Η Μάλτα, επίσημα η Δημοκρατία της Μάλτας, είναι ένα μικρό και πυκνοκατοικημένο νησιωτικό κράτος που αποτελείται από ένα αρχιπέλαγος εφτά νησιών στο μέσο της Μεσογείου. Η Μάλτα βρίσκεται ακριβώς νότια της Σικελίας, ανατολικά της Τυνησίας και βόρεια της Λιβύης.
Στην ουσία είναι ένα αρχιπέλαγος στην κεντρική Μεσόγειο 93 χλμ. νότια της Σικελίας. Μόνο τα τρία μεγαλύτερα νησιά Μάλτα, Γκόζο και Κομίνο κατοικούνται.
Διάφοροι κόλποι κατά μήκος της ακτογραμμής αποτελούν καλά σημεία για λιμάνια. Το τοπίο χαρακτηρίζεται από χαμηλούς λόφους με σκαλωτά χωράφια. Το ψηλότερο σημείο είναι στο Τα' Ντμέιρεκ στο νησί της Μάλτας στα 253 μέτρα, κοντά στην πόλη Ντίνγκλι. Παρόλο που υπάρχουν κάποια μικρά ποταμάκια κατά τις περιόδους ψηλών βροχοπτώσεων, δεν υπάρχουν μόνιμα ποτάμια ή λίμνες στη Μάλτα. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν κάποια σκόρπια ρυάκια που έχουν φρέσκο νερό όλο το χρόνο. Τρεχούμενο νερό στο Γκόζο υπάρχει στην κοιλάδα Λουνιάτα.
Το Κανάλι της Μάλτας στα βόρεια χωρίζει τη Μάλτα από το νησί της Σικελίας, το μεγαλύτερο ιταλικό και μεσογειακό νησί. Αντίθετα από ό,τι πιστεύεται, το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης δεν βρίσκεται στη Μάλτα, αλλά στο ελληνικό νησί της Γαύδου.
Οι επίσημες γλώσσες της χώρας είναι τα μαλτέζικα και τα αγγλικά. Ο Ρωμαιοκαθολικισμός είναι η πιο διαδεδομένη θρησκεία. Τα νησιά που αποτελούν τη Μάλτα είχαν διάφορους κατακτητές στο πέρασμα των αιώνων(αναφορά γίνεται στη συνέχεια).
Τα χρώματα είναι εντυπωσιακά, μελί, ώχρα, πράσινο, κίτρινο, κόκκινο δένονται σαν πολύτιμη πέτρα στο δαχτυλίδι της Μεσογείου. Τη Μάλτα! Πέτρινα στοιχεία μιας μοναδικής αρχιτεκτονικής τέχνης στέκουν ενάντια στο βαθύτερο μπλε της Μεσογείου. Η Μάλτα είναι το μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους και η πολιτιστική, εμπορική και διοικητική πρωτεύουσά του. Η γεωγραφική της θέση ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική ήταν ένα σημείο που θέλησαν να κατακτήσουν πολλοί, γι αυτό πολύ συχνά αποτελούσε στόχο εισβολής. Οι ιππότες κληροδότησαν στο μέρος παλάτια, φρούρια και μια δοξασμένη λαμπερή πρωτεύουσα, τη Βαλέτα, ενώ αυτοί που άφησαν την πιο θαυμαστή κληρονομιά στα νησιά ήταν οι πρώτοι άποικοί τους, με εντυπωσιακούς μεγαλιθικούς ναούς, που δεν συγκρίνονται με τίποτε άλλο στον κόσμο.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η Μάλτα κατοικείται από το 5200 π.Χ. περίπου. Ένας σημαντικός προϊστορικός νεολιθικός πολιτισμός, χαρακτηριζόμενος από μεγαλιθικά κτίσματα άκμασε στα νησιά. Τα πρώτα κτίσματα χρονολογούνται από το 3500 π.Χ. και προηγούνται των πυραμίδων της Γκίζας κατά χίλια χρόνια. Ο ναός π. χ. του Άντζαρ Ιμ, ο οποίος χρονολογείται μεταξύ 3500 και 2500 π.Χ., βρίσκεται σε ένα λόφο στο νότιο άκρο του νησιού της Μάλτας. Κοντά στο Άντζαρ Ιμ βρίσκεται ακόμη ένας σημαντικός ναός, το Μνάιντρα. Ο λαός ή η κοινότητα που έκτισε αυτά τα οικοδομήματα πιθανολογείται ότι ήταν Ελληνικά Φύλα.
Οι Έλληνες αποίκισαν τα νησιά γύρω στο 1000 π.Χ. και τα χρησιμοποίησαν ως ορμητήριο, από το οποίο έκαναν εξερευνήσεις στη θάλασσα και διεξήγαγαν εμπόριο στη Μεσόγειο. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν εδραιωμένη κυριαρχία στο νησί και έδωσαν κατά πάσα πιθανότητα το όνομα σε αυτό, αφού την ονόμαζαν Μελίτα (Μάλτα), το οποίο συνδέεται με την λέξη "μέλι" (αυτή είναι η επίσημη εκδοχή της Μάλτας σήμερα).
Τα νησιά αργότερα κατακτήθηκαν από τους Καρχηδόνιους (400 π.Χ.) κι έπειτα από τους Ρωμαίους (218 π.Χ.). Η Μάλτα και τα υπόλοιπα νησιά ευημέρησαν υπό τη ρωμαϊκή κυριαρχία. Πολλές ρωμαϊκές αρχαιότητες εξακολουθούν να υπάρχουν, δείχνοντας τους στενούς δεσμούς που είχαν οι κάτοικοι της Μάλτας με τη Ρώμη.
Μετά από μια περίοδο βυζαντινής κυριαρχίας (4ος-9ος αιώνας) και πιθανής λεηλασίας από τους Βανδάλους, τα νησιά κατακτήθηκαν από τους Άραβες το 870 μ.Χ. Οι Άραβες, που σε γενικές γραμμές ανέχονταν τους Χριστιανούς, εισήγαγαν την καλλιέργεια εσπεριδοειδών και βαμβακιού, καθώς και συστήματα άρδευσης. Η αραβική επίδραση είναι πιο εμφανής στα σύγχρονα μαλτέζικα, τα οποία έχουν επίσης πολλές επιδράσεις από τις ρουμανικές γλώσσες και γράφονται σε μια διασκευή του λατινικού αλφαβήτου.
Η αραβική κυριαρχία κράτησε μέχρι το 1091, όταν τα νησιά τα κατέλαβαν οι Νορμανδοί της Σικελίας Έπειτα η Μάλτα κατακτήθηκε από το Ανζού (Γαλλία), το Χοενστάουφεν (Γερμανία) και το Βασίλειο της Αραγωνίας(1283). Αυτή την περίοδο καθιερώθηκαν και οι Μαλτέζοι ευγενείς, με κάποιους να χρονολογούνται από το 1400. Περίπου 32 τίτλοι ευγένειας χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα.
Το 1530 ο Άγιος Ρωμαίος Αυτοκράτορας Κάρολος Ε΄ της Ισπανίας έδωσε τα νησιά στο Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ. Το Βασίλειο της Αραγωνίας κατείχε τα νησιά ως μέρος της Μεσογειακής του αυτοκρατορίας για κάποιο διάστημα. Αυτοί οι ιππότες, ένα στρατιωτικό και θρησκευτικό τάγμα, που είναι σήμερα γνωστό ως οι " ιππότες της Μάλτας" διώχθηκαν από τη Ρόδο από τους Οθωμανούς το 1552. Οι κάτοικοι της Μάλτας άντεξαν μεγάλη πολιορκία από τους Οθωμανούς το 1565, οι οποίοι την εποχή εκείνη είχαν πολύ μεγάλη δύναμη. Μετά από αυτό αποφάσισαν να ενισχύσουν τις οχυρώσεις τους, ιδιαίτερα στην περιοχή του εσωτερικού λιμανιού όπου κτίστηκε η νέα πόλη Βαλέτα.
Η κυριαρχία των Ιπποτών τέλειωσε όταν ο Ναπολέων Βοναπάρτης κατέλαβε τη Μάλτα καθ' οδόν για την Αίγυπτο το 1798. Ξεγελώντας τους, ο Ναπολέων ζήτησε από τους Ιππότες να αράξει στο λιμάνι για προμήθειες και μετά, αφού μπήκε μέσα στη Βαλέτα, έστρεψε τα όπλα του εναντίον των οικοδεσποτών του. Ο διοικητής των Ιπποτών συνθηκολόγησε και ο Ναπολέων έμεινε στη Μάλτα για λίγες μέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων ρήμαξε συστηματικά την κινητή περιουσία του Τάγματος, και εγκαθίδρυσε δική του διοίκηση. Έπειτα έφυγε για την Αίγυπτο, αφήνοντας στη Μάλτα σημαντική στρατιωτική δύναμη.
Οι Γάλλοι κατακτητές δεν ήταν καθόλου δημοφιλείς, κυρίως λόγω της αρνητικής τους στάσης έναντι στη θρησκεία. Οι οικονομικές και θρησκευτικές μεταρρυθμίσεις δεν άρεσαν στους πολίτες, οι οποίοι εξεγέρθηκαν, με αποτέλεσμα οι Γάλλοι να περιοριστούν στις οχυρώσεις. Η Μεγάλη Βρετανία, μαζί με το Βασίλειο των δύο Σικελιών, έστειλε πολεμοφόδια και βοήθεια στους εξεγερθέντες. Η Βρετανία έστειλε επίσης ναυτικό για να αποκλείσει τα νησιά. Οι απομονωμένες γαλλικές δυνάμεις παραδόθηκαν το 1800 και το νησί έγινε βρετανικό προτεκτοράτο.
Το 1814, βάσει της Συνθήκης των Παρισίων, η Μάλτα έγινε επίσημα μέρος της Βρετανικής αυτοκρατορίας και χρησιμοποιήθηκε ως διαμετακομιστικός σταθμός και αρχηγείο του στόλου. Η θέση της Μάλτας, μεταξύ του Γιβραλτάρ και της Διώρυγας του Σουέζ, αποδείχτηκε στρατηγικής σημασίας και θεωρείτο σημαντικός σταθμός προς την Ινδία.
Η Μάλτα έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, λόγω της γειτνίασής της με τις ναυτιλιακές γραμμές των Δυνάμεων του Άξονα. Η γενναιότητα των Μαλτέζων στο μακρύ αγώνα κατά των εχθρικών επιθέσεων ώθησε το βασιλιά Γεώργιο ΣΤ΄ να απονείμει στις 15 Απριλίου 1942 το Σταυρό του Γεωργίου συλλογικά στη Μάλτα, ως "μαρτυρία για τον ηρωισμό και την αφοσίωση που θα μείνει στην ιστορία". Το έμβλημα του Σταυρού του Γεωργίου εμφανίζεται στη σημαία της Μάλτας, με κόκκινο περίγραμμα.
Μετά τον πόλεμο και μία σύντομη περίοδο πολιτικής αστάθειας λόγω των ανεπιτυχών προσπαθειών του Εργατικού Κόμματος της Μάλτας για ενσωμάτωση με το Ηνωμένο Βασίλειο, δόθηκε στη Μάλτα στις 21 Σεπτεμβρίου 1964 ανεξαρτησία. Η Μάλτα ήταν η 16η βρετανική κτήση, η οποία εγκατέλειψε, με πολλά εμπόδια από τα κόμματα και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, την άλλοτε κραταιά αυτοκρατορία των πέντε ηπείρων και των επτά θαλασσών.Η Μεγάλη Βρετανία αποχαιρέτησε την εξέχουσας στρατηγικής σημασίας αποικία της κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στη Βαλέτα.
Στις 13 Δεκεμβρίου 1974, η Μάλτα έγινε δημοκρατία εντός της Κοινοπολιτείας, με τον πρόεδρο ηγέτη της χώρας. Στις 31 Μαρτίου 1979 αποσύρθηκαν οι βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Η Μάλτα υιοθέτησε επίσημα πολιτική ουδετερότητας το 1980 και για σύντομο χρονικό διάστημα διατέλεσε μέλος του Κινήματος των Αδεσμεύτων.
ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το Γκόζο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί είναι πιο αγροτικό και χαρακτηρίζεται από την αλιεία, τη βιοτεχνία και τη γεωργία, ενώ σε μεγάλο βαθμό το νησί Κομίνο είναι ακατοίκητο. Μεγαλιθικά μνημεία, μεσαιωνικά μπουντρούμια και το Σπήλαιο της Καλυψώς στα νησιά της Μάλτας παραπέμπουν σε ένα ένδοξο και ταυτόχρονα μαγευτικό παρελθόν!
Ναοί, παλάτια, καθεδρικοί ναοί και οχυρά παρέχουν μια ζωντανή ιστορία, που μπορείτε σχεδόν να ακουμπήσετε. Αυτό είναι το πραγματικό πλεονέκτημα ,το ιδιαίτερο πολιτιστικό χαρακτηριστικό της Μάλτας. Τα στενά δρομάκια στις πόλεις και τα χωριά είναι γεμάτα από καθεδρικούς ναούς της Αναγέννησης και μπαρόκ παλάτια.
Ο ήχος επίσης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή των νησιών. Ο συνδυασμός των πυροτεχνημάτων και της παραδοσιακής ορχήστρας μετατρέπει ένα καλοκαιρινό βράδυ σε μια ξεχωριστή ανάμνηση. Το πλεονέκτημα μιας διαμονής στα νησιά της Μάλτας είναι ότι μπορείτε να ζήσετε πολλές εποχές σε μία. Καθώς η ύπαιθρος είναι διάσπαρτη με τις παλαιότερες γνωστές ανθρώπινες κατασκευές στον κόσμο, τα νησιά έχουν δικαίως χαρακτηριστεί ως ένα υπαίθριο μουσείο.
Φρούριο Saint Elmo
Με λίγη αναζήτηση τα μαγευτικά σημεία ενδιαφέροντος εντοπίζονται αμέσως: Τα χαρακτηρισμένα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, η πόλη της Βαλέτα, οι μεγαλιθικοί ναοί και το Hal Saflieni Hypogeum, οι καθεδρικοί ναοί και τα παλάτια, είναι μερικά από αξιόλογα μνημεία της Μάλτας.
Οι επτά, συνολικά μεγαλιθικοί ναοί βρίσκονται στα νησιά της Μάλτας και του Gozo- αποτέλεσμα αυτόνομης ανάπτυξης. Οι δύο ναοί του Ggantija στο νησί Gozo είναι αξιοσημείωτοι για τις γιγάντιες δομές της εποχής του Χαλκού. Οι ναοί Ggantija είναι τα παλαιότερα, επιδαπέδια μνημεία στον κόσμο και είναι μια απόδειξη για την κατοίκηση του νησιού, τουλάχιστον 1.000 χρόνια πριν από την κατασκευή των διάσημων πυραμίδων της Γκίζας.
Στο νησί της Μάλτας, οι ναοί της Hagar Qim, Mnajdra Tarxien είναι μοναδικά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, δεδομένων των περιορισμένων διαθέσιμων πόρων για τους κατασκευαστές τους. Αυτοί οι ναοί αντιπροσωπεύουν μια μοναδική αρχιτεκτονική παράδοση που άκμασε στα νησιά της Μάλτας μεταξύ 3600 και 2.500 π.Χ.
Το HalSaflieni Hypogeum είναι ένας βράχος-υπόγειο συγκρότημα, που είχε χρησιμοποιηθεί τόσο ως ιερό, καθώς και για σκοπούς ταφής από τους κατασκευαστές του. Ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών το 1902. Τα τρία υπόγεια επίπεδα χρονολογούνται περίπου το 3600 με 2400 π.Χ. Το μνημείο θεωρείται ως ένα από τα βασικότερα προϊστορικά μνημεία στον κόσμο.
Βαλέτα
Η Βαλέτα αποτελεί την πρωτεύουσα της Μάλτας, γνωστή ως Il-Belt (Η Πόλη) στα Μαλτέζικα. Τοποθετείται γεωγραφικά στο κεντροανατολικό τμήμα του νησιού της Μάλτας, ενώ η ιστορική πόλη διαθέτει πληθυσμό 6.966 κατοίκων.
Η Βαλέτα, η οποία περιλαμβάνει κτιριακές κατασκευές που ανάγονται στον 16ο αιώνα, κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της κατοχής της Μάλτας από το Τάγμα των Ιωαννιτών Ιπποτών της Ιερουσαλήμ, τα μέλη του οποίου είναι γνωστά και με τον τίτλο των Οσπιταλιέροι. Η πόλη είναι κυρίως Μπαρόκ αρχιτεκτονικού ρυθμού, με στοιχεία Αναγεννησιακά,Νεοκλασικά και Σύγχρονης αρχιτεκτονικής σε συγκεκριμένους χώρους. Αν και ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος άφησε τεράστια σημάδια στην πόλη, η Βαλέτα αναγνωρίστηκε επίσημα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1980.
Η πόλη οφείλει την ονομασία της στον Μεγάλο Μάγιστρο Ζαν Παρισό ντε λα Βαλέτ, ο οποίος πέτυχε στη διεύθυνση της άμυνας του νησιού απέναντι στην επιδρομή των Οθωμανών το 1565. Η επίσημη ονομασία που δόθηκε στην πόλη από το Τάγμα των Ιωαννιτών ήταν Humilissima Civitas Valletta — Η Ταπεινοτάτη Πόλη της Βαλέτας, ή Città Umilissima στα Ιταλικά. Τα φρούρια, τα αμυντικά τείχη, καθώς και οι τάφροι, μαζί με την ομορφιά των παλατιών μπαρόκ αρχιτεκτονικής, των κήπων και των εκκλησιών της, οδήγησαν τους μεγαλύτερους των Οίκων των ευγενών της Ευρώπης να αποκαλούν την πόλη Superbissima — "Λαμπροτάτη".
ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΒΑΛΕΤΑ
Τα σπουδαιότερα αξιοθέατα είναι ο καθεδρικός ναός του Αγίου Ιωάννη, το Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όπου βρίσκονται και τα αγάλματα της Αφροδίτης της Μάλτας. Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Ιωάννη κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα. Στο εσωτερικό του φυλάσσονται πίνακες του Ιταλού ζωγράφου Καραβάτζιο, ανάμεσά τους και ο περίφημος «Αποκεφαλισμός του Ιωάννη». Στον εκθεσιακό χώρο της εκκλησίας μπορείτε να θαυμάσετε αξιόλογες φλαμανδικές ταπισερί που είναι εμπνευσμένες από σχέδια διάσημων ζωγράφων. |
Στη Βαλέτα, επισκεφθείτε το παλάτι του μεγάλου Μάγιστρου, ένα επιβλητικό ανάκτορο που χαρακτηρίζεται από πολλούς σαν ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά δείγματα που χαρακτηρίζουν την πόλη. Ιδρύθηκε από τον Grandmaster Jean Parisot de la Valette το 1566 και συμβόλιζε την θριαμβική έκβαση της μεγάλης πολιορκίας της Μάλτας, που συντελέστηκε το 1565. Με το πέρασμα των χρόνων δέχτηκε αρκετές τροποποιήσεις ενώ ταυτόχρονα αποτελούσε οικία του εκάστοτε κυβερνήτη. Το παλάτι είναι χτισμένο γύρω από δύο αυλές, η μία εκ των οποίων έχει ένα μεγάλο άγαλμα του Ποσειδώνα. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αίθουσα οπλοστασίου όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μία από τις καλύτερες συλλογές όπλων από την περίοδο των ιπποτών που καλύπτουν τουλάχιστον δύο αιώνες.
Το παλάτι του μεγάλου Μάγιστρου |
Ο Καθεδρικός του Αγίου Ιωάννη του 16ου αιώνα, ξεπροβάλλει πάνω από τη Βαλέτα σαν ένα τεράστιο φρούριο. Εκεί φυλάσσονται οι περίφημοι πίνακες του Ιταλού ζωγράφου Καραβάτζιο με τον «αποκεφαλισμό του Ιωάννη» να δεσπόζει. Το εντυπωσιακό εσωτερικό μαρμάρινο δάπεδό του είναι καλυμμένο με πλούσια διακοσμημένες ταφόπλακες, κάθε τοίχος είναι πλούσια στολισμένος με λουλούδια και γιρλάντες και η θολωτή οροφή του είναι εντυπωσιακά ζωγραφισμένη με τοιχογραφίες.
Εσωτερικό Καθεδρικού ναού αγίου Ιωάννη |
Το θέατρο Manoel είναι ένα από τα πιο παλιά διατηρημένα κλειστά θέατρα στην Ευρώπη. Χτίστηκε το 1731 με την αίθουσα παραστάσεων πολύ πιο μικρή από τα σύγχρονα θέατρα και ένα πανέμορφο θεωρείο. Αφιερώστε λίγο χρόνο και στην εκκλησία του Ναυαγίου του Αγίου Παύλου που είναι αφιερωμένη στον προστάτη άγιο της Μάλτας, χρονολογείται ότι χτίστηκε ανάμεσα στα 1639 και 1740 στη θέση μιας παλιότερης απλής εκκλησίας.
Θέατρο Manoel |
Άλλος ένας υπέροχος προορισμός είναι η Mdina, η Πόλη της Σιωπής, η οποία είναι χτισμένη σαν οχυρό και η ιστορία της αρχίζει περίπου στον 9ο αιώνα. Περπατώντας μέσα στην πλακόστρωτη πόλη νιώθεις το μυστήριο της ησυχίας και ταξιδεύεις στο χρόνο. Περνούν από τα μάτια σου εικόνες των Ιπποτών να τρέχουν πάνω στα άλογά τους, με τις υπέροχες κατακόκκινες κάπες τους να ανεμίζουν και τα πέταλά τους να κροταλίζουν στα πέτρινα σοκάκια. Εκεί, υπάρχουν 120 φιγούρες φυσικού μεγέθους που αναπαριστούν μάχες και καταστάσεις του παρελθόντος καθώς συνοδεύονται από κοστούμια εποχής, ήχους και φωτισμούς υποβλητικούς, μυρωδιές από τις εκρήξεις των πυρομαχικών και αφηγήσεις γεγονότων σε 5 γλώσσες.
Στα νότια της πρωτεύουσας βρίσκεται το Blue Grotto, ένας φυσικός όρμος. Ο μύθος λέει ότι οι σειρήνες που κατοικούσαν εκεί μάγευαν με τα τραγούδια τους όλους τους θαλασσοπόρους. Τέσσερις σπηλιές αντανακλούν τα υπέροχα χρώματα των κοραλλιών και τα παιχνιδίσματα των ακτίνων του ήλιου με τα κρυστάλλινα νερά στους βράχους. Το όνομα του το πήρε από το βαθύ μπλε χρώμα των νερών που το περιβάλλουν.
Η πόλη της σιωπής |
Στα νότια της πρωτεύουσας βρίσκεται το Blue Grotto, ένας φυσικός όρμος. Ο μύθος λέει ότι οι σειρήνες που κατοικούσαν εκεί μάγευαν με τα τραγούδια τους όλους τους θαλασσοπόρους. Τέσσερις σπηλιές αντανακλούν τα υπέροχα χρώματα των κοραλλιών και τα παιχνιδίσματα των ακτίνων του ήλιου με τα κρυστάλλινα νερά στους βράχους. Το όνομα του το πήρε από το βαθύ μπλε χρώμα των νερών που το περιβάλλουν.
Ο χρόνος σταμάτησε στη Μεδίνα της Μάλτας! (Η Πόλη της Σιωπής)
Η Μεδίνα (Medina) ήταν η παλιά πρωτεύουσα της Μάλτας, πριν οι Ιωαννίτες Ιππότες χτίσουν το οχυρό τους κοντά στη θάλασσα. Βρίσκεται στο εσωτερικό του νησιού και είναι γνωστή και ως «Σιωπηλή Πόλη», υποδηλώνοντας τη μυστηριώδη ατμόσφαιρα που την περιβάλλει. Καταστράφηκε ολοσχερώς από το σεισμό του 1693. Oταν κατέλαβαν οι Ιππότες το νησί η παλιά μαλτέζικη αριστοκρατία εγκαταστάθηκε εδώ.
Σήμερα, με προσεκτική συντήρηση και ελεγχόμενη αναπαλαίωση, προσπαθεί με τη βοήθεια και της Unesco να διατηρήσει τη θαυμάσια μπαρόκ αρχιτεκτονική της, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι συνδυασμένη με χαρακτηριστικά αραβικά στοιχεία. Με πληθυσμό που δεν ξεπερνάει τις μερικές εκατοντάδες, είναι η πιο κομψή αλλά και η πιο ακριβή περιοχή της Μάλτας. Οι βαριές ολοσκάλιστες ξύλινες πόρτες των σπιτιών της ανοίγουν σπάνια.
Στην πόλη δεν υπάρχει εμπορική ζωή, φωτεινές επιγραφές και γενικά φαίνεται να ζει περισσότερο στο ένδοξο παρελθόν παρά στο παρόν. Η μαγική της ατμόσφαιρα δεν έχει αλλοιωθεί από τα πλήθη τουριστών που συρρέουν εκεί. Εντυπωσιακά πυργόσπιτα με χαρακτηριστικά περίτεχνα φανάρια, πετρόχτιστα μοναστήρια ή νορμανδικά παλάτια μπορείτε να δείτε σεργιανίζοντας με το αμαξάκι στους στενούς δρόμους της. Μεδίνα σημαίνει και ποδαρόδρομος. Περπατήστε στα σοκάκια, ανακαλύψτε κάθε γωνιά, ρίξτε μια κλεφτή ματιά στις σκιερές αυλές με τα λουλούδια και τα δένδρα και μην απορήσετε ούτε να... φοβηθείτε που σπάνια κυκλοφορούν άνθρωποι. Η παλιά πόλη, παρά τους πολυδαίδαλους δρόμους της, είναι ασφαλής και πολύ μικρή για να χαθείτε. Ανάμεσα στα αξιοθέατα που κοσμούν την πόλη είναι ο μεγαλόπρεπος καθεδρικός ναός με τους εξαιρετικούς πίνακες του Ιταλού ζωγράφου Matthias Pretti. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Palazzo Vilhena στην είσοδο από την κεντρική πύλη της πόλης.
Η Μεδίνα της Μάλτας |
Η Μεδίνα της Μάλτας |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου