Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

ΑΓΓΛΙΑ, ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ Η΄ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ



       Με τη λέξη "Αγγλία", προσδιορίζεται το νότιο μέρος του νησιού που είναι σήμερα γνωστό ως "Μεγάλη Βρετανία". Η λέξη "Αγγλία", προέρχεται από την Παλαιά Αγγλική Γλώσσα (ομιλούνταν από τον 5ο -10ο αιώνα μ.Χ) και συγκεκριμένα τη λέξη "Englaland", που σημαίνει η "γη των Άγγλων".
  Οι Άγγλοι ήταν ένα γερμανικό φύλο, το οποίο μετανάστευσε στο νησί στις αρχές του Μεσαίωνα. Οι Άγγλοι έφτασαν στη σημερινή Αγγλία από τη χερσόνησο Angeln, η οποία βρίσκεται στον κόλπο Kiel της Γερμανίας, βόρεια της Βαλτικής θάλασσας.
      Σύμφωνα με το Αγγλικό Λεξικό Oxford, η λέξη "Αγγλία" χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 897 για να περιγράψει το νότιο τμήμα του νησιού της Μεγάλης Βρετανίας. Η πρώτη επιβεβαιωμένη αναφορά στη φυλή των Άγγλων, χρονολογείται τον 1ο π.χ. αιώνα και αποδίδεται στο έργο του Τάκιτου "Γερμανία", στο οποίο γίνεται χρήση της λατινικής λέξης "Anglii". Η ετυμολογία της λέξης πιστεύεται ότι προέρχεται από το σχήμα της χερσονήσου Angeln η οποία είναι γωνιώδης (Αngle στα αγγλικά είναι η γωνία). " Ηνωμένο Βασίλειο (United Kingdom), Μεγάλη Βρετανία (Great Britain), Αγγλία (England). Συχνά, οι περισσότεροι από εμάς, τις παραπάνω ονομασίες τις συνδέουμε με την Αγγλία κι μόνο. Και όμως αυτό είναι λάθος, καθώς η κάθε μια από τις ονομασίες αυτές δημιουργήθηκε για να προσδιορίζει κάτι διαφορετικό. Ας δούμε όμως πού οφείλεται η σύγχυση αυτή, η οποία ισχύει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μεγάλη Βρετανία (Great Britain)

       Το 1536, η Αγγλία και η Ουαλία ενώθηκαν κάτω από το στέμμα του Άγγλου Βασιλιά. Το 1707, στην ένωση αυτή προσχώρησε και η Σκωτία με την ένωση να ονομάζεται επίσημα «Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας» (Kingdom of Great Britain) ή Μεγάλη Βρετανία. Η πρώτη σημαία της Μεγάλης Βρετανίας προέκυψε από την ένωση των σημαιών της Αγγλίας και της Σκωτίας. Πολύ συχνά όμως συνδέεται μόνο με την Αγγλία.

Ηνωμένο Βασίλειο (United Kingdom)

       Το 1801, η Ιρλανδία αποφάσισε να προσχωρήσει και αυτή στην ένωση των τριών που σχημάτιζαν την Μεγάλη Βρετανία. H ένταξη αυτή έδωσε νέα μορφή στην ένωση η οποία μετονομάστηκε σε «Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας» (United Kingdom of Great Britain and Ireland). Με τη διάσπαση της Ιρλανδίας σε Βόρειο Ιρλανδία και ΕΙΡΕ (Republic of Ireland), το τελευταίο τμήμα της χώρας αποχώρησε από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αποτέλεσμα ήταν να αλλάξει και ο όρος σε «Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας». Η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου και αυτή συγχέεται με αυτή της Αγγλίας, ενώ  είναι συνδυασμός των σημαιών της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Βορείου Ιρλανδίας."(Πηγή: Θάνος Κοφινάς).
Παραδοσιακό αγγλικό χωριό

       Η Αγγλία ( England) είναι νησιωτική χώρα της Ευρώπης, κομμάτι του Ηνωμένου Βασιλείου.Μοιράζεται τα σύνορά της με τη Σκωτία,  προς Βορρά και την Ουαλία προς τη Δύση. Η Αγγλία βρέχεται βορειοδυτικά από την Ιρλανδική Θάλασσα, ενώ νοτιοδυτικά από την Κελτική Θάλασσα. Η Βόρεια Θάλασσα στα ανατολικά και η Θάλασσα της Μάγχης στα νότια την  χωρίζουν από την ηπειρωτική Ευρώπη. Η Αγγλία συνθέτει κυρίως το κεντρικό και νότιο τμήμα του νησιού της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο και βρίσκεται στο Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό.
       
   Η περιοχή που σήμερα αποκαλείται Αγγλία κατοικήθηκε αρχικά από τους σύγχρονους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της Ανώτερης Παλαιολιθικής περιόδου, ωστόσο πήρε το όνομά της από τους Άγγλους, ένα γερμανικό φύλο που την αποίκησε κατά τη διάρκεια του 5ου και του 6ου αιώνα. Έγινε ενιαίο κράτος το 927 μ. Χ. και από την Εποχή των Μεγάλων Ανακαλύψεων στα μέσα του 15ου αιώνα άσκησε σημαντική πολιτιστική και νομική επιρροή σε όλο τον κόσμο.
   Η αγγλική γλώσσα η Αγγλικανική Εκκλησία  και η Αγγλική Νομοθεσία - η βάση των νομικών συστημάτων πολλών άλλων χωρών ανά την υφήλιο - αναπτύχθηκαν στην Αγγλία. Επιπλέον, το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησής  της υιοθετήθηκε ευρέως από πολλά άλλα κράτη. 
   Σε αυτήν ξεκίνησε και η Βιομηχανική Επανάσταση το 18ο αιώνα, μετατρέποντας την κοινωνία της στο πρώτο βιομηχανοποιημένο κράτος.  
  Η παλαιότερη πρωτεύουσα της Αγγλίας ήταν το Γουίντσεστερ μέχρι που αντικαταστάθηκε από το Λονδίνο κατά το 12ο αιώνα.
  Σήμερα το Λονδίνο είναι η μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου και η μεγαλύτερη αστική ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει των περισσότερων δεικτών μέτρησης. Ο πληθυσμός της Αγγλίας, που αγγίζει τα 53 εκατομμύρια ανθρώπων, αποτελεί και το 84% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου. Συγκεντρώνεται κυρίως γύρω από το Λονδίνο, τα νοτιοανατολικά αλλά και πολεοδομικά συγκροτήματα στα Μίντλαντς,  τα βορειοδυτικά, τα βορειοανατολικά και το Γιόρκσαϊρ, καθένα από τα οποία αναπτύχθηκε ως μεγάλη βιομηχανική περιοχή κατά το 19ο αιώνα.
    Αν και το Λονδίνο τείνει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον, η Αγγλία κρύβει και άλλους άσους στο μανίκι της: Το πάλαι ποτέ βιομηχανικό, ανανεωμένο Μάντσεστερ και ο αιώνιος αντίπαλός του (και πατρίδα των Beatles), το κουλτουριάρικο Λίβερπουλ, τo πανέμορφο Γιορκ και το Μπαθ με τα περίφημα ιαματικά λουτρά και τις αρχοντικές επαύλεις.
    Στο Νότο ξεκινάμε από το Μπράιτον με τις ξέφρενες νύχτες δίπλα στο κύμα και συνεχίζουμε μέχρι την όμορφη παραθαλάσσια Κορνουάλη, ενώ στα βόρεια η Lake District εντυπωσιάζει με τις λίμνες, τα δάση και τις φυσικές ομορφιές της.
    Η Σκωτία είναι διάσημη όχι μόνο για το πανέμορφο, παραμυθένιο Εδιμβούργο (Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO) ή τη νεανική, χαλαρή Γλασκόβη, αλλά και για την υπέροχη φύση και τα χωριά των Highlands, τους κατάφυτους λόφους και τις λίμνες με τα μυθικά τέρατα, τα ομιχλώδη νησιά και, φυσικά, το ουίσκι και τα επισκέψιμα αποστακτήρια.
    Η κατάφυτη Ουαλία, μονίμως στη σκιά των διάσημων γειτόνων της, ζητά το χώρο που της ταιριάζει στον ταξιδιωτικό χάρτη. Το Κάρντιφ, το οποίο από ζωηρή νεανική φοιτητούπολη μετεξελίσσεται σε κέντρο μοδάτων εστιατορίων και stylish ξενοδοχείων, είναι χαρακτηριστικό της τάσης και η αφετηρία κάθε περιήγησης στη χώρα.
   Μοναδικά Εθνικά Πάρκα όπως το διάσημο Brecon Beacon, ψηλά και υπερήφανα βουνά (η Snowdonia είναι η υψηλότερη κορυφή της χώρας), στοιχειωμένα κάστρα όπως το Caernarfon ή πανέμορφες παραθαλάσσιες επαρχίες όπως το Pembrokeshire συνθέτουν το προφίλ της Ουαλίας.                     Τέλος, η Βόρεια Ιρλανδία είναι μοναδική, όχι μόνο λόγω της πολυτάραχης Ιστορίας της, αλλά και λόγω των υπέροχων φυσικών τοπίων της. Η διχοτομημένη πρωτεύουσα Μπέλφαστ προσφέρεται για ένα διάλειμμα έξω από τα συνηθισμένα, ενώ η πιο ενδιαφέρουσα διαδρομή ακολουθεί το παραθαλάσσιο βόρειο κομμάτι της χώρας και –μέσα από καταπράσινα λιβάδια, αναρίθμητα πρόβατα, απότομα κάθετα βράχια και μια άγρια, ορμητική θάλασσα– καταλήγει στο Giant’s Causeway, ένα ηφαιστειακό τοπίο με χιλιάδες κολόνες βασάλτη, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και καμάρι της χώρας.



ΛΟΝΔΙΝΟ


ΣΚΩΤΙΑ




1 σχόλιο:

  1. Σελήνη, Πασιφάη, Φοίβη, Αίγλη, χαρακτηρίζουν τήν Φωτεινότητα, τήν Λαμπρότητα....
    Από Αίγλη η Αγγλία...καί En-glow-land = England...= ή Γή που Φωτίζει....GLOW = Λάμψη. Αγγλία σαν να λέμε ΈΛΛΑΣ...!
    Πρυτανία = Βρετανία. Η μεγαλύτερη των νήσων είναι η Μεγάλη Πρυτανία-Βρετανία
    Γέρα = Διάκριση γιαυτό και Γέροντας ο νεαρός Ιερέας...Γέρα + Μάν (άνθρωπος) = Γερμανός "Παλαιών Πατρών Γερμανός"

    ΑπάντησηΔιαγραφή