Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Βενετία

        

Το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας

       Η Βενετία έχει ονομαστεί με μια σειρά διαφορετικών τίτλων και είναι γνωστή και ως “Γαληνότατη”, “Πόλη του Νερού”, “Πόλη των Μασκών”, “Πόλη των Γεφυρών”, “Βασίλισσα της Αδριατικής”, “Πόλη των Καναλιών” και “Επιπλέουσα Πόλη”. 
 Το όνομά της πιστεύεται ότι προέρχεται από τον αρχαίο λαό των Βενέτων(Βένετοι), ο οποίος έζησε στην περιοχή τον 10ο αιώνα π.Χ.
     Η Βενετία πιστεύεται ότι ξεκίνησε ως καταυλισμός προσφύγων κατά την Βυζαντινή εποχή. Έποικοι ταξίδεψαν στην περιοχή, η οποία ήταν μία ελώδη λιμνοθάλασσα, και δημιούργησαν μικρές αποικίες διάσπαρτες γύρω από την ακτογραμμή.
Το διάσημο μεγάλο καναλι από τη Γέφυρα Ριάλτο

     Με την πάροδο του χρόνου, οι αποικίες άρχισαν να συμπλέκονται, μέχρι που σχημάτισαν τελικά μια μεγαλύτερη πόλη με μερικά αξιοσημείωτα παρακλάδια. Η πόλη στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στη θάλασσα για την επιβίωσή της, όχι μόνο για την τροφή που παρείχε, αλλά και για τους εμπορικούς δρόμους που άνοιξαν με την υπόλοιπη Ευρώπη.
    Η πόλη έγινε γνωστή για τα μεταξωτά και άλλα ειδικά χειροποίητα προϊόντα, και εξελίχθηκε σε μια ακμάζουσα κοινότητα. Η Βενετία ήταν η πόλη με την μεγαλύτερη ευημερία σε όλη την Ευρώπη κατά τον 14ο αιώνα, πάνω από 3.000 πλοία χρησιμοποιούσαν τα λιμάνια της εκείνη την εποχή. Τότε χτίστηκαν τα μεγαλύτερα παλάτια και άνθισε ο καλλιτεχνικός κόσμος. Το Συμβούλιο του Δούκα με επικεφαλής τον Δόγη έλεγχε την πόλη.
 Γόνδολες στο Μεγάλο Κανάλι, Βενετία, Ιταλία

     Για πολλά χρόνια, η Βενετία ήταν δημοκρατία. Είχε δικούς της νόμους, εκπαίδευε τον στρατό της και πολεμούσε σε ναυμαχίες σε όλα τα μέτωπα, αλλά η θάλασσα που ήταν αρχικά ο κύριος λόγος άνθισης της έγινε εχθρός της καθώς η Βενετία απέτυχε στο να εξελιχθεί με τον ρυθμό των αντιπάλων της και γρήγορα κατακτήθηκε από αυτούς με αποτέλεσμα να ενσωματωθεί στην Ιταλία.
     Σε άλλους τομείς, η Βενετία άνθισε, σε σημείο, που συναγωνιζόταν το Παρίσι από άποψη πλούτου, αρχιτεκτονικής, πολυτέλειας, γεύσεων, εμπορίου, διακόσμησης, στυλ και σχεδιασμού. Ειδικότερα, πολυτελή σχέδια Rococo, πολυέλαιοι από γυαλί Murano και έπιπλα από λάκα όλα έγιναν συνώνυμο με την πολυτέλεια.
  Τα μοναδικά βενετσιάνικα κτίρια κατασκευάστηκαν πάνω σε ξύλινους πασσάλους που διατηρούν το κάθε κτίριο πάνω από το νερό. Οι ξύλινες σανίδες ήρθαν από τη Σλοβενία και ωθήθηκαν βαθιά μέσα από τη μαλακή λάσπη μέχρι να φτάσουν το σκληρό αργιλώδες στρώμα. Το ξύλο δεν σαπίζει κάτω από το νερό, και χάρη στη ροή των ορυκτών στα ρεύματα νερού, η μαλακή λάσπη μετατρέπεται σε πετρώδης ουσία η οποία αντέχει στο χρόνο και διατηρεί τον υποστηρικτικό ρόλο των κτιρίων.


     Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, φρεάτια βυθίστηκαν μέσα στη λιμνοθάλασσα, ώστε να διοχετευθεί νερό στην τοπική βιομηχανία και η Βενετία άρχισε να βυθίζεται. Τα φρεάτια απαγορεύτηκαν τη δεκαετία του 1960, αλλά η πόλη εξακολουθεί να είναι ευάλωτη στις πλημμύρες.
    Η συνεχής ανησυχία του ότι η Βενετία κινδυνεύει να βυθιστεί ενεργοποίησε το έργο MOSE (Modulo Sperimentale Elettromeccanico) το 2003, ένα μέσο για την αξιολόγηση της απόδοσης των κοίλων επιπλεύσιμων πυλών, η ιδέα είναι να προσκολληθούν αυτές οι πύλες στον πυθμένα της θάλασσας στις τρεις εισόδους της λιμνοθάλασσας. Όταν οι παλίρροιες προβλέπεται να αυξηθούν πάνω από 110 εκατοστά, οι πύλες θα γεμίσουν με αέρα, θα αναδυθούν και θα μπλοκάρουν το εισερχόμενο νερό από την Αδριατική Θάλασσα. Το έργο έχει ολοκληρωθεί κατά το 80% και αναμενόταν να ολοκληρωθεί εντός του 2014, όμως λόγω συλλήψεων, στις αρχές Ιουνίου του 2014, στελεχών που εμπλέκονται σε δωροδοκίες και πλαστά τιμολόγια ενδέχεται να καθυστερήσει η ολοκλήρωση του.


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ



     Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορείτε να δείτε και να κάνετε στη Βενετία. Και όσες μέρες κι αν καθίσετε,  θα νιώσετε πως πάλι δε θα σας φτάσει ο χρόνος, για να απολαύσετε  αυτή τη μαγική πόλη.


        Η Βενετία είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, σταθερά όλο το χρόνο και όσοι την έχουν επισκεφθεί γνωρίζουν πολύ καλά γιατί συμβαίνει αυτό. Τέχνη, μουσεία, παλάτια, αλλά και εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία… η Βενετία έχει τα πάντα.
         Το… παράδοξο της Βενετίας είναι ότι είναι χτισμένη πάνω σε μια συστάδα 118 μικρών νησιών που χωρίζονται μεταξύ τους από κανάλια και ενώνονται με γέφυρες. Η αρχιτεκτονική της ξεχωρίζει αφού παντού υπάρχει ένα έργο τέχνης για να θαυμάσεις και δεν είναι τυχαίο ότι έχει αποτελέσει έμπνευση για τόσους μουσικούς και συγγραφείς.
         Η γενέτειρα του Antonio Vivaldi είναι καταγεγραμμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και αποτελεί μια από πόλεις του κόσμου που πρέπει να επισκεφθείτε οπωσδήποτε κάποια στιγμή στη ζωή σας.
        Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορείτε να δείτε και να κάνετε στη Βενετία. Ας δούμε ωστόσο τα  σημαντικότερα, όπως αναφέρονται στο Skyscanner.net.
Το Παλάτι των Δόγηδων
        Το Palazzo Ducale είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της Βενετίας και ένα από τα παλαιότερα κτήρια της πόλης. Χτίστηκε στα μέσα του 14ου αιώνα ως κατοικία του Δόγη και διαθέτει τυπική γοτθική αρχιτεκτονική. Το 1923 το Παλάτι των Δόγηδων μετατράπηκε σε μουσείο, εκθέτοντας μια εκτενή συλλογή από αριστουργήματα και φιλοξενώντας διάφορες εκθέσεις. Ξεναγηθείτε μέσα στο παλάτι και ανεβείτε τη Σκάλα του Γίγαντα προς την αυλή και επισκεφθείτε το πολυτελώς διακοσμημένο Διαμέρισμα των Δόγηδων και την Αίθουσα της Γερουσίας. Θα έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε στη Γέφυρα των Στεναγμών, τη μόνη κλειστή γέφυρα της Βενετίας. Εκεί, όσοι μεταφέρονταν από το δικαστήριο προς τις φυλακές, μπορούσαν να πάρουν την τελευταία ανάσα καθαρού αέρα.
Παλάτι και Μουσείο Ca’ Rezzonico
       Θαυμάστε την ενετική τέχνη του 18ου αιώνα με μια επίσκεψη σε αυτό το πανέμορφο παλάτι που βρίσκεται κοντά στο Campo San Barnaba. Ανακαλύψτε τις αίθουσες υποδοχής και χορού, που είναι διακοσμημένες με υπέροχα έργα τέχνης από σημαντικούς καλλιτέχνες της Βενετίας όπως οι Tiepolo, Tintoretto και Longhi. Αν περπατήσετε προς το Ca’ Rezzonico από το Campo San Barnaba, θα βρείτε ένα μικρό ήσυχο κήπο μακριά από τα θορυβώδη τουριστικά μέρη.
Εκκλησία Santa Maria Gloriosa dei Frari
       Η Βασιλική της Santa Maria Gloriosa dei Friari που βρίσκεται κοντά στην Scuola Grande di San Rocco είναι ένα εξαίρετο παράδειγμα γοτθικής αρχιτεκτονικής. Η όμορφη πρόσοψή της θα σας εντυπωσιάσει και θα εκπλαγείτε από τους αμέτρητους θησαυρούς που θα βρείτε μέσα, συμπεριλαμβανομένων αριστουργημάτων των Tiziano, Donatello και Bellini.
Ca’ d’Oro
     Γνωστό και ως το «Χρυσό Σπίτι», αυτό το υπέροχο παλάτι πάνω στο Μεγάλο Κανάλι, είναι ένα αριστούργημα γοτθικής αρχιτεκτονικής με μια όμορφη διακοσμημένη φλοράλ πρόσοψη. Σήμερα είναι μουσείο που στεγάζει γλυπτά της Αναγέννησης καθώς και πίνακες του Tiziano και του Guardi. Μη χάσετε την ευκαιρία να θαυμάσετε και να φωτογραφίσετε το Μεγάλο Κανάλι από τα μπαλκόνια του παλατιού.
Εκκλησία Santa Maria della Salute
      Η Βασιλική της Santa Maria della Salute δίπλα στη γέφυρα Accademia χτίστηκε μετά την πανούκλα που «χτύπησε» τη Βενετία το 1630. Αυτή η υπέροχη λευκή εκκλησία συχνά ονομάζεται απλά «Salute» και είναι από τα πιο όμορφα και αναγνωρίσιμα αξιοθέατα της πόλης. Αν αναζητάτε χαλάρωμα και ηρεμία, δεν έχετε παρά να μπείτε μέσα στην εκκλησία και να θαυμάσετε τα έργα των Tiziano και Tintoretto που κοσμούν το εσωτερικό της.

   Εκκλησία Santa Maria dei Miracoli
        Μπορείτε να βρείτε αυτό το κρυφό «διαμάντι» στην περιφέρεια του Cannaregio. Η εκκλησία χτίστηκε από τα χρήματα που δωρίζονταν από τους ντόπιους για να στεγαστεί η εικόνα της Παναγίας που ήταν γνωστή ως θαυματουργή. Ξεφύγετε λοιπόν για λίγο  λοιπόν από τα πλήθη των τουριστών και ανακαλύψτε αυτή την πανέμορφη μαρμάρινη εκκλησία που βρίσκεται πέντε λεπτά μακριά από τη Γέφυρα του Ριάλτο.

   Ρiazza San Marco

              H πλατεία του Αγίου Μάρκου είναι η μοναδική πραγματική πλατεία στη Βενετία (οι υπόλοιπες ανοιχτές περιοχές θεωρούνται campi). Η πλατεία του Αγίου Μάρκου αποτέλεσε το κέντρο πολλών, σημαντικών θρησκευτικών και πολιτικών γεγονότων,  αλλά ταυτόχρονα αποτελούσε το κέντρο της κοινωνικής ζωής της Βενετίας.
          Στην αρχή η πλατεία περιοριζόταν στην περιοχή γύρω από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου , εξαιτίας της παρουσίας ενός καναλιού, του Rio Batario, το οποίο χώριζε την πλατεία στα δύο.
      Το παρόν σχήμα της πλατείας κατοχυρώθηκε τον 12ο αιώνα, όταν χρειάστηκε να κανονιστεί η συνάντηση του Πάπα Αλέξανδρου του 3ου και του αυτοκράτορα Βαρβαρόσα, οπότε και γέμισαν με χώμα το κανάλι του Rio Batario.
       Η πλατεία του Αγίου Μάρκου πλήττεται σοβαρά κάθε χρόνο από την 'Ακουα 'Αλτα (παλίρροια). Στην πλατεία του Αγίου Μάρκου θα μπορέσετε να θαυμάσετε τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, η οποία απεικονίζει τις σαφείς επιρροές της αυτοκρατορίας από το Βυζάντιο, το Παλάτι των Δόγηδων, το Κωδονοστάσιο (Campanille), το οποίο χτίστηκε εξ' ολοκλήρου μετά την κατάρρευση του το 1902, τον Πύργο του Ρολογιού, το Αρχαιολογικό Μουσείο, τη Βιβλιοθήκη Σανσοβινιάνα και τους στύλους του Σαν Μάρκο και του Σαν Τεόντορο. 

  Η Βασιλική του Αγίου Μάρκου


       Ο πρώτος πολιούχος της Βενετίας ήταν ο 'Αγιος Θεόδωρος. Το 828 όμως αντικαταστάθηκε από τον 'Αγιο Μάρκο, όταν δύο έμποροι επέστρεψαν το λείψανό του από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Στην αρχή το λείψανό του φυλασσόταν σε ένα παρεκκλήσι μέσα στο Παλάτι των Δόγηδων, αλλά αργότερα χτίστηκε μία εκκλησία προς τιμήν του και το λείψανό του φυλάσσεται εκεί. 
    Η βασιλική του Αγίου Μάρκου έχει υποστεί πολλές αλλαγές και προσθήκες στο πέρασμα των χρόνων εξαιτίας των φυσικών καταστροφών, αλλά και των φωτιών που είχαν ξεσπάσει. Έτσι, σήμερα αποτελεί ένα κράμα αρχιτεκτονικών στυλ. Φημίζεται επίσης και για την εκπληκτικής ομορφιάς Αγία Τράπεζα, η οποία είναι καλυμμένη με πολυάριθμες πολύτιμες πέτρες και χρυσά ανάγλυφα. Η εκπληκτική βασιλική διαθέτει πέντε  τεράστιους τρούλους και είναι χτισμένη σε σχήμα ελληνικού σταυρού. Τα μπρούτζινα άλογα που βρίσκονται στο εξωτερικό της εκκλησίας αποτελούν αντίγραφα των αυθεντικών μπρούντζινων και επιχρυσωμένων αλόγων που φυλάσσονται στο Μουσείο Μαρκιάνο.

 

 Το  Κωδωνοστάσιο


     Από την κορυφή του κωδωνοστασίου οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την εκπληκτική θέα στην πόλη, καθώς και στις 'Αλπεις εφόσον η ατμόσφαιρα είναι καθαρή. Ο πρώτος πύργος που ολοκληρώθηκε το 1173 είχε χτιστεί ως φάρος. Το 1902 τα θεμέλια του υποχώρησαν και ο πύργος κατέρρευσε ευτυχώς χωρίς κανένα θύμα ή ζημιά στη διπλανή Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Το 1912 επαναλειτούργησε και σήμερα διαθέτει ανελκυστήρα χωρητικότητας 14 ατόμων που μεταφέρει τους επισκέπτες στην κορυφή του. Το κωδωνοστάσιο διαθέτει 5 καμπάνες, από τις οποίες η κάθε μία έχει και διαφορετικό ρόλο.

   Ο Πύργος του Ρολογιού


        Το ρολόι αυτό δείχνει την ώρα σε Ρωμαϊκά ψηφία, τις φάσεις του φεγγαριού και τα ζώδια. Αρχικά είχε σχεδιαστεί για να δείχνει στους ναυτικούς τις παλίρροιες και τους μήνες που ήταν ευνοϊκοί για να σαλπάρουν. Λέγεται ότι η πολιτεία της Βενετία έδωσε μία τεράστια αμοιβή στους αδελφούς Ranieri για την κατασκευή του ρολογιού, αλλά αργότερα τους έβγαλε τα μάτια ώστε να μην αντιγράψουν ξανά τον εκπληκτικό μηχανισμό του ρολογιού. Στην κορυφή του ρολογιού δύο Μαυριτανοί χτυπούν την  καμπάνα.

   Η γέφυρα των Στεναγμών


        Ονομάστηκε έτσι γιατί από εδώ είχαν την ευκαιρία οι κατάδικοι να δουν για τελευταία φορά τον ήλιο και το νησάκι του Αγίου Γεωργίου πριν φυλακιστούν για πάντα .

    Γέφυρα Ριάλτο


           Η πέτρινη σήμερα γέφυρα του Ριάλτο, υπήρξε αρχικά ξύλινη, αλλά κατέρρεε από το βάρος των πεζών που περνούσαν. Έτσι το η γέφυρα χτίστηκε στη σημερινή της μορφή το 1591. Αποτελούσε το μοναδικό τρόπο να διασχίσει κανείς το Μεγάλο Κανάλι με τα πόδια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου