Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Καπαλί Ταρσί/Μεγάλο παζάρι

         To Καπαλί Τσαρσί (Kapalıçarşı = Σκεπαστό Παζάρι) ή  αλλιώς Μπουγιούκ Τσαρσί (Büyük Çarşı = Μεγάλο Παζάρι) είναι μια από τις μεγαλύτερες και παλιότερες κλειστές αγορές στον κόσμο. Είναι ένα περίπλοκο συγκρότημα που καλύπτει 60 δρόμους και στεγάζει περισσότερα από 3000 καταστήματα!!!

            Η κατασκευή της αγοράς άρχισε λίγο μετά την Άλωση, το 1455 από τον Μωάμεθ τον Πορθητή, και ολοκληρώθηκε το 1461. Έκτοτε καταστράφηκε και ξαναφτιάχτηκε  αρκετές φορές κυρίως από φωτιά αλλά και από το μεγάλο σεισμό του 1894.
Καπαλί Τσαρσί (Μεγάλο Παζάρι)


       Αξίζει να αναφέρουμε ότι μέχρι το 1894 η αγορά δεν αποτελούνταν από καταστήματα με τη δυτική έννοια του όρου. Οι έμποροι στεκόταν εκατέρωθεν του δρόμου μπροστά από τις ξύλινες προθήκες τους με μήκος 2-2,5 μέτρα και βάθος περίπου 1 μέτρο. Οι προθήκες αυτές ονομαζόταν στα τουρκικά dolap (εξού και ντουλάπι)!
         Η αγορά Καπαλί Τσαρσί καλύπτει μια έκταση 1.336 τετραγωνικών μέτρων και διαθέτει 19 χαμάμ, ενώ στα καταστήματα θα βρείτε όλων των ειδών τα αντικείμενα: αντίκες και χαλιά, δερμάτινα και τζίν, χρυσά και ασημένια κοσμήματα, υφάσματα, είδη σπιτιού και αναμνηστικά. Εννοείται ότι επιβάλλεται το παζάρι, καθώς μπορείτε να πετύχετε σημαντικές εκπτώσεις.
Καπαλί Τσαρσί (Μεγάλο Παζάρι)


 Γύρω από την αγορά υπάρχουν δρομάκια ξεσκέπαστα με εμπορεύματα, κυρίως φτηνά ρούχα, αλλά και γραφικά χάνια. Ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό χάνι είναι το Βαλιντέ Χάνι, το οποίο είναι το μεγαλύτερο χάνι στην Κωνσταντινούπολη. Κτίστηκε το 1651 ως προσωπική περιουσία της Κεσέμ, μητέρας του σουλτάνου Μωάμεθ Δ’. Σήμερα το χάνι αυτό πάλλεται στο ρυθμό εκατοντάδων αργαλειών.

Καπαλί Τσαρσί (Μεγάλο Παζάρι)

Καπαλί Τσαρσί (Μεγάλο Παζάρι)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου