Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Τα παλάτια-Κάστρα της κοιλάδας του Λίγηρα

            Ο Λίγηρας είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Γαλλίας. Πηγάζει από τη  Νότια Γαλλία,  και ρέει με κατεύθυνση βόρεια, περνάει από την Ορλεάνη για να εκβάλει στον Ατλαντικό Ωκεανό. Στην πορεία του αυτή διασχίζει καταπράσινες εύφορες κοιλάδες. Η κοιλάδα του Λίγηρα αποκαλείται συχνά "Κήπος της Γαλλίας". Μια μαγευτική γη με αμπελώνες, λουλούδια και καταπράσινους  λόφους. Ένα υπέροχο φυσικό τοπίοπου δεν άφησε ασυγκίνητους ούτε τους βασιλιάδες και τους ευγενείς του Μεσαίωνα. Εδώ, σ΄αυτήν την περιοχή έχτισαν τα κάστρα τους και τα παλάτια τους, αληθινά κομψοτεχνήματα αρχιτεκτονικής. 
Φωτογραφία Lieven Smits
     Η συγκέντρωση τόσων εντυπωσιακών μνημείων σε αυτή την περιοχή οδήγησε την ΟΥΝΕΣΚΟ να χαρακτηρίσει μέρος αυτής Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Σήμερα πολλά από αυτά αποτελούν ιδιόκτητες κατοικίες. Πολλές από αυτές είναι ανοιχτές για το κοινό. Άλλα λειτουργούν ως ξενοδοχεία και κάποια έχουν αναλάβει οι τοπικές αρχές και είναι σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα, προσελκύοντας εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.
       Θα ξεκινήσουμε την περιήγησή μας από το Château de Chambord, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αρχοντικά στον κόσμο, λόγω της πολύ ξεχωριστής γαλλικής αναγεννησιακήςαρχιτεκτονικής του.

    Είναι το μεγαλύτερο αρχοντικό στην κοιλάδα του Λίγηρα. Το κτίριο, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, κατασκευάστηκε από τον βασιλιά François I, για να ασκεί το αγαπημένο χόμπι του, το κυνήγι, αλλά και για να βρίσκεται κοντά στην ερωμένη του. Διαθέτει περισσότερα από 440 δωμάτια και 85 σκάλες, ενώ χαρακτηριστική είναι η διπλή ελικοειδής σκάλα που χρησιμοποιούσε μόνο ο βασιλιάς.

     Συνεχίζουμε με το Château de Blois, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης Blois. Κατοικία πολλών βασιλιάδων, αλλά και ο τόπος που πήγε το 1429 η Ιωάννα της Λωραίνης, για να την ευλογήσει ο αρχιεπίσκοπος της Ρεμς, πριν οδηγήσει τον στρατό της για να απελευθερώσει την Ορλεάνη.

      Το αρχοντικό περιλαμβάνει διάφορα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί από τον 13ο έως τον 17ο αιώνα. Διαθέτει 564 δωμάτια, το καθένα με το δικό του τζάκι, 75 σκάλες και 100 κρεβατοκάμαρες. Το 1841 το Château de Blois χαρακτηρίστηκε ιστορικό μνημείο. Αναστηλώθηκε, απόκτησε ζωγραφική διακόσμηση στους τοίχους και τα ταβάνια και μετατράπηκε σε μουσείο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου