Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ



        Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας  είναι χώρα στην Αραβική Χερσόνησο. Συνορεύει με το Ιράκ, την Ιορδανία, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Υεμένη, ενώ βρέχεται από τον Περσικό Κόλπο στα βορειοανατολικά και από τηνΕρυθρά θάλασσα στα δυτικά. Η εδαφική επικράτεια της Σαουδικής Αραβίας, που παλιά προσδιοριζόταν πολύ αόριστα ως Zαζιράτ αλ- Αράμπ, δηλαδή «νησί των νομάδων», καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη την Αραβική Χερσόνησο, ξεδιπλώνοντας τις ακτές της σε ένα συνολικό μήκος 2.600 χλμ. περίπου. Τα χερσαία σύνορά της, εξαιρετικά αβέβαια στο νότο, με τις ακατοίκητες ζώνες της ερήμου, εκτείνονται στο βορρά σε εντελώς ευθεία γραμμή.

           Η σημερινή Σαουδική Αραβία, στο σύνολό της, συμπίπτει με τα εδάφη που διαδοχικά κατακτήθηκαν και υποτάχτηκαν από τους Σαουδάραβες Βαχαβίτες, το βασίλειο των οποίων, περιορισμένο αρχικά στις οάσεις του Nέγκεντ (όπου ήταν και η πρωτεύουσα, το Ριάντ ), απέκτησε αρχικά διέξοδο στον Περσικό Kόλπο με την κατάληψη της χώρας που ονομαζόταν Aλ-Xάσα (1913) και συνέχισε να επεκτείνεται με την προσάρτηση της Χετζάζης και των ισλαμικών Αγίων Τόπων, Μέκκας και Μεδίνας (1924). Εξάλλου, μαζί με το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία διοικεί σήμερα από κοινού την ουδέτερη εδαφική ζώνη, η οποία χωρίζει τις δύο αυτές χώρες.
          Επίσημη γλώσσα είναι η Αραβική και το 100% του πληθυσμού αποτελούν Μουσουλμάνοι, κυρίως σουνίτες. Αριθμεί 28.686.633 κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων 5.576.076 μη Σαουδάραβων (εκτίμηση 2009).
         Η Σαουδική Αραβία αποτελεί το χώρο όπου γεννήθηκε και εδραιώθηκε το Ισλάμ, κατά συνέπεια η ισλαμική παράδοση είναι ισχυρότατη και καθοριστική για την πολιτιστική δημιουργία, παρά τις επαφές που είχε η χώρα τον τελευταίο αιώνα με το εξωτερικό και το δυτικό πολιτισμό. Κέντρο της πνευματικής ζωής της χώρας αποτελεί η πρωτεύουσα Ριάντ, , όπου εδρεύει το Πανεπιστήμιο  του Ριάντ(έτος ίδρυσης 1957), το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο Ιμάμ Μοχάμεντ Ιμπν Σαούντ (έτος ίδρυσης 1953), η Στρατιωτική Ακαδημία Αμπντούλ Αζίζ (έτος ίδρυσης 1955), η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Αρχαιολογικό και Εθνογραφικό Μουσείο και πολλά άλλα εκπαιδευτικά και τεχνολογικά ιδρύματα.
         Η λογοτεχνία γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη ήδη από την προϊσλαμική περίοδο στην περιοχή της σημερινής Σαουδικής Αραβίας και η αραβική γλώσσα αποτέλεσε για αιώνες το μέσο έκφρασης ολόκληρης της ισλαμικής λογοτεχνίας. Η ποίηση έχει να παρουσιάσει σημαντικά έργα κατά την προϊσλαμική περίοδο, ενώ το Κοράνιο, γραμμένο στην αραβική γλώσσα, αποτέλεσε για αιώνες το ύψιστο λογοτεχνικό πρότυπο και εξακολουθεί να είναι το ιερό βιβλίο εκατομμυρίων μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο. Μεγάλη ακμή γνώρισε η αραβική γραμματεία κατά τον 7ο-11ο αι., τόσο χάρη στην επαφή του αραβικού κόσμου με τα έργα της αρχαίας και μεσαιωνικής ελληνικής γραμματείας που μεταφράστηκαν στα αραβικά, όσο και χάρη στην πρωτότυπη ποιητική και λογοτεχνική δημιουργία.
           Στην περιοχή της Χετζάζης βρίσκονται οι δύο ιερές πόλεις των μουσουλμάνων, η Μέκκα, τόπος γέννησης του Μωάμεθ, και η Μεδίνα. Πάνω από δύο εκατομμύρια μουσουλμάνοι από όλο τον κόσμο συρρέουν κάθε χρόνο στις δύο πόλεις για να προσκυνήσουν τους τόπους όπου έζησε και πέθανε ο μεγαλύτερος προφήτης του Ισλάμ. Στη Μεδίνα βρίσκεται το Τζαμί του Προφήτη όπου και ο τάφος του Μωάμεθ, ο τάφος της κόρης του Μωάμεθ, Φατίμα και ο τάφος του χαλίφη Ομάρ Α΄ (581-644).
            Η Μέκκα αποτελεί την ιερότερη πόλη του Ισλάμ, καθώς σ` αυτήν γεννήθηκε ο προφήτης Μωάμεθ. Γνωστή ήδη από το 2ο αι. μ.Χ. με το όνομα Μακοράμπα, η Μέκκα είναι μια γραφική ανατολίτικη πόλη με υπαίθριες παραδοσιακές αγορές, καταστήματα και πέτρινα σπίτια. Το σημαντικότερο μνημείο της είναι το Τέμενος της Μέκκας με τους επτά μιναρέδες. Στη μέση της αυλής του Τεμένους της Μέκκα βρίσκεται το ιερότερο προσκύνημα των μουσουλμάνων, ο τεράστιος κύβος Καάβα, διαστάσεων 15Χ12Χ10 μ., σκεπασμένος με μαύρο ύφασμα, μέσα στον οποίο φυλάγεται η ιερή "Μαύρη Πέτρα". Ο τόπος αυτός θεωρούνταν ιερός στην περιοχή ακόμα και πριν τη γέννηση του ισλαμισμού, καθώς σύμφωνα με την παράδοση ο Καάβα χτίστηκε από τον Αβραάμ. 
       Στο Ριάντ  εκτός από το Αρχαιολογικό και Εθνογραφικό Μουσείο και την Εθνική Βιβλιοθήκη βρίσκεται το βασιλικό ανάκτορο.


Τζέντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου