Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Γλασκώβη, η πολιτισμική πρωτεύουσα της Σκωτίας

     
   Η  Γλασκώβη, για πολλούς η παρεξηγημένη πολυπληθέστερη πόλη της Σκωτίας, συνήθως επισκιάζεται από την επιβλητική της γειτόνισσα, το Εδιμβούργο. Παρόλα αυτά όμως δεν παύει να είναι μια  πολυσυλλεκτική και ενδιαφέρουσα πόλη, με πλήθος δυνατοτήτων για βόλτα,  πολιτισμικές αναζητήσεις και διασκέδαση.    
      Όποιος την επισκεφθεί αξίζει να προσεγγίσει και να ξεδιπλώσει τις πολλές και διαφορετικές πτυχές της σκωτσέζικης πρωτεύουσας.  Και σίγουρα δε θα ξέρει από πού να πρωταρχίσει! 
   Από τον επιβλητικό πύργο-σήμα κατατεθέν του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης; Από τα αρχιτεκτονικά (και καλλιτεχνικά γενικότερα) αριστουργήματα του Charles Rennie Mackintosh; Από τη μοντέρνα industrial αρχιτεκτονική στις όχθες του ποταμού Clyde ; Από τις βόλτες στο πανέμορφο Kelvingrove Park και το χάζι στον ποταμό Kevin (παραπόταμο του Clyde) που το διασχίζει; Από την ατμοσφαιρική Νεκρόπολη; Από το ανελέητο shopping στη Buchanan Street; Από τα σοφιστικέ μπαράκια του West End και της Sauchiehall Street; Από τα πολυάριθμα και δωρεάν μουσεία; Ή μήπως από τα απίστευτα ινδικά εστιατόρια (η Γλασκώβη έχει ανακηρυχθεί πολλές φορές Βρετανική Πρωτεύουσα του κάρυ);



       
       Η Γλασκώβη είναι μια πόλη εξελίσσεται με ιλιγγιώδη ρυθμό και αποτελεί ένα μοντέρνο, βιομηχανικό κέντρο με βικτοριανή αρχιτεκτονική κληρονομιά, αλλά και δείγματα Art Nouveau, με στιλάτα μπαρ, κομψά εστιατόρια και πολλούς χώρους τέχνης και ψυχαγωγίας.
     Η πόλη διανύει μια μακροχρόνια «μεταμόρφωση», εμφανή κατά μήκος του ποταμού Clyde, όπου οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τη μακρόχρονη θαλάσσια κληρονομιά της Γλασκώβης κατά μήκος των παρόχθιων πεζοδρόμων. 
         Υπάρχουν άφθονα μουσεία και γκαλερί, ενώ τα φώτα τη δημοσιότητας πέφτουν πάνω στην πρόσφατα ανακαινισμένη γκαλερί τέχνης και το μουσείο Kelvingrove. Κι όπως αρμόζει σε μια πόλη που βρισκόταν στο απόγειό της τον 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ου, το κέντρο της Γλασκώβης βρίθει βικτωριανών και άλλων κομψών κτιρίων με πλούσιο εσωτερικό και σκαλισμένες λεπτομέρειες, τα οποία συνυπάρχουν αρμονικά με μοντέρνες γυάλινες κατασκευές που στεγάζουν οικονομικές υπηρεσίες και γραφεία, κυρίως στην παραποτάμια περιοχή.
       

       
               Και βέβαια, η αρχιτεκτονική κληρονομιά της Γλασκώβης, δεν προκαλεί έκπληξη, για την πόλη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο πρωτοπόρος αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης Charles Rennie Mackintosh, και ο οποίος έχει κληροδοτήσει στη Γλασκώβη μερικά από τα πιο διάσημα τουριστικά της αξιοθέατα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου