Μόνο από αεροπλάνο μπορεί να έχει κανείς πλήρη εικόνα του Λευκού Όρους, το οποίο καλύπτει μια έκταση περίπου 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έχει κορυφογραμμή πάνω από 50 χιλιόμετρα —που ορίζει τα σύνορα μεταξύ Ιταλίας, Γαλλίας και Ελβετίας —καθώς και αρκετές κορυφές άνω των 4.000 μέτρων.
Το Λευκό Όρος, γνωστό και με τη γαλλική ονομασία του Mont Blanc, ανήκει στις Δυτικές Άλπεις και βρίσκεται στα σύνορα Γαλλίας, Ιταλίας και Ελβετίας. Σ’ αυτό ανήκει η υψηλότερη κορυφή των Άλπεων (4.808.45 μ., σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση του 2003) και ολόκληρης της Ευρώπης. Λόγω του μεγάλου υψομέτρου του, οι κορυφές του καλύπτονται από χιόνια και παγετώνες
Ο ορεινός αυτός όγκος αποτελείται από κρυσταλλικούς σχιστόλιθους και γρανίτες, οι οποίοι σχηματίστηκαν στα βάθη του φλοιού της γης. Οι γεωλόγοι τον θεωρούν νεαρό σε ηλικία,εφόσον είναι «μόλις» 350 εκατομμυρίων ετών. Ατμοσφαιρικοί παράγοντες και παγετώνες έχουν μεταβάλει τα γρανιτικά του πετρώματα,με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ρηγματώσεις, απόκρημνες ράχες, κορυφές και αιχμηρές απολήξεις απαράμιλλης ομορφιάς και εξαιρετικού ενδιαφέροντος για τους ορειβάτες.
Ακόμη και όσοι δεν έχουν ορειβατική πείρα μπορούν να δουν σε πρώτο πλάνο το κεντρικό τμήμα του ορεινού όγκου, χρησιμοποιώντας το τελεφερίκ που τέθηκε σε λειτουργία το 1958. Το υψηλότερο σημείο στο οποίο φτάνει το τελεφερίκ είναι το Εγκίγ ντι Μιντί, 3.842 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το οποίο προσφέρει εκπληκτική πανοραμική θέα στην κοιλάδα του Σαμονί.
Η πρώτη καταγεγραμμένη ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή του Λευκού Όρους έγινε στις 8 Αυγούστου 1786, από τον αλπινιστή οδηγό Ζακ Μπαλμά (1762-1834) και το γιατρό Μισέλ Πακάρ (1757-1824) και αποτελεί ημερομηνία ορόσημο για την ορειβασία. Τους δυο Γάλλους κέντρισε η πρωτοβουλία του πάμπλουτου Ελβετού φυσικού Οράς-Μπενεντίκτ ντε Σοσίρ (1740-1799), ο οποίος είχε καθιερώσει ειδική αμοιβή για τον πρώτο ορειβάτη που θα έφθανε στην κορυφή του Λευκού Όρους. Τον επόμενο χρόνο ήταν η σειρά του ντε Σοσίρ να κατακτήσει την κορυφή του Λευκού Όρους, με τη βοήθεια του οδηγού Ζακ Μπαλμά.
Σήμερα, τουλάχιστον 20.000 ορειβάτες επιχειρούν κάθε χρόνο την ανάβαση του Λευκού Όρους. Θεωρείται μία σχετικά εύκολη διαδρομή, σύμφωνα με τους ειδικούς, αρκεί ο ενδιαφερόμενος να είναι καλά εκπαιδευμένος και να αντέχει το υψόμετρο.
Από τοπογραφικής άποψης, το Λευκό Όρος δεν κρύβει πλέον μυστικά. Απεναντίας, αυτή η «στέγη» της Ευρώπης χαρίζει ένα πανέμορφο θέαμα ιδίως την αυγή και το σούρουπο, καθώς οι ηλιαχτίδες βάφουν τους παγωμένους βράχους της με όλες τις αποχρώσεις του κόκκινου και βάζουν φωτιά στους γρανίτες της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου