Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: ΚΑΛΝΤΕΡΑ_ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΚΑΜΕΝΗ

            Η Σαντορίνη είναι από τα ομορφότερα νησιά στον κόσμο και δίκαια χαρακτηρίζεται από πολλούς σαν το "διαμάντι του Αιγαίου".
      Η γεωλογική ιδιαιτερότητα της Σαντορίνης είναι μοναδική και κόβει την ανάσα. Η πλούσια ιστορία της και η πολιτιστική κληρονομιά της ελκύουν τα πλήθη από όλο τον κόσμο.
       Η Σαντορίνη είναι ένα από τα τέσσερα νησιά που απέμειναν από τη  μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου. Το μεγαλύτερο νησί είναι η Σαντορίνη ή Θήρα, ενώ ακολουθούν η Θηρασιά, η Νέα Καμένη και η Παλαιά Καμένη. Η Παλαλαιά και η Νέα Καμένη είναι ηφαιστειακά νησιά και δεν κατοικούνται. Αυτά τα νησιά επαληθεύουν το γνωμικό που λέει πως η καταστροφή οδηγεί στην ομορφιά. Τα έργα που μας άφησαν οι Αρχαίοι Έλληνες, όπως ο Ηρόδοτος, αποδεικνύουν πως η Σαντορίνη ήταν κάποτε ένα  στρογγυλό νησί, γνωστό ως «Στρογγύλη». Η περιοχή, ωστόσο, ήταν επιρρεπής σε σεισμική δραστηριότητα και βίωσε ηφαιστειακές εκρήξεις που άλλαζαν το τοπίο της κάθε μερικές χιλιάδες χρόνια.

       Η μεγαλύτερη και πιο καταστροφική ηφαιστειακή έκρηξη που έδωσε στα νησιά τη σημερινή τους μορφή συνέβη το 1500π. Χ. Η έκρηξη αυτή βύθισε το θόλο του ηφαιστείου που βρισκόταν στο κέντρο του άλλοτε στρογγυλού νησιού, δημιουργώντας έτσι τη σημερινή καλντέρα της Σαντορίνης. Εξαιτίας της έκρηξης αυτό το ένα άλλοτε νησί έσπασε σε κομμάτια. Τα απομεινάρια του ηφαιστείου  μπορεί να δει κανείς σήμερα στην Παλαιά και τη Νέα Καμένη, που είναι και το νεότερο νησί του Αιγαίου.
     Καλδέρα ή Καλντέρα (στα ισπανικά caldera: «καζάνι») ονομάζεται η  εδαφική κοιλότητα που σχηματίζεται όταν υποχωρεί το τμήμα ενός ηφαιστειακού κώνου ή όταν διαβρώνονται βαθμιαία τα εσωτερικά τοιχώματά του.
           Χαρακτηριστική καλδέρα στην Ελλάδα είναι αυτή της Σαντορίνης που σχηματίσθηκε περίπου το 1613 π.Χ. με τη Μινωική έκρηξη. Το περίγραμμα της καλδέρας της Σαντορίνης σχηματίζεται από τα νησιά Σαντορίνη, Ασπρονήσι και Θηρασιά.  Η διάμετρος της Καλδέρας της Σαντορίνης φθάνει τα 16 χλμ. γεγονός που την κατατάσσει ως τη μεγαλύτερη καλδέρα στη Γη.
           Στο κέντρο της καλδέρας βρίσκονται η Παλαιά και η Νέα Καμένη, που δημιουργήθηκαν από  ψυγμένη λάβα. 
           Η Παλαιά Καμένη δημιουργήθηκε με την έκρηξη που σημειώθηκε το 47 μ.Χ. κατά την οποία και τετραπλασιάστηκε η επιφάνειά της.
           Περίπου 850 χρόνια αργότερα εμφανίσθηκε η Μικρή   Καμένη,  η οποία μετά από 350 χρόνια με νέα έκρηξη ενσωματώθηκε με τη Νέα Καμένη.
          Μέχρι το 1940 πάνω στη Νέα Καμένη είχαν δημιουργηθεί δύο κρατήρες, από όπου εξακολουθούν να διαφεύγουν ατμίδες. Στην έκρηξη του 1950 απ΄ αυτούς εκτινάχθηκε μάγμα σε ύψος ενάμισι χιλιόμετρο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου