Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

ΔΑΝΙΑ




  Το Βασίλειο της Δανίας ή Δανιμαρκία ή απλά Δανία είναι μια χώρα που βρίσκεται στη Σκανδιναβία, στη βόρεια Ευρώπη. Συνορεύει από την  ξηρά μόνο με τη Γερμανία, ενώ από τη  θάλασσα γειτνιάζει με τη Σουηδία, τη Βόρεια Θάλασσα  και τη Βαλτική.
  Απλώνεται πάνω στη χερσόνησο της Γιουτλάνδης και πάνω σε εκατοντάδες νησιά, άλλα μεγάλα όπως το Σγιέλαν (7.031 τ. χλμ.) και άλλα μικρά και ακατοίκητα. Η συνολική ακτογραμμή είναι αρκετά μεγάλη και φτάνει τα 7.314 χιλιόμετρα.
 Η Δανία είναι μία τελείως επίπεδη χώρα, καθώς το υψηλότερο σημείο της μόλις που ξεπερνάει τα 150 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στη Δανία ανήκουν τα αυτόνομα νησιά Φερόες καθώς και η τεράστια Γροιλανδία.
  Ο πληθυσμός της χώρας εκτιμάται για το 2015 σε 5.678.348 κατοίκους.Η μεγαλύτερη πόλη της Δανίας είναι η πρωτεύουσα Κοπενχάγη, με 1.100.000 κατοίκους, ακολουθεί το Ώρχους, με 285.000 κατοίκους και μετά το Όντενσε, με 145.000.
Ιστορικά στοιχεία

   Τα αρχαιότερα ευρήματα στη χώρα ανάγονται στο 130.000–110.000 π.Χ. Η ανθρώπινη παρουσία χρονολογείται από το 12.500 π.Χ. και υπάρχουν μαρτυρίες για γεωργική δραστηριότητα από το 3.900 π.Χ.
     Οι κάτοικοι της Δανίας ανήκαν στην ίδια εθνότητα με τους Βίκινγκς της Σκανδιναβίας.
      Η Δανία ως αυτοτελές έθνος εμφανίζεται για πρώτη φορά τον 8ο αιώνα μ.Χ. Οι Δανοί θαλασσοπόροι έκαναν επιδρομές μαζί με τους Βίκινγκς της Σκανδιναβίας στη Βόρεια Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Αγγλία. Το 10ο αιώνα ο βασιλιάς της Δανίας Χάραλντ ο Κυανόδους ασπάστηκε τη χριστιανική θρησκεία και ολόκληρο το δανικό έθνος εκχριστιανίστηκε. Το 1013, ο βασιλιάς Σβέιν, γιος του Χάραλντ, κατέκτησε την Αγγλία. Ο γιος του Σβέιν,Κανούτος ο Μέγας, ένωσε όλη την Αγγλία, τη Δανία και τη Σκανδιναβία και σχημάτισε ένα μεγάλο κράτος στην Βόρεια Ευρώπη.

    Το 1282, οι ευγενείς επέβαλαν στο βασιλιά της Δανίας τη Μεγάλη Χάρτα(Magna Carta)με την οποία αναγνωρίζονταν τα δικαιώματά τους και η υποχρέωση να μοιραστεί η εξουσία με ένα κοινοβούλιο και ένα συμβούλιο ευγενών.
     Το 1380 κάτω από την εξουσία του Όλαφ Β΄ η Δανία ενώθηκε με τη Νορβηγία, στα εδάφη της οποίας συμπεριλαμβανόταν και η Ισλανδία με τα νησιά Φερόες
      Το 1389, η βασίλισσα Μαργαρίτα Α΄, μητέρα του Όλαφ Β', κατέκτησε και τη Σουηδία. Τότε άρχισαν οι προσπάθειες ένωσης των τριών βασιλείων (Δανίας, Νορβηγίας, Σουηδίας) που επιτεύχθηκε τελικά με την Ένωση του Κάλμαρ  το 1397. Τη μεγαλύτερη δύναμη μέσα στην Ένωση τη διατήρησε η Δανία.
    Το 18ο αιώνα η Δανία άρχισε τον αποικισμό της Γροιλανδίας,  την οποία είχε ήδη κατακτήσει από το 1380. Στις αρχές του 16ου αιώνα  η Σουηδία απέκτησε την αυτονομία της, και το 1532  την ανεξαρτησία της με πρώτο βασιλιά, το Γουσταύο Α΄.
   Στους ναπολεόντιους πολέμους η Δανία υπήρξε σύμμαχος του Μεγάλου Ναπολέοντα,  με αποτέλεσμα κατά τη Συνθήκη του Κιέλου(1813) να χάσει τη Νορβηγία, που παραχωρήθηκε στη Σουηδία. 
      Το 1864 ο Γερμανός Βίσμαρκ, συμμαχώντας με τους Αυστριακούς και τους Πρώσους,  κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της Δανίας για να προωθήσει τα σχέδια του για την ενοποίηση της Γερμανίας.
    Στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο  η Δανία παρέμεινε ουδέτερη.
    Το 1939 υπέγραψε δεκαετές σύμφωνο με το Χίτλερ, χωρίς όμως να αποφύγει τελικά τη γερμανική εισβολή που έγινε μερικούς μήνες αργότερα. Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής  κατοχής ανεξαρτητοποιήθηκε η Ισλανδία, που ήταν δανική κτήση από το 1380
  Το 1945 η Δανία απελευθερώθηκε από τα βρετανικά στρατεύματα. Τον ίδιο χρόνο έγινε μέλος του ΟΗΕ και το 1949 μέλος του ΝΑΤΟ.
   Το 1953 το σύνταγμα αναθεωρήθηκε και οι δύο Βουλές έγιναν μία με 179 έδρες, ενώ δόθηκε στις γυναίκες το δικαίωμα συμμετοχής στην κυβέρνηση. Το 1972 έγινε δεκτή η αίτηση της Δανίας στην τότε ΕΟΚ, μαζί με την Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία,ενώ  το 1973 έγινε πλήρες και ισότιμο μέλος. Η Γροιλανδία απέκτησε την αυτονομία της από την Δανία το 1979.
    Το 1992 απορρίφθηκε από τους Δανούς η Συνθήκη του Μάαστριχτ, τον επόμενο χρόνο όμως επικυρώθηκε με μικρές αλλαγές. Στις 28 Σεπτεμβρίου 2000  σε δημοψήφισμα ο λαός δε δέχτηκε (με 53% κατά της πρότασης) να μπει η Δανία στη ζώνη του ευρώ, και έτσι νόμισμά της είναι μέχρι σήμερα η δανέζικη κορώνα.

Δανία, μια παραμυθένια χώρα, πρότυπο ζωής


   
 Η Δανία αποτελεί μια χώρα-πρότυπο στην Ευρώπη τόσο για την οικονομική της οργάνωση, όσο και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. 
    Οι Δανοί είναι στην πρώτη θέση ως προς την ποιότητα ζωής τους. Συγκεκριμένα, οι Δανοί βαθμολογούν τη ζωή τους με 7,8 με άριστα το 10. Καθόλου άσχημα, αν σκεφτεί κανείς τους φόρους που πληρώνουν, που είναι και οι υψηλότεροι στον κόσμο. Το συμπέρασμα αυτό βγήκε από σχετική έρευνα όπου αναλύθηκαν συγκεκριμένες χώρες.
     Οι Δανοί, σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται να είναι και από τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο και το μυστικό τους είναι ότι έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες. Με άλλα λόγια, οι κάτοικοι της Δανίας έχουν χαμηλότερες προσδοκίες σε σύγκριση με άλλους λαούς, πράγμα που σημαίνει ότι χρόνο με το χρόνο εκπλήσσονται ευχάριστα όταν ανακαλύπτουν έστω και μικρά πράγματα να πηγαίνουν καλύτερα, γιατί δεν μπορούν να πάνε χειρότερα.

    Οι πιο χαρούμενοι εργαζόμενοι ζουν επίσης, στη Δανία, σύμφωνα με έρευνα, καθώς οι Δανοί φαίνεται να είναι εξαιρετικά ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους, σε σχέση με τους κατοίκους άλλων χωρών, τόσο εντός Ευρώπης όσο και εκτός. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι οι Δανοί είναι κατά 36% ευτυχισμένοι με τη δουλειά τους τους, ενώ οι Νορβηγοί και οι Σουηδοί κατά κατά 33% και 32% αντίστοιχα. 
     Στη Δανία οι άνθρωποι είναι τόσο ευτυχισμένοι με τη δουλειά τους γιατί έχουν καταπληκτικά προνόμια. Ένα από αυτά, που είναι από τα σημαντικότερα για μια γυναίκα, είναι η άδεια μητρότητας. Ο μέσος όρος διάρκειας αυτής στη Δανία είναι 52 εβδομάδες και είναι 100% μετά αποδοχών!  Ακόμα κι άνεργος να μείνεις στη Δανία, δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, καθώς αν κάποιος χάσει τη δουλειά του, η κυβέρνηση συνεχίζει να πληρώνει τον εργαζόμενο με το 90% του μισθού του για δυο χρόνια!
     Στην Κοπεγχάγη, οι χρήστες ποδηλάτου έχουν τεράστια ειδική λεωφόρο για ποδήλατα. Δεν είναι τυχαίο που το 50% των Δανών χρησιμοποιεί το ποδήλατο για να πάει στη δουλειά καθημερινά.
     Τα πανεπιστήμια της Δανίας παρέχουν 100% δωρεάν εκπαίδευση και είναι πανέμορφα από κάθε άποψη. Επίσης παρέχουν επιπλωμένα δωμάτια σε φοιτητές, με καταπληκτική και μοντέρνα επίπλωση, καθώς και ειδικό χώρο μελέτης με φυσικό φως.
     Η Δανία είναι γνωστή για τις λειτουργικές ευαισθησίες της στο σχεδιασμό. Σε κάθε είδους σχεδιασμό, από έπιπλα μέχρι εργαλεία. 
     
Η συγκατοίκηση εφευρέθηκε από τους Δανούς και πολλοί Δανοί ζουν κατά τέτοιο τρόπο. Έχουν καταφέρει έτσι να έχουν λιγότερο μαγείρεμα, λιγότερο πλύσιμο και ζουν σαν να είναι όλοι μαζί σε ένα μικρό χωριό.
     Η αρχιτεκτονική της είναι αξιοπρόσεχτη, καθώς συνδυάζει το κλασικό με το μοντέρνο με πολύ καλά διατηρημένα και καθαρά σπίτια.
  Συνοψίζοντας, αν θέλετε να επισκεφτείτε ένα μαγικό Βασίλειο, μια ευρωπαϊκή χώρα-υπόδειγμα, με μακραίωνη ιστορία,  και να βυθιστείτε στην ατμόσφαιρα του πιο χαρούμενου μέρους στον κόσμο, η Δανία είναι ο δικός σας προορισμός. Σύμφωνα με μελέτες, το έθνος των πεντέμισι εκατομμυρίων σε πληθυσμό, η χώρα μου μας έδωσε τα υπέροχα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν,  είναι μια χώρα ευτυχισμένων ανθρώπων!




       Όλα τα νομίσματα όμως έχουν δύο όψεις. Και φυσικά  η Δανία δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση! Παρόλα τα θετικά στοιχεία που εντοπίζουμε στη χώρα, την άριστη κοινωνική οργάνωση, το υψηλό βιοτικό επίπεδο, το κράτος πρόνοιας κτλ., η καθημερινότητα αποδεικνύει πως δεν υπάρχει χώρα-παράδεισος, κοινωνία "ιδανική, αγγελικά πλασμένη".
      Αντιφάσεων αποκορύφωση... Δύο εικόνες... Από τη μία, η Δανία του κοινωνικού κράτους (το γνωστό στα μέρη μας ως "σουηδικό μοντέλο"), της φιλελεύθερης, προοδευτικής κοινωνίας (θυμηθείτε την ιστορία με τα σκίτσα του Μωάμεθ), της ανοχής προς το ξένο και το διαφορετικό (ας αναλογιστούμε το εκπληκτικό της ύπαρξης στο κέντρο της πρωτεύουσας μιας νησίδας ελεύθερης αυτοδιαχείρισης, της περιβόητης Κριστιάνια, μιας περιοχής όπου πολλές φορές τα όρια μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας καταργούνται και υπερβαίνονται!).
        Στον αντίποδα όμως, βρίσκεται η Δανία των καλών νοικοκυραίων, η φιλοβασιλική Δανία, η αποικιοκρατική Δανία, η Δανία που καταπιέζει τους Λάπωνες στη Γροιλανδία (για το ζήτημα αυτό αξίζει να αναζητήσετε το "Η Δεσποινίς Σμίλα διαβάζει το χιόνι" του τολμηρού Δανού Πέτερ Χόε, αλλά και την εμπνευσμένη από το βιβλίο ταινία, η οποία σε μια μοναδική μεταφραστική ...σύμπνοια είχε τίτλο "Η αίσθηση της Σμίλα στο χιόνι"!)... Όσο δε για την Κριστιάνια, η κρατική καταστολή με το κλομπ στο ένα χέρι και τα φράγκα των κατασκευαστικών εταιρειών στο άλλο,  απειλεί να εξαλείψει ακόμη και αυτή την περιορισμένη ψευδαίσθηση ελευθερίας...     Είναι ένα θλιβερό σύμπτωμα της εποχής μας το πώς ο βάκιλος του συντηρητισμού εξαπλώνεται ανά τον κόσμο, σαν  φωτιά σε ...ξερό πευκοδάσος, προσβάλλοντας ακόμη και τους πλέον υγιείς οργανισμούς... 

Denmark 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου