Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ


       Η Παναγία των Παρισίων, γνωστή και ως Νοτρ Νταμ ντε Παρί(γαλλ. Notre-Dame de Paris), ή απλούστερα Νοτρ Νταμ (χωρίς άλλο χαρακτηριστικό) είναι ο μητροπολιτικός χριστιανικός ναός της πόλης του Παρισιού και αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού. Βρίσκεται στη νησίδα  ιλ ντε λα Σιτέ (Île de la Cité) του ποταμού Σηκουάνα (la Seine), στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.


        Η κατασκευή του  ναού άρχισε το 1163 και το θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο Βασιλεύς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας. Ο Ναός αποπερατώθηκε περί τα μέσα του 13ου αιώνα.                         Το 1669 υπέστη ακρωτηριάσεις, με το δικαιολογητικό της επισκευής του. 

        

    Τα πλέον άξια ιδιαίτερης προσοχής σημεία, που προκαλούν το θαυμασμό της αρχιτεκτονικής του ναού, είναι η υπέροχη πύλη με τον υπεράνω αυτής τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα.
     Στις 2 Δεκεμβρίου 1804  στο Ναό αυτό στέφθηκε (αυτοανακηρύχθηκε) Αυτοκράτορας ο Ναπολέων Βοναπάρτης..
      Με κέντρο δράσης το ναό αυτόν συνέγραψε ο Βίκτορ Ουγκώ το γνωστό κλασσικό πλέον μυθιστόρημα με το τίτλο η Παναγία των Παρισίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου