Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Το βουνό Τέιδε

             Το όρος Τέιδε έχει υψόμετρο 3718 μέτρα και είναι το υψηλότερο σημείο στην Ισπανία και τα νησιά του Ατλαντικού ωκεανού. 
         Είναι ένα ενεργό ηφαίστειο που η τελευταία του δραστηριότητα ήταν το 1909 και φυσικά αποτελεί το σύμβολο του νησιού. Το ηφαίστειο με τις παρακείμενες περιοχές (18900 εκτάρια) είναι προστατευόμενη ζώνη, το Εθνικό Πάρκο του Τέιδε. Το συγκεκριμένο εθνικό πάρκο είναι το εθνικό πάρκο με τους περισσότερους επισκέπτες σε όλη την Ισπανία αλλά και στην Ευρώπη και δεύτερο στον κόσμο! 
         Αυτή την εποχή το ηφαίστειο είναι σε αδράνεια, αλλά οι τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι στο μέλλον θα υπάρξει κάποια βίαιη έκρηξη του Τέιδε. Το ηφαίστειο έχει παρόμοια δομή με τα αντίστοιχα του Βεζούβιου και της Αίτνας .
           Το μέγεθος του βουνού και η επιβλητική παρουσία του, έκανε τους αυτόχθονες κατοίκους να του δώσουν μια μυθολογική διάσταση, παρόμοια με του Ολύμπου για τους Αρχαίους Έλληνες. Σύμφωνα με το μύθο, ο δαίμονας Guayota απήγαγε τον θεό του ήλιου και του φωτός Magec και τον φυλάκισε μέσα στο βουνό καταδικάζοντας τον κόσμο στο σκοτάδι. Οι πιστοί ζήτησαν βοήθεια από τον υπέρτατο θεό Achamán και αυτός πολέμησε με τον Guayota, έτσι ώστε ο Magec να απελευθερωθεί από τα έγκατα του Τέιδε δημιουργώντας τον κρατήρα του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου