Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015

  Η ΓΟΡΓΌΝΑ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ

       Η Μικρή Γοργόνα, από το γνωστό παραμύθι του HCAndersen, «προσγειώθηκε» πριν από 96 χρόνια στην Κοπεγχάγη, για να γίνει το πιο διάσημο αξιοθέατο της δανέζικης πρωτεύουσας.
   Το πιο διάσημο άγαλμα της Κοπεγχάγης, σήμα κατατεθέν της πρωτεύουσας της Δανίας είναι εμπνευσμένο από την ηρωίδα ενός παραμυθιού του Hans Christian Andersen! Με ύψος μόλις 1,25 μ. και βάρος 175 κιλά, η Μικρή Γοργόνα (Lille Havfrue στα δανέζικα) τραβάει τα βλέμματα των επισκεπτών. 
   Αυτή η δημιουργία από μπρούντζο που είχε επιμεληθεί ο Edvard Eriksen, στέκεται σε ένα βράχο από γρανίτη στην αποβάθρα Langelini εδώ και 95 χρόνια.
    Η σύλληψη του έργου οφείλεται στον Carl Jacobsen, γιο του ιδρυτή της ζυθοποιίας Carlsberg. Μαγεμένος από την παράσταση μπαλέτου με θέμα τον έρωτα της γοργόνας για ένα νεαρό αγόρι, το 1909, θέλησε να δώσει «σάρκα και οστά» στην ηρωίδα και το χρηματοδότησε.      Δυστυχώς, παρ' όλο που το γλυπτό προσελκύει το ενδιαφέρον του κόσμου, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις βανδαλισμού. Έχει «ακρωτηριαστεί», «αποκεφαλιστεί», περιχυθεί με μπογιά και «μασκαρευτεί» με μπούρκα, ενώ κάθε φορά το χαμένο μέλος ή η ζημιά αποκαθίσταται από τις υπηρεσίες της χώρας.
  Από το 2003 οι Δανοί γιορτάζουν τις επετείους αποκάλυψης του έργου, που ολοκληρώθηκε το 1913, με φαντασμαγορικές εκδηλώσεις. Έκτοτε κάθε Αύγουστο στην αποβάθρα πραγματοποιείται πάρτι γενεθλίων με μουσική και μπαλόνια και ισάριθμες των χρόνων της γοργόνας νεαρές κοπέλες βουτούν στη θάλασσα σχηματίζοντας με τα κορμιά τους την ηλικία της!
    Τα τελευταία νέα θέλουν το μνημείο να «μεταναστεύει» στη μακρινή Κίνα, για να εκτεθεί στη Διεθνή Έκθεση της Σανγκάης το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου