Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Το Μουσείο του Λούβρου

             Το μουσείο του Λούβρου (Musée du Louvre) είναι ένα από τα μεγαλύτερα, δημοφιλέστερα και παλαιότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού, στις όχθες του Σηκουάνα και στις αίθουσές του φιλοξενεί 35.000 έργα τέχνης, σε μια έκταση 60.000 τετραγωνικών μέτρων.
Ενδεικτικό για το μέγεθος της πλούσιας συλλογής του μουσείου είναι ότι μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό (8%) των αποκτημάτων του εκτίθενται, καθώς το σύνολο της συλλογής του περιλαμβάνει περισσότερα από  445.000 κομμάτια.
Μουσείο Λούβρου
     Το Λούβρο έφτασε στη σημερινή του μορφή περνώντας από διάφορες φάσεις, αφού αρχικά κατασκευάστηκε ως φρούριο του 12ου αιώνα, ενώ τον 14ο αιώνα μετατράπηκε σε παλάτι. Η σημερινή του μορφή ανάγεται στον 15ο αιώνα, όταν κατασκευάστηκε η πρώτη πτέρυγα κατά μήκος του Σηκουάνα, ενώ στην πορεία του χρόνου επεκτάθηκε ακόμη περισσότερο, φτάνοντας στη σημερινή του έκταση.
Μουσείο Λούβρου
Μουσείο Λούβρου
Η κύρια είσοδος του μουσείου είναι μια ογκώδης πυραμίδα από γυαλί, η οποία κατασκευάστηκε το 1989 από τον διάσημο αρχιτέκτονα I.M. Pei, προκαλώντας αρχικά αρνητικές αντιδράσεις, καθώς ο σχεδιασμός της έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κλασική κατασκευή των παρακείμενων κτιρίων. Σκοπός του Pei ήταν να εισχωρεί το φως του ήλιου μέχρι το υπόγειο, ενώ επιθυμούσε να δημιουργήσει μια ευρύχωρη είσοδο για το μουσείο χωρίς να πειράξει καθόλου τα αρχαία κτίρια.
Μουσείο Λούβρου
     Το Μουσείο του Λούβρου φιλοξενεί περισσότερα από 35.000 εκθέματα ανεκτίμητης αξίας, ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως το πρώτο έργο τέχνης που μπήκε στη συλλογή του ήταν ο περίφημος πίνακας της Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι τον 16ο αιώνα.
     Από τότε μέχρι σήμερα οι συλλογές του περιλαμβάνουν γαλλική ζωγραφική και γλυπτική, ιταλική ζωγραφική και γλυπτική, ολλανδική ζωγραφική, αντικείμενα τέχνης (ρολόγια, έπιπλα, πορσελάνες και ταπετσαρίες), αιγυπτιακές, ελληνικές και ανατολικές αρχαιότητες και την ισλαμική τέχνη.
Μουσείο Λούβρου
     Εκτός από τη «Μόνα Λίζα» που αναφέραμε παραπάνω, αξίζει να θαυμάσετε την «Αφροδίτη της Μήλου» αλλά και τη «Νίκη της Σαμοθράκης», επίσης τα άλογα του Μαρλί και τη Σχεδία της Μέδουσας, τον πίνακα του Τεοντόρ Ζερικό αλλά και το περίφημο έργο του Μιχαήλ Άγγελου «Ο Θνήσων  Σκλάβος».
      Το Λούβρο αποτελεί  ένα από τα πιο διάσημα μουσεία στον κόσμο και οι αναφορές από τους τουριστικούς οδηγούς μέχρι τις ταινίες και τα μυθιστορήματα δίνουν και παίρνουν.Φυσικά όλη αυτή η λατρευτική αναφορά δεν είναι τυχαία, αφού ακόμα και τα δωμάτια που φιλοξενούν τα περίφημα έργα τέχνης αποτελούν αληθινά κομψοτεχνήματα Κάθε δωμάτιο αποτελείται από έναν άδειο διάδρομο γεμάτο με δυνατές γραμμές, λεπτές υφές, έντονα χρώματα και εντυπωσιακά έργα τέχνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου