Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

ΜΟΝΑΧΟ

         Η Βαυαρία είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και όμορφες περιοχές στα νότια της Γερμανίας, με απίστευτες φυσικές ομορφιές και αξιοθέατα, αλλά και ιδιαίτερη φυσιογνωμία, με σεβασμό στις τοπικές παραδόσεις.
     Με κρυστάλλινες λίμνες και μεσαιωνικές, αλλά και μοντέρνες πόλεις και παραδοσιακά χωριά, έντονη ζωή, πυκνά δάση, βουνά με χιονισμένες κορυφές και εντυπωσιακά κάστρα, η Βαυαρία  είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και όμορφες περιοχές της Γερμανίας. Μάλιστα οι ίδιοι οι Βαυαροί τη θεωρούν ανεξάρτητη πολιτισμική ενότητα με πολιτική ταυτότητα και ιδιαίτερη φυσιογνωμία και ιστορική διαδρομή.


          Είναι το νοτιότερο και το μεγαλύτερο σε έκταση, από τα δεκαέξι ομόσπονδα κρατίδια που απαρτίζουν τη χώρα με πρωτεύουσα το Μόναχο και άλλες σημαντικές πόλεις, τη Νυρεμβέργη, το Augsburg, το Regensburg, το Ingolstadt κ.ά..
         Αποτέλεσε το μεγαλύτερο δουκάτο της Γερμανίας, υπό την ηγεμονία των Βίτελσμπαχ, μιας μεγάλης δυναστείας που επικράτησε ως το 1918 και υπήρξε επί αιώνες προπύργιο του γερμανικού καθολικισμού. 
         Στη Βαυαρία διατηρούνται πιστά οι παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα του παρελθόντος και σχεδόν κάθε πόλη και χωριό έχει τη δική του τοπική γιορτή, με παρελάσεις, μουσική και φυσικά άφθονη μπίρα και χορό. Τα βαυαρικά έθιμα, καθώς και ο πολιτισμός της περιοχής αναπτύχθηκαν στους κύκλους της βασιλικής αυλής αλλά και στην ύπαιθρο και η διττή αυτή κατεύθυνση άφησε τα σημάδια της στο χαρακτήρα του λαού και στις παραδόσεις του. 
       Αμέτρητα γραφικά χωριά,μεσαιωνικές μεγαλουπόλεις και φυσικά η «πόλη των Μοναχών», το Μόναχο –η βαυαρική πρωτεύουσα και μητρόπολη με παγκόσμια αίγλη– δεσπόζουν στη Βαυαρία. Το Μόναχο βρίσκεται στις βόρειες απολήξεις των βαυαρικών Άλπεων, στις όχθες του ποταμού Isar.



ΜΟΝΑΧΟ
       Γεμάτο ομορφιές και παράδοση, το Μόναχο αποκαλύπτει στον επισκέπτη τις ιδιαίτερες αντιφάσεις του: Λαογραφία, μακραίωνη παράδοση και κουλτούρα, συνυπάρχουν με τις κομψές BMW, τις μπουτίκ και τη βαριά βιομηχανία. Φυσικά, το Oktoberfest, η γιορτή της μπίρας, από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Οκτωβρίου, έχει καθιερωθεί πλέον σαν τη μεγαλύτερη γιορτή μπίρας στον κόσμο.
     Το Μόναχο είναι η πρωτεύουσα του ομόσπονδου κράτους της Βαυαρίας στη νοτιοανατολική Γερμανία. Είναι χτισμένο στις όχθες του ποταμού Isar, ενός από τους μεγαλύτερους παραποτάμους  του Δούναβη και βόρεια των βαυαρικών Άλπεων, που αποτελούν το σύνορο με την Αυστρία.
   Η πόλη είναι ένα εμπνευσμένο μείγμα ιστορικών κτιρίων και εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής, από τότε που ανακατασκευάστηκαν τα κατεστραμμένα από τον πόλεμο κτίρια, αλλά και δημιουργήθηκαν νέα.
  Η «καρδιά» της πόλης χτυπά στη Marienplatz, που αποτελεί το κέντρο δεκάδων εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Γύρω της βρίσκονται μερικά από τα πιο σημαντικά ιστορικά κτήρια όπως το Νέο Δημαρχείο. 
  Το Νέο Δημαρχείο βρίσκεται στην κεντρικότερη και πιο φημισμένη πλατεία της πόλης, τη Marienplatz. Αποτελεί ορόσημο της πόλης του Μονάχου και έχει γίνει γνωστό εξαιτίας της παράστασης την ώρα που χτυπούν οι καμπάνες. Μέχρι και σήμερα είναι η έδρα του δημάρχου της πόλης και όλων των υπηρεσιών της δημαρχίας. 
  Το Δημαρχείο χτίστηκε μεταξύ 1867 και 1909 από τον αρχιτέκτονα Georg von Hauberisser, ο οποίος έδωσε ένα νεογοτθικό στυλ στο κτίριο και στόλισε την πρόσοψή του με μικρούς πυργίσκους, παράθυρα, αψίδες και αγαλματίδια.Πρότυπο για την κατασκευή του αποτέλεσε το Δημαρχείο των Βρυξελλών. 
    Ο χαρακτηριστικός μεσαίος πύργος του Δημαρχείου είναι ορατός από μακριά και εκεί λαμβάνει χώρα σε ύψος 85 μέτρων, η περιφορά των 32 φιγούρων, οι οποίες συνοδεύονται από τους όμορφους ήχους της καμπάνας και αναπαριστούν την ιστορία του Μονάχου. Η εντυπωσιακή αυτή παράσταση λαμβάνει χώρα κθημερινά στις 11 το πρωί και ο ήχος που ακούγεται προέρχεται από 43 καμπάνες, που εκτελούν 4 διαφορετικές μελωδίες. Οι πάνω φιγούρες αναπαριστούν το γάμο του  Δούκα Γουλιέλμου V με τη Ρενάτα το 1568, καθώς και έναν αγώνα ιπποτών. Οι κάτω φιγούρες συμμετέχουν στο χορό που είχε διοργανωθεί από την πολιτεία το 1517, για να ηρεμήσει τους κατοίκους της πόλης από την επικείμενη επιδημία πανώλης που απειλούσε την πόλη.


       Τρεις πύλες της καταστραμμένης  μεσαιωνικής οχύρωσης, έχουν παραμείνει σε καλή κατάσταση μέχρι σήμερα -η Isartor στα ανατολικά, η Sendlinger Tor στο νότο και η Karlstor στα δυτικά του κέντρου της πόλης. Η Karlstor οδηγεί στο Stachus, ένα μεγάλο τετράγωνο που κυριαρχείται από την Justizpalast και ένα συντριβάνι.
    Η Peterskirche(Εκκλησία του αγίου Πέτρου) κοντά στην πλατεία Marienplatz, είναι η παλαιότερη εκκλησία στο κέντρο της πόλης, ενώ πολύ κοντά, η γοτθική εκκλησία,Εκκλησία του Αγίου Πνεύματος) μετετράπη σε στυλ μπαρόκ από το 1724 και μετά.
  Ο Καθεδρικός Nαός της Παναγίας βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης και αποτελεί το σύμβολο ολόκληρητηςΒαυαρίας. 
      Χτίστηκε κατά τη διάρκεια του 12ου αιώνα σε γοτθικό ρυθμό και σήμερα είναι η έδρα του αρχιεπισ κόπου.                                                Τα δύο καμπαναριά του ναού είναι ορατά από όλα τα σημεία της πόλης, διότι οι αρχές της πόλης έχουν απαγορεύσει την ανέγερση κτιρίων που ξεπερνούν τα 109 μέτρα εντός των ορίων του ιστορικού κέντρου.
    Έτσι λοιπόν εφόσον βρεθείτε στην περιοχή δε θα πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να ανεβείτε στον νότιο πύργο, από την κορυφή του οποίου η θέα είναι καταπληκτική καθώς είναι ορατές ακόμα και οι Άλπεις.


     Διασχίζοντας το ποτάμι Isar, θα δείτε το Maximilianeum, το παλάτι του Μονάχου, που σηματοδοτεί την αρχή των βασιλικών λεωφόρων. Αυτό το εντυπωσιακό κτιριακό συγκρότημα, αρχικά χρησιμοποιήθηκε σαν χώρος διαμονής των άριστων φοιτητών που σπούδαζαν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης και τώρα στεγάζει το νέο κοινοβούλιο.

   Ένα επίσης αξιόλογο κτίριο, μνημείο πολιτισμού του Μονάχου είναι η Κρατική Όπερα της Βαυαρίας.Η Κρατική 'Oπερα της Βαυαρίας με έδρα στο Μόναχο ανήκει στις σημαντικότερες όπερες του κόσμου και έχει πολύ σημαντική ιστορία και παράδοση να καταθέσει. Μαζί με το Κρατικό Μπαλέτο της Βαυαρίας, παρουσιάζονται περίπου 350 έργα όπερας και μπαλέτου το χρόνο! Η όπερα φιλοξενείται στο κτίριο του Εθνικού Θεάτρου του Μονάχου στην πλατεία Max-Joseph και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Karl von Fischer. To 1818 η όπερα εγκαινιάστηκε με την πρεμιέρα "Die Weihe" (η Καθαγίαση) του Ferdinand Fraenzls. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Λουδοβίκου του ΙΙ, θαυμαστή του Richard Wagner, παίχτηκαν για πρώτη φορά εδώ ο Τριστάνος και Ισόλδη, Ο Αρχιτραγουδιστής της Νυρεμβέργης και η Βαλκυρία.
        Στην περιοχή της Παλιάς και Νέας Πινακοθήκης, βρίσκεται πλέον και η Πινακοθήκη της Μοντέρνας Τέχνης, η οποία εκτείνεται σε ένα χώρο 15,000 τ.μ. και φιλοξενεί έργα από τον 20ο αιώνα μέχρι και σήμερα.Πέρα από τους πίνακες ζωγραφικής, τα γλυπτά, τη φωτογραφία και το βίντεο, στη συλλογή του μουσείου φιλοξενούνται επίσης, μακέτες και αρχιτεκτονικές αναπαραστάσεις από το μουσείο Αρχιτεκτονικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου, και πολύτιμες αναπαραγωγές, σχέδια και χαρακτικά από την Κρατική Συλλογή Γραφιστικής.

   Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τους Αγγλικούς Κήπους (Englischer Garten), από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα του κόσμου, που εκτείνεται σε 3,7 τετρ. χλμ. στη μέση της πόλης και το Ολυμπιακό Πάρκο στην περιοχή Oberwiesenfeld, με τον περίφημο Ολυμπιακό Πύργο ύψους 290 μέτρων που φιλοξενεί ένα περιστρεφόμενο εστιατόριο.

Ολυμπιακό πάρκο

Αγγλικός κήπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου