Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Καθεδρικός ναός του Στρασβούργου

            Στο Στρασβούργο, μια όμορφη πόλη της Βορειοανατολικής Γαλλίας και μια από τις έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρίσκεται ένας από τους ομορφότερους και εντυπωσιακότερους ναούς γοτθικού ρυθμού της Ευρώπης.Ο Ναός του Στρασβούργου, αφιερωμένος στην Παναγία (Γαλλικά: Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg, είναι ο Καθεδρικός Ναός για τους  Ρωμαιοκαθολικούς της περιοχής της Αλσατίας της Γαλλίας. Παρότι είναι ένα από τα εξοχότερα δείγματα Γοτθικού ρυθμού παρουσιάζει αρκετά στοιχεία Ρωμανικού ρυθμού. 
       Ο ναός σχεδιάστηκε από τον  Erwin von Steinbach, κατασκευαστή μεγάλων κτηρίων στα χρόνια από το 1277 έως το θάνατό του το 1318.

   Με 142 μέτρα ύψος υπήρξε το υψηλότερο κτήριο του κόσμου από το 1647 μέχρι και το 1874, όταν τον ξεπέρασε σε ύψος ο Άγιος Νικόλαος του Αμβούργου.  Σήμερα είναι ο έκτος ψηλότερος ναός στον κόσμο και  το υψηλότερο εναπομείναν κτήριο που κατασκευάστηκε εξολοκλήρου  την εποχή του Μεσαίωνα.

    Ο Βίκτωρ Ουγκώ τον περιγράφει σαν: «γιγάντιο και ντελικάτο θαύμα», ενώ ο Γκαίτε σαν: «μεγαλειώδες πανύψηλο δέντρο του Θεού». Ο ναός είναι ορατός από πολύ μακριά σε όλη την πεδιάδα της Αλσατίας.
        Για τη κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε ψαμμίτης από τα βουνά Vosges της Γαλλίας που του δίνει χαρακτηριστικό ροζ  χρώμα
        Η κατασκευή του ναού ξεκινά σε σχέδιο ρωμανικού ρυθμού  εμπνευσμένη από τους μεγάλους σε ύψος και μέγεθος καθεδρικούς ναούς της εποχής. Όμως το 1225 μια ομάδα αρχιτεκτόνων από το Chartres δίνει νέα μορφή στην κατασκευή προτείνοντας μια γοτθικού τύπου αρχιτεκτονική Έτσι γκρεμίζουν τα τμήματα του κεντρικού κλίτους που ήταν χτισμένα σε ρωμανικό ρυθμό και το ανοικοδομούν και πάλι.

Η Νότια πλευρά του ναού διακοσμημένη με μυθικές μορφές και δράκους πάνω στις 
αντηρίδες, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των γοτθικών ναών στα πλάγια προκειμένου να αντέχει
 το οικοδόμημα από τις πιέσεις που ασκούνται στους πλαϊνούς τοίχους από τους πέτρινους θόλους

       Όπως  η πόλη του Στρασβούργου έτσι και ο καθεδρικός ναός,  συνδέει γερμανικές και γαλλικές πολιτιστικές επιρροές, ενώ στην ανατολική πλευρά οι  δομές όπως  π.χ. η χορωδία και η νότια πύλη, εξακολουθούν να έχουν έντονα ρωμανικά  χαρακτηριστικά, με μεγαλύτερη έμφαση στους τοίχους από ό, τι στα παράθυρα.
Το εσωτερικό του ναού στο κεντρικό κλίτος με τα χαρακτηριστικά γοτθικά τόξα

      Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η δυτική πρόσοψη του ναού που σε καταβάλει με τις εκατοντάδες φιγούρες που τη διακοσμούν, ένα πραγματικό αριστούργημα γοτθικής εποχής. Ο εντυπωσιακός πύργος είναι από τους πρώτους που βασίστηκαν ουσιαστικά στην τεχνική,  με την τελική εμφάνιση να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην γραμμικότητα της πέτρας. Ενώ οι προηγούμενες προσόψεις είχαν κάποια μορφή σχεδιασμού πριν την κατασκευή τους,  η πρόσοψη αυτού του ναού είναι αδύνατο να κατασκευαστεί χωρίς να υπάρχει προηγουμένως  αρχιτεκτονικό σχέδιο. Έτσι ο ναός αυτός γίνεται  και από τα πρώτα κτήρια, στα οποία  χρησιμοποιείται αρχιτεκτονικό σχέδιο.

Η Δυτική πρόσοψη του ναού με την τεράστια ροζέτα στο κέντρο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου