Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2015

Η πόλη Χουέ στο Βιετνάμ

   Το Χουέ είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Thừa Thiên - Huế στο κεντρικό Βιετνάμ. Βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Sông Hương. Αποτελεί την παλαιά πρωτεύουσα του κράτους κατά την περίοδο της δυναστείας Νγκουγιέν, από το 1802, όταν ο Nguyen Phuc Anh (ο μετέπειτα αυτοκράτορας Γκία Λονγκ) κατάφερε να ανέλθει στην εξουσία, έως το 1945, όταν ο αυτοκράτορας Μπάο Ντάι παραιτήθηκε από το θρόνο και η νέα κομμουνιστική κυβέρνηση μετέφερε την πρωτεύουσα στο Ανόι.
   Κατά την περίοδο του Πολέμου του Βιετνάμ, το Χουέ ανήκε στο Νότιο Βιετνάμ. Η πόλη γνώρισε μεγάλες καταστροφές κατά την περίοδο της επίθεσης του Τετ, όταν στην λεγόμενη Μάχη του Χουέ (Ιανουάριος – Μάρτιος 1968) πολλά από τα κτίρια της καταστράφηκαν, κυρίως από τις Αμερικανικές Δυνάμεις, ενώ οι δυνάμεις των Βιετκόνγκπροχώρησαν σε μαζικές δολοφονίες του μεγάλου μέρους πληθυσμού της πόλης.
     Μετά το τέλος του πολέμου, αρχικά πολλά από τα μνημεία του Χουέ θεωρήθηκαν ως «απομεινάρια ενός φεουδαρχικού καθεστώτος» και η πόλη άρχισε να παρακμάζει.
   Σήμερα πολλά από αυτά έχουν πλέον αποκατασταθεί, ενώ και η UNESCΟ έχει συμπεριλάβει τα ιστορικά της μνημεία στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η ακρόπολη της πόλης με την απαγορευμένη πόλη, οι αυτοκρατορικοί τάφοι και η μεγάλη παγόδα Thien Mu, που αποτελεί και το σύμβολο της πόλης. Επίσης υπάρχουν πολλά κτήρια από την περίοδο της Γαλλικής Αποικιοκρατίας, ανάμεσα τους τα Γυμνάσια Quốc Hoc και Hai Ba Trung.