Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

αρχαία Ολυμπία

         Η Ολυμπία, υπήρξε το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας αφιερωμένο στον πατέρα των θεών και των ανθρώπων, το Δία.
    Ήταν ο τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων,  οι οποίοι τελούνταν στο πλαίσιο των Ολυμπίων, της πιο σημαντικής εορτής των Ελλήνων κατά το μεγαλύτερο διάστημα της αρχαιότητας. Αντίστοιχες γιορτές ήταν τα Πύθια, που διοργανώνονταν προς τιμήν του Απόλλωνα  στους Δελφούς, τα Ίσθμια, προς τιμήν του Ποσειδώνος στον Ισθμό της Κορίνθου και τα Νέμεα, επίσης προς τιμήν του Διός στο ιερό του στη Νεμέα.

 Στην Ολυμπία, εντός του μεγαλοπρεπούς ναού του θεού, βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός, έργο του Φειδία, το οποίο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. 
   Η αφετηρία των Ολυμπιακών Αγώνων τοποθετείται στο 776 π.Χ. και τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια. Το 394 μ.Χ. ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Οεοδόσιος Α΄ απαγόρευσε την τέλεσή τους γιατί θεωρούνταν παγανιστικοί.   

  Η πρώτη μεγάλη ανασκαφή στην Ολυμπία ξεκίνησε το 1875 χρηματοδοτούμενη από το  γερμανικό κράτος  Επικεφαλής ήταν ο Γερμανός αρχαιολόγος 'Ερνστ Κούρτιους.Οι αρχαιολόγοι  ανέσκαψαν το κεντρικό μέρος του ιερού, συμπεριλαμβανομένου του Ναού του Δία, του ηραίου,  του Μετρώου, του Βουλευτηρίου, της Στοάς της Ηχούς, των Θησαυρών, του Πρυτανείου και της Παλαίστρας. Βρέθηκαν σημαντικά ευρύματα, μεταξύ αυτών η Νίκη του Παιωνίου  και ο Ερμής του Πραξιτέλους. Συνολικά 14.000 αντικείμενα καταγράφηκαν τα οποία στεγάστηκαν στο Μουσείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου