίτης, βρίσκεται το μεγαλοπρεπές κτιριακό συγκρότημα του San Lorenzo de El Escorial, ένα μοναδικό δείγμα της Ισπανικής Αναγέννησης
   Αποτελείται από δύο αρχιτεκτονικά συγκροτήματα, μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας: το El Real Monasterio de El Escorial και τη La Granjilla de la Fresneda. Στις μέρες μας στο Εσκοριάλ λειτουργεί το βασιλικό παλάτι, το μοναστήρι, ένα μουσείο και ένα σχολείο.
        Χτίστηκε ως μνημείο για να τιμήσει την ισπανική νίκη επί της Γαλλίας στη μάχη του Saint Quentin στις 10 Αυγούστου 1557, που συνέπεσε με την ημέρα της γιορτής του Αγίου Λαυρεντίου. Ο Φίλιππος ο Β’ επέλεξε προσωπικά τη θέση του μοναστηριού και επέβλεψε την πρόοδο του έργου, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Χουάν Μπατίστα ντε Τολέδο
    Ο ίδιος δεν έζησε για να δει το έργο του να ολοκληρώνεται, που το συνέχισε ο Χουάν ντε Χερέρα. Η κατασκευή του διήρκησε 21 χρόνια, από το 1563 έως το 1584 και υπήρξε το μεγαλύτερο μοναστήρι του κόσμου εκείνη την εποχή. 
      Το βασικό κτίριο είναι ένα κολοσσιαίο ορθογώνιο κτίσμα διαστάσεων 207 Χ 161 μέτρων, που περιλαμβάνει 4 πύργους ύψους 55 μέτρων, 2 καμπαναριά ύψους 72 μέτρων και τον τρούλο της Βασιλικής ύψους 92 μέτρων, ενώ ολόκληρο το συγκρότημα διαθέτει διαδρόμους συνολικού μήκους 24 χιλιομέτρων. Η διακόσμηση της Μονής ανατέθηκε σε σπουδαίους καλλιτέχνες της εποχής, όπως ο Τιτσιάνο, ο Μπος, ο Ελ Γκρέκο και ο Βελάσκεθ,  οι οποίοι δημιούργησαν περισσότερα από 1600 έργα που κοσμούν τους χώρους του Εσκοριάλ.
        Σήμερα το Εσκοριάλ αποτελεί ένα σημαντικό προορισμό στα περίχωρα της Μαδρίτης και περισσότεροι από 500.000 επισκέπτες σπεύδουν εδώ κάθε χρόνο για να θαυμάσουν αυτό το ζωντανό έργο τέχνης, που ανακηρύχθηκε από την UNESCO στις 2 Νοεμβρίου του 1984 ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Στους χώρους του περιλαμβάνει τον Κεντρικό Ναό-τη λεγόμενη Βασιλική, Μουσείο Αρχιτεκτονικής και Μουσείο Τέχνης, μία βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει τα προσωπικά έγγραφα του ΦΙλίππου Β’, Λειψανοθήκες, το Πάνθεον των βασιλέων και το Πάνθεον των πριγκίπων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου