κέτες:Φανάρι
Στη δυτική πλευρά των Βυζαντινών τειχών και χτισμένο στον 4ο και 5ο λόφο της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται η περιοχή του Φαναρίου , η γειτονιά των Ελλήνων από τα πρώτα χρόνια μετά την Άλωση . Ο πόλος γύρω από τον οποίο απλώθηκε αυτή η γειτονιά ήταν το Ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο.
Το 17ο αιώνα, το Φανάρι έγινε η περιοχή της ανώτερης αστικής τάξης, η οποία άρχισε να κατασκευάζει τις πολυτελείς κατοικίες της με τις λαξευτές πέτρες και τον περίτεχνο διάκοσμο στις προσόψεις …
Όμως κατά το 19ο αιώνα, η κοινωνική δομή του συνοικισμού υπέστη μία ραγδαία μεταβολή. Οι προεξάρχουσες οικογένειες των Ελλήνων μετακόμισαν στα χωριά κατά μήκος του Βοσπόρου, όπως η Ταραμπιά και το Κουρούτσεσμέ. Μόνον οι υπάλληλοι, οι τεχνίτες και οι έμποροι έμειναν πίσω … Μετά το πρώτο κύμα μεταναστών στις αστικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης, τα Πριγκιποννήσια, το Καντίκιοϊ και το Σισλί, στο τέλος του 19ου αιώνα, η δομή του πληθυσμού άρχισε να αλλάζει ραγδαία. Οι Έλληνες εγκατέλειψαν οριστικά και μαζικά την περιοχή το 1955, μετά τους υποκινούμενους από την τουρκική κυβέρνηση διωγμούς ….
Από τότε η περιοχή εισήλθε σε μια περίοδο μεγάλης εγκατάλειψης και αυτή η παρακμή συνεχίζεται ως τις μέρες μας. Ορισμένα κτίρια είναι ήδη ερείπια , ένα σημαντικό ποσοστό βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και άλλα έχουν καταρρεύσει στο πέρασμα των αιώνων . Οι κάτοικοι του Φαναρίου σήμερα είναι μουσουλμάνοι των φτωχών στρωμάτων οι οποίοι πληρώνουν πολύ χαμηλά ενοίκια για να μένουν εκεί και φυσικά δε διαθέτουν δυστυχώς τους πόρους για να επισκευάσουν και να συντηρήσουν τα αποσαθρωμένα και ετοιμόρροπα σπίτια .
Περπατώντας στο Φανάρι εκτός από το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα συναντήσουμε πολλά ιστορικά κτίρια και Μονές όπως τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, τη Μαράσλειο σχολή, το Ιωακείμιο σχολείο (δίπλα από το Πατριαρχείο),την Παναγία Μουχλιώτισσα και πιο κάτω την Παναγία Βλαχέρνα, ένα από τα πιο γνωστά προσκυνήματα της περιοχής, καθώς και τα Βυζαντινά τείχη της Πόλης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου