Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

ΤΖΑΜΙΑ _ ΤΕΜΕΝΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

    **το Μπλε τζαμί

       Το Μπλε Τζαμί, γνωστό και με την κοινή ονομασία «Σουλταναχμέτ» ή αλλιώς το Τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ Α’, χτίστηκε μεταξύ 1609 και 1616, προκειμένου να ξεπεράσει τη λαμπρότητα της Αγίας Σοφίας, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.
      Οφείλει την ονομασία του στα μπλε πλακίδια Ιζνίκ, που κοσμούν τους εσωτερικούς τοίχους(πάνω από 20.000 τεμάχια), ενώ εντύπωση προκαλούν τα πανάκριβα χαλιά που καλύπτουν κάθε σημείο του δαπέδου, τα οποία ανανεώνονται συχνά και αποτελούν δώρα των πιστών.
Μπλε Τζαμί
       Περισσότερα από διακόσια παράθυρα με περίτεχνα σχέδια από βιτρό αφήνουν να περάσει φυσικό φως, που στις μέρες μας ενισχύεται από πολυελαίους. Οι διακοσμήσεις συμπεριλαμβάνουν στίχους από το Κοράνι, πολλοί από τους οποίους αποτυπώθηκαν από τον Σεντ Κασίμ Γκουμπάρι, που θεωρούνταν ο κορυφαίος καλλιγράφος της εποχής.
      Το πιο σημαντικό στοιχείο της εσωτερικής αρχιτεκτονικής είναι το μιχράμπ, δηλαδή η κόγχη προσευχής, φτιαγμένο από λεπτοδουλεμένο μάρμαρο, και με τους πλαϊνούς τοίχους σκεπασμένους από κεραμικά πλακίδια.

        Ο αρχιτέκτονας Μεχμέτ Αγά, μαθητής του διάσημου Μιμάρ Σινάν, πέτυχε έναν σπουδαίο θρίαμβο της αρμονίας, της συμμετρίας και της κομψότητας, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική οπτική εμπειρία! Την εποχή του, μάλιστα, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις λόγω των 6 μιναρέδων του τζαμιού, κάτι που υπήρχε μόνο στο τζαμί του Μωάμεθ στη Μέκκα. Ο Αχμέτ, όμως, έλυσε το πρόβλημα, χρηματοδοτώντας την οικοδόμηση ενός επιπλέον μιναρέ στη Μέκκα!

    Σήμερα το Μπλε Τζαμί είναι ενεργό, αποτελώντας σημαντικό θρησκευτικό χώρο των μουσουλμάνων αλλά και ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο της Κωνσταντινούπολης.



Μπλε Τζαμί

      **Γενί τζαμί ή Νέο Βαλιντέ Σουλτάν τζαμί
          Το Γενί Τζαμί (Τούρκικα:Yeni Camii) σημαίνει Νέο Τζαμί. Αρχικά ονομάστηκε Βαλιντέ Σουλτάν Τζαμί  και αργότερα Νέο Βαλιντέ Σουλτάν Τζαμί  μετά από μερική ανακατασκευή και την ολοκλήρωση του μεταξύ 1660 και 1665.
           Είναι ένα οθωμανικό αυτοκρατορικό τζαμί που βρίσκεται στο Εμίνονου, στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία. Βρίσκεται στον Κεράτιο κόλπο, στο νότιο άκρο της γέφυρας του Γαλατά, και είναι ένα από τα πιο διάσημα αρχιτεκτονικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης.      
               Η κατασκευή του  παλαιότερου τζαμιού τζαμιού ξεκίνησε το 1597. Η κατασκευή του διατάχθηκε από τη Σαφιγιέ Σουλτάν,η οποία ήταν η σύζυγος του Σουλτάνου Μουράτ Γ' και αργότερα   Βαλιντέ Σουλτάν (Βασιλομήτωρ) του Σουλτάνου Μεχμέτ Γ'. Διέταξε την κατασκευή του τζαμιού υπό την ιδιότητά της ως Βαλιντέ Σουλτάν, δύο χρόνια μετά την άνοδο του Μεχμέτ Γ' στον Οθωμανικό θρόνο το 1595, εξ ου και η αρχική επίσημη ονομασία "Βαλιντέ Σουλτάν Τζαμί".
            Ο αρχικός αρχιτέκτονας ήταν ο Νταβούτ Αγά, μαθητευόμενος του μεγάλου Μιμάρ Σινάν. Ωστόσο, ο Νταβούτ Αγά πέθανε το 1599 και αντικαταστάθηκε από τον Νταλγκίτς Αχμέτ Τσαβούς. Η κατασκευή διήρκεσε περισσότερο από μισό αιώνα και ολοκληρώθηκε από μια άλλη Βαλιντέ Σουλτάν,την Τουρχάν Χατιτζέ Σουλτάν,μητέρα του Σουλτάνου Μεχμέτ Δ'.
           Όμως  το έργο παρεμποδίστηκε από την πολιτική αποσύνθεση, τη θέση του και τις νομισματικές επιπτώσεις που δημιούργησαν διαφωνία στο δικαστήριο. Η  μεγάλη νομισματική δαπάνη  προκάλεσε  έντονη κριτική. Ειδικότερα, οι γενίτσαροι αγανάκτησαν  με την αυξανόμενη πολιτική δύναμη της Σαφιγιέ Σουλτάν, και πίστευαν ότι το Τζαμί ήταν μια περιττή δαπάνη.
          Η Σαφιγιέ Σουλτάν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχέδιο μετά το θάνατο του γιου της, Μεχμέτ Γ' το 1603. Ο νέος σουλτάνος​​,Αχμέτ Α', δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για να συνεχιστεί το έργο μετά ηΣαφιγιέ Σουλτάν είχε υποβιβαστεί στο χαρέμι ​​και η κατασκευή εγκαταλείφθηκε.
             Μετά το 1603, η εν μέρει κατασκευασμένη δομή μειώθηκε σταδιακά σε ερείπια και υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς της Κωνσταντινούπολης (1660), η οποία άρχισε στις 24 του Ιουλίου 1660 και διήρκεσε λίγο περισσότερο από δύο ημέρες(περίπου 49 ώρες, σύμφωνα με τα χρονικά του Αμπντί Πασά) και κατέστρεψε πολλές γειτονιές της πόλης
          .  Αργότερα εκείνο το έτος,ο αυτοκρατορικός αρχιτέκτονας Μουσταφά Αγά πρότεινε στην Τουρχάν Χατιτζέ Σουλτάν, μητέρα του Μεχμέτ Δ', να ολοκληρώσει το Τζαμί ως έργο ευσέβειας. Η Τουρχάν Χατιτζέ Σουλτάν διέταξε επίσης την κατασκευή του κοντινού Παζαριού Μπαχαρικών, το οποίο αποτελεί μέρος του κουλιγιέ του Νέου Τζαμιού. Έτσι, κατά τους τελευταίους μήνες του 1660, η κατασκευή του τζαμιού επαναλαμβάνεται, ενώ η κατασκευή του διπλανού παζαριού ξεκίνησε.
            Το τζαμί ολοκληρώθηκε τελικά το 1663 και εγκαινιάστηκε το 1665.



         **Τέμενος Σουλεϊμανιγιέ


         Το Σουλεϊμανιγιέ Τζαμί  είναι σπουδαίο οθωμανικό τέμενος της Κωνσταντινούπολης, το δεύτερο σε μέγεθος του είδους του και χαμηλότερο σε ύψος της Αγιάς Σοφιάς.
            Βρίσκεται στο δεύτερο λόφο της παλαιάς πόλης σε περίοπτη θέση που δεσπόζει του Κεράτιου κόλπου.
              Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 16ου αιώνα. Περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και η περιοχή του τεμένους είναι προστατευόμενη περιοχή από το 1980-1 ..
             Το τζαμί και το ευρύτερο κτιριακό σύμπλεγμα που το περιβάλει χτίστηκε κατά παραγγελία του Σουλτάνου Σουλεϊμάν Α' (β. 1520-66) ως μνημείο νίκης μετά την κατάκτηση της Ρόδου και της Βαγδάτης. Είναι έργο του μεγάλου Οθωμανού αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν. Οι εργασίες για την κατασκευή του ξεκίνησαν το 1550 και διήρκεσαν μέχρι το 1557. Το κόστος του έφθασε τα 700.000 φλορίνια.
               Το υλικό της κατασκευής του και ιδιαίτερα οι κίονες συνάχθηκαν από διάφορα μνημεία της αρχαίας Ελλάδας στη Μικρά Ασία, της Αλεξάνδρειας  και άλλων πόλεων, καθώς και από παλαιούς χριστιανικούς ναούς.
            Φέρει τέσσερις μιναρέδες, όπου οι δύο ψηλότεροι φέρουν έκαστος τρεις εξώστες . Ο Μέγας κεντρικός θόλος έχει διάμετρο 25 περίπου μέτρα ενώ άλλοι 28 μικρότεροι θόλοι και ημιθόλια στηρίζονται σε 24 αιγυπτιακούς γρανιτένιους κίονες.
            Το σύμπλεγμα, συνολικής έκτασης 250x350 τετρ. μέτρων, με διεύθυνση ΒΔ-ΝΑ, περιλαμβάνει, εκτός από το τέμενος, πέριξ του εσωτερικού αιθρίου τέσσερις θεολογικές σχολές, νοσοκομείο, σχολή των χαντίθ, λουτρά, σχολείο, ιμαρέτ και άλλους δημόσιους χώρους.
            Μέσα στο νοτιοανατολικό περίβολο του τεμένους, όπου και το σουλτανικό κοιμητήριο, βρίσκονται επίσης δύο μαυσωλεία, με τους τάφους του Σουλεϊμάν Α', της μητέρας του,Αϊσέ Χαφσά Σουλτάν,της αδελφής του και της συζύγου του,Χουρέμ Σουλτάν,καθώς και οι τάφοι του Σουλεϊμάν Β', του Αχμέτ Β',της συζύγου του Χασεκί Ραμπιά Σουλτάν και της κόρης του σουλτάνου Μουσταφά Β',Σαφιγιέ Σουλτάν. Επίσης εκεί βρίσκεται ο τάφος της Σαλιχά Ντιλασούπ Σουλτάν,μητέρας του Σουλεϊμάν Β'

        .Το τζαμί διακρίνεται για τις διαστάσεις του και τις γεωμετρικές αναλογίες του, συνιστώντας κατά πολλούς την κορυφαία δημιουργία του Σινάν, μαζί με το Τέμενος Σελιμιγιέ στην Αδριανούπολη.
      Με το όνομα Σουλεϊμανιγιέ  αναφέρεται και η πέριξ του τεμένους αυτού συνοικία της Κωνσταντινούπολης, καθώς και η γειτνιάζουσα ΝΔ. του τεμένους λεωφόρος.
Τ   ο τέμενος ήταν κλειστό κατά την περίοδο της ανακαίνισης που έγινε την περίοδο 2007-2010 . Στις 16 Νοέμβριου 2010 κατά την διάρκεια του Κουρμπάμ Μπαϊράμ έγιναν εγκαίνια του ανακαινισμένου τεμένους με την παρουσία του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το συνολικό κόστος της ανακαίνισης έφτασε τα 21 εκατομμύρια τουρκικές λίρες. (περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ)


 .



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου