Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

ΠΑΡΚΟ ΓΕΛΟΟΥ ΣΤΟΟΥΝ

    Το Εθνικό Πάρκο Γέλοουστοουν , που ιδρύθηκε από το Αμερικάνικο Κογκρέσο ως Εθνικό Πάρκο στις 1 Μαρτίου 1872 , βρίσκεται κυρίως στην πολιτεία του Ουαϊόμινγκ, και επεκτείνεται στη Μοντάνα και στο Αϊντάχο . Το πάρκο ήταν το πρώτο του είδους του και είναι γνωστό για την άγρια ​​ζωή του και τους πολλούς θερμοπίδακες του, ειδικά το Μέγα Γκέιζερ, γνωστό με την ονομασία «γεο-πιστός», ένα από τα πιο δημοφιλή θεάματα του πάρκου. Το πάρκο έχει πολλά είδη οικοσυστημάτων , αλλά το κυρίαρχο είναι το υποαλπικό δάσος. Περίπου οι μισοί θερμοπίδακες του πλανήτη βρίσκονται στο Γέλοουστοουν, τροφοδοτούμενοι  από αυτήν την ηφαιστειακή δραστηριότητα.
    Εκατοντάδες είδη θηλαστικών, πτηνών, ψαριών και ερπετών έχουν καταγραφεί, συμπεριλαμβανομένων αρκετών απειλούμενων ειδών. Τα τεράστια δάση και τα λιβάδια περιέχουν μοναδικά είδη φυτών. Αρκούδες Γκρίζλι , λύκοι , και ελεύθερα κοπάδια από βίσονες και άλκες ζουν στο Πάρκο.     Πυρκαγιές συμβαίνουν κάθε χρόνο στο πάρκο. Το 1988 μεγάλες πυρκαγιές έκαψαν σχεδόν το ένα τρίτο του πάρκου. 
       Στα μέσα Μαρτίου 2014  επισκέπτες του πάρκου Γέλοουστόουν των ΗΠΑ κατέγραψαν σε βίντεο μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών  βουβαλιών. Μήπως  το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για το πάρκο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου