Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

ΓΚΡΑΝΤ ΚΑΝΥΟΝ

        Το Grand Canyon ( http://bit.ly/SRMuLm ) ή Μεγάλο Φαράγγι, είναι ένα μακρύ φαράγγι που σμιλεύτηκε από τον ποταμό Κολοράντο τα τελευταία 2 δισεκατομμύρια χρόνια και βρίσκεται στην πολιτεία της Αριζόνα, στα νοτιοδυτικά των Η.Π.Α.. Το μεγαλύτερο μέρος του, αποτελεί το Εθνικό Πάρκο του Γκραν Κάνυον, ένα από τα πρώτα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ( http://whc.unesco.org/en/list/75 ). Το φαράγγι έχει μήκος 446 χιλιόμετρα, πλάτος μεταξύ 6,5 και 29 χιλιόμετρα και βάθος που φτάνει τα 1,83 χιλιόμετρα και διασχίζεται από τον ποταμό Κολοράντο, που ξεκινά από τα Βραχώδη όρη και χύνεται στον Κόλπο του Μεξικού. Αν και οι γεωλογικές διαδικασίες και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο σχηματίστηκε το Γκραν Κάνυον, αποτελούν μακρύ αντικείμενο συζήτησης για τους γεωλόγους, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ο ποταμός Κολοράντο σχημάτισε την πορεία του μέσα από το φαράγγι τουλάχιστον 17 εκατομμύρια χρόνια πριν. Από τότε, ο ποταμός Κολοράντο συνέχισε να διαβρώνει την περιοχή και να σχηματίζει το φαράγγι όπως είναι σήμερα.
    Για χιλιάδες χρόνια, η περιοχή κατοικούνταν συνεχώς από Ιθαγενείς Αμερικανούς, οι οποίοι έχτισαν οικισμούς μέσα στο φαράγγι και τις πολλές σπηλιές του. Οι «Pueblos» θεωρούσαν το Grand Canyon ως έναν ιερό χώρο και έκαναν προσκυνήματα σε αυτό. Ο πρώτος Ευρωπαίος που αντίκρισε το Grand Canyon ήταν ο Ισπανός García López de Cárdenas, που έφτασε εκεί το 1540.
    Το Εθνικό Πάρκο Grand Canyon ( http://www.nps.gov/grca/index.htm ), είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά αξιοθέατα στον κόσμο και προσελκύει περίπου πέντε εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Το 83% των επισκεπτών είναι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το 17% από άλλες χώρες και κυρίως το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

    Εκτός από τα συνηθισμένα αξιοθέατα στο νότιο τμήμα (South Rim) που περιλαμβάνει τα Grand Canyon Village, Hermits Rest και Desert View και βρίσκεται κατά μέσο όρο στα 2.100 μ. πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, στο φαράγγι προσφέρονται δραστηριότητες όπως ράφτινγκ, πεζοπορία, τρέξιμο, ακόμη και περιηγήσεις με ελικόπτερο. Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2010 στο δυσκολότερα προσβάσιμο βόρειο άκρο του, διοργανώθηκε ένας υπερμαραθώνιος 126 χλμ., για πάνω από 24 ώρες. Το έδαφος στο φαράγγι είναι προσβάσιμο με τα πόδια, με ζώα ή με βάρκα από το ποτάμι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου