Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015

Εδιμβούργο, " η επτάλοφος" πόλη της Μ. Βρετανίας                Το Εδιμβούργο είναι η πρωτεύουσα της Σκωτίας από το 1437 και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της, μετά τη Γλασκώβη.     Η πόλη αποτέλεσε μεγάλο κέντρο την εποχή του Διαφωτισμού χάρη στο Πανεπιστήμιό της. 
         Στην απογραφή του 2010  το Εδιμβούργο είχε συνολικό πληθυσμό 486.120 κατοίκων κι έτσι είναι η έβδομη μεγαλύτερη πόλη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η πόλη αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό στην Ευρώπη  κι έρχεται δεύτερη σε τουρίστες πόλη στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το Λονδίνο.
   Το Εδιμβούργο συχνά αποκαλείται "Αθήνα του Βορρά" για πολλούς λόγους. Μια πρώτη σύγκριση μεταξύ των δυο πόλεων φανερώνει  ότι είχαν την ίδια τοπογραφία, καθώς η Παλιά Πόλη του Εδιμβούργου αντιστοιχούσε με την Ακρόπολη της Αθήνας. Κι οι δυο πόλεις βρίσκονταν σε πεδιάδα, που κατέληγε σε λιμάνι: Ο Πειραιάς στην Αθήνα και το Λειθ (Leith) στο Εδιμβούργο. Επίσης, όντας η πόλη του Εδιμβούργου κέντρο του Διαφωτισμού, με προσωπικότητες όπως ο Ντέιβιντ Χιούμ κι ο Άνταμ Σμιθ,  πολλοί ήλπιζαν πως θα επηρέαζε πολιτισμικά το Λονδίνο με τον ίδιο τρόπο που η Αθήνα επηρέασε τη Ρώμη.
      Το Εδιμβούργο διακρίνεται για την ιστορία και την κουλτούρα του, ενώ σήμα κατατεθέν της πόλης θεωρούνται τα παραδοσιακά σκωτσέζικα κιλτ, οι γκάιντες και το τοπικής παραγωγής ουίσκι. Από την ματιά των τουριστών δεν μπορούν να διαφύγουν το κάστρο του Εδιμβούργου, στην κορυφή ενός ανενεργού ηφαιστείου (Castle Hill), το αρχαιοελληνικής επιρροής και αύρας Calton Hill, αλλά και η παλιά πόλη με τα δημόσια κτίρια, τα αμέτρητα μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα και τις πολυάριθμες κατακόμβες, απομεινάρια ενός διαφορετικού τρόπου ζωής και οικοδόμησης της πόλης.


       «Το Εδιμβούργο σε σχέση με το Λονδίνο είναι όπως η ποίηση σε σχέση με την πρόζα», είπε κάποτε η συγγραφέας Σαρλότ Μπροντέ. Από τις πιο υπερήφανες πρωτεύουσες του κόσμου, η πρωτεύουσα της Σκωτίας είναι χτισμένη όπως η Ρώμη, πάνω σε επτά λόφους. Η θέα στην πόλη από το Calton Hill κόβει την ανάσα και δικαιώνει τον Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, συγγραφέα του «Dr Jekyll and Mr Hyde», ο οποίος έγραφε: «Κι όμως δεν είναι σκηνικό θεάτρου, είναι μια πραγματική πόλη»! 
       

       Επιβλητική και πολύπλευρη,  καθηλώνει εξαρχής με το επιβλητικό της κάστρο. Το κέντρο χωρίζεται στα δύο από τη γεμάτη καταστήματα Princess Str., βόρεια της οποίας εκτείνεται η νεοκλασικού ρυθμού New Town(Νέα πόλη)  και στα νότια η μεσαιωνική Old Town(Παλιά πόλη). Τριγύρω πάρκα και κήποι εναλλάσσονται με λόφους και βράχια. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ότι αν και οπτικά μας  γυρίζει αιώνες πίσω, στέκει θαυμάσια στον 21ο αιώνα.


♦ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟΥ

 Το κάστρο του Εδιμβούργου

       Μπορεί να  ακούγεται προφανές, αφού το κάστρο της πόλης δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, αλλά δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα. Περήφανα τοποθετημένο πάνω από τους κατάφυτους κήπους της πόλης, αυτό το εντυπωσιακό κτίσμα αιχμαλωτίζει τις καρδιές τόσο των ντόπιων, όσο και των επισκεπτών.
  Το κάστρο του Εδιμβούργου είναι σίγουρα το σημαντικότερο αξιοθέατο της πόλης και ίσως το κάστρο που αξίζει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο να επισκεφθεί κανείς στη Γηραιά Αλβιώνα. 

    Στο κάστρο ο επισκέπτης θα δει τα πρώην βασιλικά διαμερίσματα, αίθουσες με πίνακες και αγάλματα, εκκλησίες, καθώς και πολλά μουσεία όπως το το Museum of Royal Scots Dragoon Guards, που περιέχει μετάλλια, στολές και όπλα της Σκωτσέζικης φρουράς, το National War Museum of Scotland, που περιέχει στρατιωτικές στολές και όπλα, το Scottish National War Memorial, το Royal Regiment of Scotland, που περιέχει όπλα, ενδυμασίες και ιστορίες από το Στρατό της Σκωτίας, κτίρια φυλακών, πύργους, εκκλησίες και πολλά ακόμα. 

   Το κάστρο του Εδιμβούργου είναι ένα φρούριο που δεσπόζει στον ορίζοντα της πόλης του Εδιμβούργου, λόγω της θέσης του στην κορυφή ενός ηφαιστειακού βράχου, ύψους 130 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι ίσως   το πιο διάσημο κάστρο στη Σκωτία, αφού βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της πρωτεύουσας. Σκαρφαλωμένο πάνω από την πόλη στον Castle Rock, αυτό το φρούριο έχει μια ισχυρή παρουσία στον ορίζοντα του Εδιμβούργου. 
   Το παλαιότερο τμήμα του έχει κατασκευαστεί τον 12ο αιώνα και πολλοί επισκέπτες ταξιδεύουν εδώ ειδικά για να δουν τα κοσμήματα του Στέμματος της Σκωτίας. 
       

Το Βασιλικό Μίλι(Royal Mile)
       
       Το Royal Mile του Εδιμβούργου είναι μια εντυπωσιακή οδός που συνδέει το κάστρο του Εδιμβούργου στην κορυφή του λόφου με το παλάτι του Holyrood στο κάτω μέρος. Μπορεί να μην υπάρχει πουθενά στον κόσμο παρόμοιο μέρος, το οποίο να συγκεντρώνει σε  έναν δρόμο ένα τόσο ποικίλο μείγμα της ιστορίας, με ειδύλλια, φρικιαστικές ιστορίες και τόση ίντριγκα. Η «οδός» στην πραγματικότητα χωρίζεται σε τέσσερα μέρη, που είναι γνωστά με τη σειρά ως Castlehill, Lawnmarket, High Street και Canongate.
    Στο Βασιλικό Μίλι υπάρχουν εντυπωσιακά κτίρια και μαγαζιά όλων των ειδών, που λειτουργούν εδώ και πολλές εκατοντάδες χρόνια. Στον ίδιο χώρο συνεργάζονται αρμονικά προβάλλοντας ταυτόχρονα την αυθεντική τους τέχνη, έμποροι μαλλιού, ουίσκι και άλλοι.
        Σταματήστε μπροστά στην καρδιά του Midlothian, ένα μωσαϊκό σε σχήμα καρδιάς ενσωματωμένο στο πεζοδρόμιο κοντά στο St Giles High Kirk. Καταγράφει τη θέση του Tolbooth του Εδιμβούργου του 15ου αιώνα, που κατεδαφίστηκε το 1817 και ήταν το διοικητικό κέντρο της πόλης, η φυλακή και σημείο δημόσιας εκτέλεσης. Έδωσε το ονομά του στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Sir Walter Scott, The Heart of Midlothian, που δημοσιεύθηκε το 1818. Οι επισκέπτες του Εδιμβούργου θα παρατηρήσουν συχνά τους περαστικούς να φτύνουν  πάνω στην καρδιά. Έτσι καταδικάζουν το σημείο των εκτελέσεων, γεγονός που φέρνει, κατά την παράδοση,  τύχη. Ένας δημοφιλής μύθος λέει ότι το φτύσιμο αποτελεί  υπόσχεση για να επιστρέψει κάποιος  μια ημέρα στο Εδιμβούργο. Ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι είναι κακή τύχη να περπατήσει κανείς πάνω από την καρδιά και όσοι το αψηφήσουν δεν θα βρουν ποτέ την αληθινή αγάπη.  
...περισσότερα αξιοθέατα του Εδιμβούργου

       Από το σημείο που ξεκινάει η Royal Mile από την πλευρά του Κάστρου βρίσκεται “The Outlook Tower” που λέγεται αλλιώς και “Camera Obscura & World of Illusions”. Είναι ένα τριώροφο κτίριο στον τελευταίο όροφο του οποίου βρίσκεται το σημαντικότερο έκθεμα, η Camera Obscura, στην οποία ο επισκέπτης απολαμβάνει μία εικονική περιήγηση της πόλης μέσω ενός συστήματος καθρεφτών και μετά μπορεί να βγει στην οροφή του κτιρίου, από το οποίο φαίνεται ολόκληρο το Εδιμβούργο. Οι άλλοι δύο όροφοι περιέχουν εκθέσεις με τις οποίες ο επισκέπτης πειραματίζεται στον κόσμο των ψευδαισθήσεων.
DSCN0572
         Ακριβώς απέναντι από την Camera Obscura βρίσκεται το Whiskey Experience. Ένας χώρος στον οποίο ο επισκέπτης μαθαίνει αρκετά πράγματα για το εθνικό ποτό της Σκωτίας το ουίσκι και ιδιαίτερα τις διαφορετικές ποικιλίες του που έχουν να κάνουν με τον τρόπο και το μέρος παρασκευής του.
      Λίγο παρακάτω βρίσκεται ο St Giles’ Cathedral που είναι ο σημαντικότερος ναός του Εδιμβούργου αφιερωμένος στον πολιούχο της πόλης και χτισμένος περίπου 900 χρόνια πριν. 
       Λίγο παρακάτω βρίσκεται το Δημαρχείο της πόλης και ακριβώς απέναντι ο Mercat Cross δίπλα στον οποίο διαβάζονταν οι ανακοινώσεις του του Κοινοβουλίου.
        Το Holyrood Palace βρίσκεται στο τέλος του Royal Mile ακριβώς απέναντι από το Σκωτσέζικο Κοινοβούλιο και αποτελεί επίσημη κατοικία της Βασιλικής Οικογένειας. Το παλάτι είναι ανοιχτό για το κοινό ολόκληρο το χρόνο εκτός από όταν κατοικείται από τη Βασιλική Οικογένεια, περίπου μία εβδομάδα το χρόνο, συνήθως την πρώτη του Ιουνίου. Στο Queen’s Gallery δίπλα στο παλάτι εκτίθενται οι Βασιλικές συλλογές. Δίπλα στο παλάτι βρίσκονται οι Βοτανικοί Κήποι της πόλης που είναι πολύ δημοφιλές πάρκο για περπάτημα.
       Η Canongate Kirk είναι ακόμα μία ονομαστή εκκλησία της πόλης χτισμένη το 1691 κοντά στο τέρμα της Royal Mile και δίπλα στο Σκωτσέζικο Κοινοβούλιο και στο παλάτι του Holyrood,  την οποία ο επισκέπτης αξίζει να επισκεφτεί μιας και σίγουρα θα περάσει (πολλάκις) από το σημείο. Δίπλα στην εκκλησία είναι θαμμένος ο Adam Smith.
DSCN0577
       Απέναντι από το Holyrood palace ξεκινάει ένα σύμπλεγμα λόφων και λιμνών, που απαρτίζουν το Holyrood parkArthur’s Seat λέγεται η ψηλότερη κορυφή των λόφων (περίπου 250μ) που και έχει καταπληκτική θέα σε ολόκληρη την πόλη. Είναι μία μέτριας δυσκολίας, αλλά ευχάριστη ανάβαση και η θέα σίγουρα αποζημιώνει τον επισκέπτη. Η ανάβαση σε αυτό τον λόφο είναι το δεύτερο σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να κάνει ένας επισκέπτης στο Εδιμβούργο, μετά την επίσκεψη στο Κάστρο.
    Ο Calton Hill είναι ο λόφος ανατολικά της νέας πόλης. Στο λόφο βρίσκονται πολλά μνημεία του Εδιμβούργου όπως το Scottish National Monument,  το οποίο θα ήταν ένας άλλος Παρθενώνας, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω έλλειψης χρημάτων. Στο λόφο επίσης υπάρχει το κτίριο του City Observatory που είναι το πρώην Αστεροσκοπείο της πόλης. Στο λόφο διεξάγεται το Beltane Fire Festival στις 30 Απριλίου κάθε χρόνου, το οποίο αναβιώνει τη γιορτή της Πρωτομαγιάς των Κελτών. Στον Calton Hill Βρίσκεται επίσης το Μνημείο του Νέλσονα, που χτίστηκε προς τιμήν του Ναύαρχου που νίκησε τους Γάλλους και τους Ισπανούς στη μάχη του Βατερλώ. Πάνω στο μνημείο προστέθηκε η Time Ball, μία μπάλα που ανυψωνόταν και έπεφτε ακριβώς στις 1μμ , προκειμένου να ενημερώνονται τα πληρώματα των καραβιών στο Leith για την ώρα.
   Το Εδιμβούργο έχει πολλά μουσεία για να επισκεφθεί ο επισκέπτης, όπως το National Museum of Scotland, το οποίο περιέχει εκθέματα από τους Μεσαιωνικούς χρόνους, αιγυπτιακές συλλογές κτλ, αλλά και το σώμα της Dolly του πρώτου επιτυχημένου πειράματος της κλωνοποίησης, the Royal Museum το οποίο είναι το μουσείο φυσικής ιστορίας και επιστημών της πόλης, the National Library of Scotland, the National War Museum, the Museum of Edinburgh και το Museum of Childhood που αναφέρθηκε παραπάνω. Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι National Gallery of Scotland που βρίσκεται στους κήπους της Princes Street περιέχει πάνω από 30.000 πίνακες από την περίοδο της Αναγέννησης μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, η National Gallery of Modern Art που βρίσκεται στο Leith και περιέχει έργα των Picasso, Mondrian, Braque και πολλών άλλων διάσημων καλλιτεχνών και η Scottish National Portrait Gallery.
DSCN0682
       Οι Princes Street Gardens είναι ένα πάρκο στο κέντρο του Εδιμβούργου στους πρόποδες του κάστρου, που στην ουσία χωρίζει την παλιά από τη νέα πόλη. Μέσα στου κήπους υπάρχουν διάφορα ενδιαφέροντα μνημεία όπως για παράδειγμα το Scott Monument το οποίο είναι ένα μνημείο αφιερωμένο στο Σκωτσέζο συγγραφέα Sir Walter Scott. Είναι ένα πύργος πάνω από 30 μέτρα με πλατώματα και επισκέπτης μπορεί να ανέβει μέχρι την κορυφή ανεβαίνοντας 287 σκαλοπάτια. Μέσα στους κήπους στήνεται και η Χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης κάθε Δεκέμβριο. Ανάμεσα στους Princes Street Gardens και στο Κάστρο βρίσκεται τo The Mound που είναι ένα τεχνητός λόφος που έγινε το 1781 και ενώνει την παλαιά με την νέα πόλη του Εδιμβούργου. Η Εθνική Πινακοθήκη, η Τράπεζα της Σκωτίας και πολλά ακόμα ονομαστά κτίρια βρίσκονται πάνω σε αυτόν τον λόφο.
      Οι δύο πιο σημαντικές γέφυρες της πόλης είναι η γέφυρα του Γεωργίου Δ’ (George IV Bridge) που καταλήγει στην Royal Mile και πάνω της βρίσκεται το άγαλμα του Greyfriars Bobby που σύμφωνα με τους θρύλους ήταν ο σκύλος που πέρασε την υπόλοιπη ζωή του δίπλα στον τάφο του αφεντικού του, όταν αυτός πέθανε. Η άλλη είναι η North bridge που ενώνει την παλαιά με την νέα πόλη. Στη γωνία της γέφυρας βρίσκεται ο σιδηροδρομικός σταθμός Waverley Station και το ξενοδοχείο Balmoral το οποίο ίσως είναι το καλύτερο της πόλης και σίγουρα ένα από τα πιο όμορφα κτίρια.
   Το Surgeons’ Hall Museum βρίσκεται μέσα στο Surgeons’ Hall που στεγάζεται το Royal College of Surgeons of Edinburgh. Το μουσείο περιέχει χειρουργικά εργαλεία, μηχανήματα, δείγματα, φωτογραφίες, X-rays, βιβλία, επιστημονικά περιοδικά και διάφορες περιοδικές εκθέσεις. Σίγουρα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία που ο επισκέπτης δε θα συναντήσει σε πολλές πόλεις.
    Μία ακόμα εκκλησία που αξίζει να επισκεφτεί ο επισκέπτης της πόλης του Εδιμβούργου είναι ο St Mary’s Cathedral και βρίσκεται στην Νέα Πόλη. Το κτίριο είναι του 19ου αιώνα, Γοτθικού ρυθμού και είναι η μοναδική εκκλησία της πόλης που έχει ακόμα καθημερινές λειτουργίες με τη συνοδεία χορωδίας και εκκλησιαστικών οργάνων. Επίσης υπάρχει και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή η οποία είναι η επισκοπική εκκλησία των Σκωτσέζων και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης δυτικά της Princess Street. 
   Η Princes Street είναι ο δεύτερος σημαντικότερος δρόμος της πόλης μετά το Royal Mile. Είναι ο κεντρικός δρόμος της νέας πόλης και ο κυριότερος εμπορικός δρόμος της πόλης του Εδιμβούργου.
  Εκτός από την παλιά και τη νέα πόλη, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Leith που είναι η περιοχή της πόλης που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα. Εκεί βρίσκεται και το Her Majesty’s Yacht Britannia, το οποίο είναι το πρώην Βασιλικό γιωτ το οποίο χρησιμοποιούσε η Βασιλική οικογένεια για τις μετακινήσεις και τις διακοπές της. Πλέον βρίσκεται στο Ocean Terminal του Leith και έχει μετατραπεί σε μουσείο στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να δει που έμενε η Βασίλισσα όταν επισκεπτόταν το πλοίο και τι ανέσεις απολάμβανε.
   Ένα ακόμα από τα αξιοθέατα της πόλης είναι τα πολύ ψηλά πέτρινα κτίρια που φτάνουν ακόμα και τους 14 ορόφους. Τον 17ο αιώνα η πόλη αναπτυσσόταν, αλλά εξαιτίας της εισβολής των Βρετανών έπρεπε οι κάτοικοι να μένουν εντός των τειχών της. Έτσι ο μόνος τρόπος ήταν να χτιστούν ψηλότερα κτίρια.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου