Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2015

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ

           Η  Σρι Λάνκα, επισήμως η Λαϊκή Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Σρι Λάνκα και είναι γνωστή   από την αρχή της βρετανικής αποικιοκρατίας μέχρι το 1972 ως Κεϋλάνη . Είναι μια νησιωτική χώρα στη Νότια Ασία κοντά στα νοτιοανατολικά της Ινδίας . Η  Σρι Λάνκα έχει θαλάσσια σύνορα με την Ινδία στα βορειοδυτικά και τις Μαλδίβες προς τα νοτιοδυτικά.

               Τεκμηριωμέν α η ιστορία της εκτείνεται σε 3000 χρόνια, με ενδείξεις προϊστορικών  ανθρώπινων οικισμών , οι οποίοι χρονολογούνται εδώ και  125.000 χρόνια.  Η γεωγραφική της θέση και  τα βαθιά λιμάνια  της έκανε μεγάλη  τη στρατηγική σημασία της  από την εποχή του  Δρόμου του Μεταξιού.

              Η Σρι Λάνκα είναι  διαφορετική και πολυπολιτισμική χώρα. Εκτός από την πλειοψηφία  των Σινχαλέζων κατοίκων, στη χώρα ζουν μεγάλες ομάδες Ταμίλ , Μαυριτανοί , αστοί , Μαλαισιανοί ,κάφροι  και το αυτόχθονες Vedda . 
                Η Σρι Λάνκα έχει μια πλούσια βουδιστική  κληρονομιά, και η πρώτη γνωστή βουδιστική  γραφή της Σρι Λάνκα, το Pāli Canon , χρονολογείται από τον τέταρτο βουδιστικό Συμβούλιο στο 2923 π.Χ..  πΧ.
               
               Η Σρι Λάνκα είναι ένα νησί που θυμίζει δάκρυ, νότια της Ινδίας. Η  Κεϋλάνη όπως λεγόταν παλιά, ήταν από τους πλέον σημαντικούς εμπορικούς σταθμούς μεταξύ Δύσης και Ανατολής, παίζοντας σημαντικό ρόλο και στον Δρόμο του Μεταξιού. 
     Οι ατελείωτες παραλίες της, οι αρχαίες πόλεις Anuradhapura, Polonnaruwa και Sigiriya, τα τρία διαμάντια του στέμματος, η συναρπαστική ενδοχώρα με τις ατέλειωτες φυτείες τσαγιών και οι πάντα χαμογελαστοί κάτοικοι συνθέτουν έναν ανερχόμενο εξωτικό προορισμό με ιδιαίτερη ιστορία. Είναι το μέρος όπου, σύμφωνα με τις δοξασίες, διαδραματίζεται η Ramayana, το επικό σανσκριτικό ινδουιστικό ποίημα, που ακόμη και σήμερα μπορεί κανείς να ακολουθήσει μέσα σε βουνά, ναούς χαμένους στη ζούγκλα και θερμές πηγές.
          Η πρωτεύουσα Colombo είναι μια μεγαλούπολη που δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον. Το αποικιοκρατικό οχυρό του Galle, όπου θαρρείς ότι ο χρόνος είχε σταματήσει, ο boho-chic αέρας, οι παραδοσιακές πολύχρωμες ψαρόβαρκες, τα μοναστήρια και οι μοναχοί, οι φυτείες τσαγιού και κανέλας και οι ψιλόλιγνοι κοκοφοίνικες που νωχελικά σέρνονται στη μαλακιά σαν πούδρα άμμο συνθέτουν ένα τοπίο απλά ονειρικό! Τα πιο διάσημα ζαφείρια του κόσμου κατάγονται από τη Σρι Λάνκα, όπως και δεκάδες άλλοι πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι. 
            Οι ελέφαντες είναι πιο πολυπληθείς από τις γάτες, ενώ στο εθνικό πάρκο της Yala μπορεί μέσα στις φυλλωσιές να διακρίνετε ακόμη και λεοπαρδάλεις.
        Είναι από τα πιο γνωστά παγκοσμίως κέντρα βουδισμού και διαλογισμού, και η ayurveda που πρωτοέφτασε στη χώρα τον 6ο αιώνα π.Χ. έχει πλέον εξελιχθεί σε εθνική ιατρική. Διαλογισμός ή yoga στην ανατολή ή ακόμη καλύτερα ένα ayuerveda camp για total detox δύο εβδομάδων είναι εμπειρία ζωής.
            Οι καλύτερες παραλίες βρίσκονται στο νότιο τμήμα του νησιού. Από την πολυσύχναστη Unawatuna μέχρι την ήσυχη Mirissa οι επιλογές είναι πάρα πολλές.
   Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος εξερεύνησης της ενδοχώρας από το τρένο. Η διαδρομή γλιστρά μεταξύ βουνών και ατελείωτων πεδιάδων φυτεμένων με τσάι.                    Η Σρι Λάνκα βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στον Ισημερινό και κατά συνέπεια έχει τροπικό κλίμα. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρέξει, ωστόσο καλό είναι να αποφύγετε τους μουσώνες. Από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο, ο μουσώνας χτυπάει το νότιο δυτικό κομμάτι του νησιού, το οποίο δέχεται και τη μεγαλύτερη βροχόπτωση, ενώ από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιανουάριο, το βορειοανατολικό κομμάτι αλλά με πολύ πιο ήπιο τρόπο.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου