Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Η πόλη Αβινιόν

            Η Αβινιόν, πρωτεύουσα του νομού Βακλίζ, στη νότια Γαλλία είναι χτισμένη στην αριστερή όχθη του Ροδανού ποταμού και είναι διάσημη ως έδρα των επτά Παπών γαλλικής καταγωγής, την περίοδο 1309 – 1377.
    Το πρώην γαλατικό χωριό, μετατράπηκε τον 2ο αιώνα σε ρωμαϊκό οικισμό με το όνομα Αβένιο, ενώ από το 300 μέχρι το 500 μ.Χ. δέχθηκε πολλές επιδρομές από Φράγκους, Αλεμάνους, Γότθους και Βουργουνδούς.
    Την περίοδο 1309-1376 η Αβινιόν βρισκόταν κάτω από την παπική εξουσία και από την εγκατάσταση του πρώτου πάπα και μετά,  ο πληθυσμός και η έκταση της πόλης αυξήθηκε σταδιακά. 
Αβινιόν
       Ανθηρό πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο λόγω της γεωγραφικής της θέσης, έφτασε στο απόγειό της τον 14ο αιώνα -κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης "παπικής αιχμαλωσίας" της, όταν δηλαδή οι εθνικοθρησκευτικές συγκρούσεις οδήγησαν στη μετοικεσία της Αγίας Έδρας από τη Ρώμη στην Αβινιόν υπό την πιεστική "προστασία" του αυτοκράτορα της Γαλλίας. 
   Επτά κατά σειρά διαδοχικοί Γάλλοι πάπες κατέστησαν την Αβινιόν έδρα τους και παπική κτήση μέχρι την απελευθέρωσή της επί Γαλλικής Επανάστασης. Οι θρησκευτικοί κατακτητές όμως της χάρισαν το μεγαλείο μιας "δεύτερης Ρώμης". Για το περίφημο γοτθικό Παπικό Ανάκτορο, που πολλοί θεωρούν το πιο μεγάλο κι όμορφο σπίτι του κόσμου, ο συγγραφέας Προσπέρ Μεριμέ έγραφε χαρακτηριστικά: "Περισσότερο φρούριο τυράννου μοιάζει  παρά κατοικία του απεσταλμένου του Θεού".
   Πολλοί καλλιτέχνες και άνθρωποι των γραμμάτων ακολούθησαν τους πάπες και έτσι η πόλη απέκτησε έναν κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, στοιχείο που βοήθησε στην διεύρυνση της πολιτικής της ακτινοβολίας και επιρροής στις γύρω περιοχές.
   Σήμερα, η ρομαντική πόλη έχει μετατραπεί σε έναν αγαπημένο ταξιδιωτικό προορισμό, με πολλές από τις επιρροές της άνθισης της να έχουν δημιουργήσει μια ξεχωριστή, παραμυθένια ατμόσφαιρα.
     Ανάμεσα στα αξιοθέατα της πόλης συγκαταλέγεται το επιβλητικό Παλάτι των Παπών (Palais des Papes), το οποίο χωρίζεται σε δύο κτιριακά συγκροτήματα, το παλιό και το νεότερο, αφού χτίστηκε σε δύο φάσεις, αλλά και η μισογκρεμισμένη γέφυρα Saint Bénezet.
    Το Παλάτι ή Ανάκτορο  των Παπών,   το μεγαλύτερο γοτθικό παλάτι της Ευρώπης, άρχισε να χτίζεται το 1334. Δεσπόζει περίοπτα στην κορυφή της ιστορικής πόλης, με μια καταπληκτική θέα στον ποταμό. Εμφανή παραμένουν τα σημάδια από τις λεηλασίες που υπέστη επί Γαλλικής Επανάστασης, αλλά η πολύτιμη ταπισερί Γκομπλέν είναι από τα ομορφότερα σωζόμενα δείγματα υφαντικής του 1500.
    Απέναντι ακριβώς, μπορεί κανείς να θαυμάσει  το Πτι Παλέ, με τους εξαιρετικούς πίνακες μεσαιωνικής ζωγραφικής και τα υπέροχα γλυπτά. Ανάμεσά τους, ο περίφημος πίνακας του Μποτιτσέλι "Η Παναγία και το Βρέφος". Δίπλα βρίσκεται  καθεδρικός  ναός  Νοτρ Νταμ ντε Ντομ και πίσω του το όμορφο πάρκο Ροσέ ντε Ντομ.
   Ενδιαφέρον παρουσιάζει  επίσης μια επίσκεψη στο Μουσείο Ανγκλαντόν, όπου εκτίθενται  έργα των Πικάσο, Σεζάν, Μανέ, καθώς επίσης και τα "Βαγόνια του τρένου" του Βαν Γκογκ ( κάτοικος για μια περίοδο της γειτονικής Αρλ ), ο  μοναδικός  πίνακας  του ζωγράφου που έχει παραμείνει στην περιοχή.
   Το Παλάτι ανήκει στην λίστα με τα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO .

το Παλάτι των Παπών
Αβινιόν



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου