Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ, Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ 1000 ΛΙΜΝΩΝ



       
       Η Φινλανδία είναι χώρα της βόρειας Ευρώπης. Βρίσκεται ανάμεσα στη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Ρωσία και τη Βαλτική θάλασσα. Έχει έκταση 338.145 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 5.472.971 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2015. Στα φινλανδικά η χώρα ονομάζεται Suomi. Στη Φινλανδία ανήκουν και τα νησιά Ώκλαντ(Åland), στην νοτιοδυτική ακτή, τα οποία βρίσκονται υπό καθεστώς διευρυμένης αυτονομίας.
       Το πιο χαρακτηριστικό μορφολογικό στοιχείο της χώρας είναι οι πολυάριθμες λίμνες, που καταμετρώνται σε δεκάδες χιλιάδες και καλύπτουν το 10% του εδάφους, στο νότιο κυρίως τμήμα της Φινλανδίας. Οι περισσότερες συνδέονται μεταξύ τους και δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας εποχής των παγετώνων.


     Οι ακτές της Φινλανδίας παρουσιάζουν βαθιά κόλπωση και στολίζονται από ένα πλήθος μικρών και μεγάλων νησιών, μεγαλύτερα από τα οποία είναι τα νησιά Ώκλαντ, πολυάριθμη ομάδα νησιών και νησίδων του αρχιπελάγους Αχβενανμάα στα ανοιχτά της πόλης Τούρκου. Ορεινή περιοχή της Φινλανδίας είναι το βορειοδυτικό τμήμα της, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα με τη Νορβηγία. Στον ορεινό αυτόν όγκο ανήκει και το ψηλότερο βουνό της χώρας, το όρος Χαλτιατουντούρι (1.324 μ.), το οποίο αποτελεί τμήμα των Σκανδιναβικών Άλπεων. Το βόρειο και ανατολικό τμήμα καλύπτεται από χαμηλά οροπέδια και λοφώδεις εκτάσεις.
   Ήδη κατά την όγδοη χιλιετία π.Χ. η χώρα κατοικούνταν, σύμφωνα με τις σχετικές αρχαιολογικές ενδείξεις. Από τους πρώτους κατοίκους της Φινλανδίας ήταν οι Λάπωνες ή κάποιος συγγενής τους φιννοουγγρικής προέλευσης λαός που ήταν εγκαταστημένος στην περιοχή κατά την τρίτη χιλιετία π.Χ. Οι Φινλανδοί, που συνιστούν πάνω από το 90% του πληθυσμού, έχουν τόσο φιννοουγγρική όσο επίσης σκανδιναβική και βαλτική προέλευση. Τα μέλη της σουηδικής μειονότητας εκτός από τα νησιά Όλαντ κατοικούν στις δυτικές και τις νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας. Οι Λάπωνες (Σάμι), φιννοουγγρικής καταγωγής πληθυσμός, είναι παραδοσιακά εγκαταστημένοι στον Αρκτικό κύκλο. Στη χώρα ζει επίσης μειονότητα ρωσικής καταγωγής πολιτών.
    Οι πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Φινλανδίας είναι οι νότιες, κυρίως κατά μήκος των ακτών. Αντίθετα, η περιοχή της Λαπωνίας είναι εξαιρετικά αραιοκατοικημένη (2 κατ. ανά τ. χλμ.). Η πρωτεύουσα της χώρας, το Ελσίνκι, αποτελεί πνευματικό και βιομηχανικό κέντρο και το σημαντικότερο λιμάνι στον Κόλπο της Φινλανδίας. Από τις άλλες φινλανδικές πόλεις οι μεγαλύτερες είναι η Έσποο (περ. 210.000 κατ.), Δ του Ελσίνκι, η Τάμπερε (193.174 κατ.), σημαντικό κέντρο της νοτιοδυτικής Φινλανδίας, η Τουρκού (172.107 κατ.), λιμάνι στη Βαλτική θάλασσα, η παλαιότερη πόλη της Φινλανδίας και πρωτεύουσά της έως τις αρχές του 19ου αι., η Ουλρού (117.670 κατ.), στο βάθος του Βοθνικού κόλπου, η Λάχτι (περ. 100.000 κατ.), παραλίμνια πόλη στο νότιο τμήμα της χώρας, και ηΚουόπιο (περ. 90.000 κατ.), στη λίμνη Κάλαβεσι.

       Από το κοσμοπολίτικο Ελσίνκι μέχρι τα δάση της περιοχής Karelia και από την περιοχή των Χιλίων Λιμνών του Βορρά μέχρι το Ροβανιέμι, την πατρίδα του Αϊ-Βασίλη, η Φινλανδία είναι μια χώρα με πολλές πτυχές. Παρότι κοινωνικά και οικονομικά συγκαταλέγεται στις πιο προηγμένες χώρες, υπάρχουν τμήματά της που παραμένουν απόμακρα και παρθένα.
   Έτσι η πρωτεύουσα, το μοντέρνο Ελσίνκι, ισορροπεί με τεράστιες έρημες εκτάσεις με δάση στον Βορρά και στην Ανατολή, όπως είναι τα εθνικά πάρκα Lemmenjoki και Oulanka. Αυτά τα σημεία είναι ιδανικά για treeking το καλοκαίρι που οι ημέρες είναι μεγάλες και ηλιόλουστες, ενώ όλη η χώρα σφύζει από ζωή λόγω των φεστιβάλ και των διαφόρων γιορτών που διοργανώνονται. Αυτή η εποχή είναι υπέροχη και για εξορμήσεις στις περιοχές των λιμνών, τη Mikkeli και τη Lappeenranta, δύο από τα ωραιότερα σημεία της χώρας. Το χειμώνα, πάλι, το σκηνικό αλλάζει τελείως. Την τιμητική του έχει το  σκι, όλα τα χειμερινά σπορ, εξορμήσεις με έλκηθρα που σέρνουν σκυλιά, snowmobile, ακόμη και το κυνήγι του βόρειου σέλαος.   




ΕΛΣΙΝΚΙ






       Το Ελσίνκι είναι η πρωτεύουσα της Φινλανδίας.Στα νότια της Φινλανδίας, η γεμάτη πάρκα και λίμνες πόλη μοιάζει με μικρογραφία της. Είναι χτισμένη σε μια στενή γλώσσα γης, η οποία εισβάλλει στα νερά της Βαλτικής με πολλές μικρές χερσονήσους.Περιμετρικά άπειρα μικρά νησάκια προστατεύουν φυσικά το λιμάνι – τόσο που θα νομίσετε ότι πρόκειται για λίμνη και όχι για θάλασσα! 

     Αν και σχετικά νέα πόλη, έχει γωνιές με Ιστορία, όπως τα αρ νουβό κτίρια και τα ιστορικά cafes με έπιπλα του Μεσοπόλεμου αλλά και υπερμοντέρνες κατασκευές – εξάλλου, οι Φινλανδοί πρωτοπορούν στο ντιζάιν και στην αρχιτεκτονική διεθνώς. 
   Χαρακτηριστική εικόνα του Ελσίνκι είναι εκείνη του λιμανιού με τα παγοθραυστικά και τα τεράστια φεριμπότ, με το παλιό λιμάνι να αποτελεί την καρδιά της πόλης. Στην προκυμαία, μπροστά από το δημαρχείο, απλώνεται καθημερινά η πραμάτεια της υπαίθριας αγοράς, ενώ έξω από το κτίριο του Εθνικού Θεάτρου στήνεται το παζάρι με τις αντίκες. Καθώς κινείστε προς το κέντρο, θα συναντήσετε τη λεωφόρο Esplanadi με τα καταστήματα και τις γκαλερί τέχνης, η οποία στολίζεται με αγάλματα μεγάλων αντρών της Φινλανδίας. Το εμπορικό κέντρο της πόλης απλώνεται στην πλατεία του σταθμού Kauppatori με τα καταστήματα μόδας, τα εστιατόρια και τις τράπεζες. 

     Το Ελσίνκι θεωρείται μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αγορές της Βόρειας Ευρώπης και γενικά είναι μια πόλη, που φαίνεται να απολαμβάνει ό,τι κάνει.

       Η αρχιτεκτονική πολυμορφία της πόλης, δείγμα μιας ιστορίας με πολλές επιδράσεις και επιρροές, θα σας εντυπωσιάσει. Οι πλατείες της Γερουσίας, της Αγοράς με τη φρέσκια πραμάτεια της λαϊκής και η Εσπλανάντι είναι το τρίπτυχο γύρω από το οποίο κινείται η ζωή και οι μνήμες της.


       Ο ελληνορθόδοξος ναός του Ουσπένσκι, στο λόφο δίπλα από το λιμάνι, κόκκινος και καμαρωτός, αποτελεί το έμβλημα του Ελσίνκι. Πολύ κοντά απλώνονται όλα τα κτίρια κλασσικού ρυθμού που έχτισαν οι τσάροι της Ρωσίας, όταν κατείχαν τη χώρα ως δουκάτο, μέχρι τις αρχές του αιώνα. Μπροστά στο κτίριο του Εθνικού Θεάτρου στήνεται το παζάρι με τις αντίκες.


    Στο μνημείο του Σιμπέλιους (φωτό), εθνικού μουσουργού των Φινλανδών υπάρχει πάρκο με το όνομά του, όπου το πράσινο αποπνέει τη μοναδική ηρεμία της φύσης. 

    Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός, σε ρυθμό της δεκαετίας του ’20, θυμίζει σκηνικό χολιγουντιανής ταινίας. 

    Η κυκλική εκκλησία Τεμπελιάουκιο, είναι κατασκευασμένη στην καρδιά ενός γρανιτένιου βράχου κι έχει τέλεια ακουστική.

    Δίπλα από το περίπλοκο κτίριο Φινλάντια Χόλλ, βρίσκεται το πιο καινούργιο απόκτημα της πόλης, το Κιάσμα. Πρόκειται για ένα πενταώροφο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, όπου ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει στις εκθέσεις ειδικούς και να συζητήσει μαζί τους. Το χιόνι και το κρύο δεν πτοεί καθόλου τους κατοίκους και τα εισιτήρια για παραστάσεις και συναυλίες εξαφανίζονται γρήγορα. Ως γνωστόν, οι Φινλανδοί διαθέτουν κλασική παιδεία και είναι περήφανοι για τη τζαζ σκηνή τους . Το φεστιβάλ στο Πόρι είναι από τα πιο σημαντικά της Ευρώπης.
    Μην παραλείψετε να πιείτε καφέ η να φάτε στο Κάπελι, παλιό καφενείο - ρέστοραν και να φωτογραφίσετε το Σουηδικό Θέατρο (1827)
       Η Καταγιανόκα είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες γωνιές της πόλης με τα παλιά εργοστασιακά συγκροτήματα που τώρα έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία, ρέστοραν, καφέ και μπαρ. Για να συμπληρώσετε την εικόνα επισκεφθείτε την αριστοκρατική συνοικία Καϊβοπουίστο .


   Συνυφασμένη με τον τρόπο ζωής στη Φινλανδία είναι η σάουνα. Σ’ όλη τη χώρα υπάρχουν δύο εκατομμύρια σάουνες. Ακόμα και ο Άγιος Βασίλης, στο χωριό του στο Ροβανιέμι, μετά από ένα κουραστικό ταξίδι απολαμβάνει τη σάουνα. Πρόκειται για τρόπο ζωής, όπου άντρες και γυναίκες συναντώνται για να συζητήσουν θέματα της καθημερινότητας, προβλήματα που τους απασχολούν, να μοιραστούν ένα χαλαρωτικό διάλειμμα. 
   Με χιονόπτωση που διαρκεί το μισό χρόνο θεωρείται φυσιολογικό τα παιδιά να μαθαίνουν να ισορροπούν σ΄ ένα ζευγάρι σκι. Αξίζει μια επίσκεψη στο πρωτότυπο Μουσείο Σκι, το οποίο είναι το πιο παλιό στο είδος του διεθνώς. Διαθέτει εκθέματα που καλύπτουν περίοδο 4.000 ετών. Ανάμεσα τους τα πρώτα σκι από ξύλο, τα σκι της βασιλικής οικογένειας, κύπελλα και μετάλλια Νορβηγών ολυμπιονικών.
    Όλο και περισσότερους επισκέπτες προσελκύει η λευκή κόρη της Βαλτικής. Η χώρα των λιμνών και των δασών, της άσπιλης φύσης και της σιωπής, του ήλιου του μεσονυκτίου  ζει το χρόνο με δύο χειμώνες. Ο πρώτος μέσα σ’ ένα γαλάζιο φως των άστρων κι ο δεύτερος λουσμένος με άπλετες, λαμπρές ηλιαχτίδες. Απαράμιλλες εικόνες!  Μοιάζει να είναι το τελευταίο εξωτικό κομμάτι της Ευρώπης. 


Ορθόδοξος ναός Ουσπένσκι

Κίασμα το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου