Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ




  Η Δημοκρατία της Λιθουανίας είναι χώρα της βορειοανατολικής Ευρώπης και μία από τις τρεις Βαλτικές χώρες. Συνορεύει με τη Λετονία,  τη Λευκορωσία, την Πολωνία και τη Ρωσία. Έχει έκταση 65.200 τ. χλμ. και πληθυσμό 2.916.443 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2015.
     Πρωτεύουσα της Λιθουανίας είναι το Βίλνιους (539.939 κάτοικοι το 2014), ενώ άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Κάουνας και η Κλάιπεντα, η οποία είναι και σημαντικό λιμάνι. Περισσότερο από 80% του πληθυσμού είναι Λιθουανοί και επίσημη γλώσσα είναι η λιθουανική, η οποία ανήκει στην ομάδα των βαλτικών γλωσσών.
       Η Λιθουανία υπήρξε η πρώτη Σοβιετική Δημοκρατία που διακήρυξε την ανεξαρτησία της, το Μάρτιο του 1990. 
      Η Λιθουανία είναι το παλαιότερο κράτος από τις χώρες της Βαλτικής. Ο Πάπας ανακήρυξε τη Λιθουα ως Ευρωπαϊκό Βασίλειο το 1251.Αργότερα, το 13ο αιώνα ο Βασιλιάς Mindaugas ένωσε όλες τις  Λιθουανικές φυλές και από το 13ο ως το 15ο αιώνα το Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας μετατράπηκε σε ένα μεγάλο μεσαιωνικό κράτος το οποίο εξαπλώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης. Το 16ο αιώνα ήταν η εποχή που το Βίλνιους άκμασε: Η πρωτεύουσα έγινε μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης και ακόμα μέχρι σήμερα θαυμάζουμε τα επιτεύγματα αυτής της εποχής,που μπορεί κανείς να συναντήσει με μια βόλτα στην πόλη. 
     Η ιστορία της Λιθουανίας είναι ένα μεγάλο δράμα: Πόλεμοι και κατοχές που διήρκεσαν 700 από τα 1000 χρόνια ιστορίας της.  Η δυνατή επιθυμία για ελευθερία έκανε τη Λιθουανία ανεξάρτητο κράτος δυο φορές: το 1918 και το 1990 κατά τη διάρκεια της “singing revolution”. Η Λιθουανία σήμερα είναι ένα από τα ενεργά μελή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
      Ένας απίστευτης φυσικής ομορφιάς και Ιστορίας τόπος της άγνωστης Ευρώπης των Βαλτικών Χωρών είναι η Λιθουανία. Η καταπράσινη αυτή χώρα με τις αναρίθμητες λίμνες, τα νησιά, τα κάστρα και το παγανιστικό παρελθόν, η οποία μοιάζει ξεχασμένη στη μέση του πουθενά, διαθέτει ιδιαίτερο αέρα. 
      Η κουκλίστικη πρωτεύουσά της, το Βίλνιους, είναι σωστή αποκάλυψη: μια καλλιτεχνικά ανήσυχη αύρα διαπερνά τα γοτθικά δρομάκια της αριστουργηματικής Παλιάς Πόλης, η οποία έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, και φτάνει μέχρι τα φουτουριστικά κτίρια της δυτικότροπης Νέας Πόλης. Εκεί θα βρείτε και την μποέμικη καλλιτεχνική συνοικία Ουζούπις
      Σε απόσταση αναπνοής από το Βίλνιους, βρίσκονται το τουριστικό θέρετρο Τρακάικαι το Ιστορικό Εθνικό Πάρκο. Στη Λιθουανία υπάρχει όμως και η «Σαχάρα της Βαλτικής»: Η εξωτικής ομορφιάς Curonian Spit με τις φυσικές αμμοθίνες και τις ειδυλλιακές παραλίες (και μήκος 98 χλμ.) εκτείνεται από το Καλίνινγκραντ της Ρωσίας μέχρι το λιθουανικό λιμάνι Κλαϊπέντα. 
  

   Βίλνιους

     Το Βίλνιους δεν είναι μόνο η πρωτεύουσα της Λιθουανίας αλλά και το κέντρο της Ευρώπης. Η πόλη βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της ηπείρου – το γεωγραφικό κέντρο της Ευρώπης βρίσκεται μόλις 26 χιλιόμετρα από το κέντρο του Βίλνιους.  
    Με πληθυσμό 554 409 κατοίκους το Βίλνιους διατηρεί το αίσθημα της ζεστής, φιλικής αλλά και ανοικτής πόλης που δεν είναι μόνο το σπίτι των Λιθουανών αλλά και ενός μεγάλου αριθμού Ρώσων, Πολωνών, Εβραίων και απόδημων από τη Δυτική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. 
    Είναι ίσως αυτό το μείγμα της κοσμοπολίτικης ζωής και του τοπικού αισθήματος που προσελκύει κάθε χρόνο όλο και περισσότερους τουρίστες και επαγγελματίες ταξιδιώτες.
    Η πλησιέστερη πόλη στο κέντρο της Ευρωπαϊκής ηπείρου, καμαρώνει για την μεγαλύτερη διατηρητέα Παλιά Πόλη στην Ανατολική Ευρώπη. Είναι γεμάτη με ένα απίστευτο μείγμα αρχιτεκτονικών τεχνοτροπιών, διαθέτει ιστορική γοητεία και προσφέρει όλες τις ανέσεις μιας μοντέρνας πόλης. Αλλά πραγματικά, τίποτε από ,όλα αυτά  δεν συλλαμβάνει την ουσία του Βίλνιους. Το Βίλνιους έχει πνεύμα . Είναι μια πόλη όπου μια μαγική ταπετσαρία με γοητεία και χαρακτήρα υφαίνει αμέτρητα θέλγητρα μαζί.
   Είναι μια πόλη που σφύζει από ζωή και ανάπτυξη, αλλά είναι και πλούσια σε γοητεία χρόνων. Είναι η πόλη της προόδου και της αιώνιας αυτοπεποίθησης.
    Είναι επίσης μια πόλη όπου οι άνθρωποι μαζεύονται για να ζήσουν με ζωντάνια και χαρά, για να δημιουργήσουν και να ευημερήσουν.
   Ένα είναι σίγουρο. Είναι αδύνατον να επισκεφτείτε το Βίλνιους χωρίς να αισθανθείτε το πνεύμα του, χωρίς να νιώσετε τον απόηχο της ιστορίας και την ορμή της προόδου.      Δεν μπορείτε να φύγετε χωρίς να σας συναρπάσει η ομορφιά, το μυστήριο και η μαγεία της πόλης. 
     Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Βίλνιους έχει σφυρηλατηθεί από την ιστορία και χαραχθεί από τις πολλές δοκιμασίες της τύχης σε προηγούμενες εποχές. Αλλά το αποτέλεσμα είναι παντοτινό. Για πολλούς επισκέπτες, η εμπειρία της πόλης είναι σαν να ξεκλειδώνουν μια αγαπημένη παιδική ανάμνηση, σαν να ζουν μια παραμυθένια φαντασίωση ή σαν να ανακαλύπτουν αναπάντεχα την αληθινή αγάπη. Είναι μαγευτική, αιώνια και βαθύτατα συγκινητική και αξέχαστη. 
   Υπάρχει μια μεσαιωνική μαγεία μέσα στα μυστηριώδη στενά δρομάκια που κατακτούν και ανταμείβουν τους περίεργους. Υπάρχουν πλακόστρωτες λεωφόροι που οδηγούν από περιοχές με θρυμματισμένο χαρακτήρα και μέσα από μια οικεία παλαιά σαγήνη σε έναν υπέρλαμπρο μοντερνισμό. Δεν κυριαρχεί ένα μόνο στυλ ή μια αρχιτεκτονική επιρροή και το αποτέλεσμα είναι μια χαρούμενη μελωδία πνεύματος και γοητείας που ηχούν στις καρδιές σας για πολύ καιρό αφού έχετε φύγει από την πόλη.   
 Το Βίλνιους έχει ένα από τα μεγαλύτερα και καλοδιατηρημένα ιστορικά κέντρα πόλεως στην Ανατολική Ευρώπη – κάτι το οποίο δεν έχει διαφύγει της προσοχής της UNESCO, η οποία το κατατάσσει στη λίστα με τα αξιοθέατα παγκόσμιας κληρονομιάς. 

   Πολύ κοντά στο κέντρο του Βίλνιους βρίσκεται το απίστευτο και πλήρως αναστυλωμένο Τrakai, το οποίο είναι ένα πανέμορφο κάστρο με κόκκινα τούβλα που βρίσκεται σε μια νησίδα μέσα σε μια εξίσου όμορφη λίμνη. Είναι πραγματικά ένα παραμυθένιο σκηνικό και δικαίως υπάρχει σε πολλά καρτ ποστάλ και βιβλία. Το παραμυθένιο αυτό νησί-κάστρο αποτελούσε κάποτε την έδρα της εξουσίας του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας, το οποίο εκτεινόταν από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα, ενώ το μαγευτικό φυσικό τοπίο της περιοχής θα σας συναρπάσει. 

    Αλλά η αληθινή μαγεία του Βίλνιους βρίσκεται στο ότι όλη αυτή η ιστορία είναι ακόμα ζωντανή. Το Βίλνιους είναι μια ολοζώντανη πόλη – με εμπορικές επαφές και κοινωνικούς δεσμούς, που σφύζει από δράση και διαθέτει πάντα απολαύσεις και εκπλήξεις σε κάθε γωνιά - καμία σχέση με εικόνες θεματικών πάρκων που διατηρούν την ιστορία περασμένων εποχών μόνο για τον τουρισμό.
     Είναι δύσκολο να μην νιώσετε υγιείς και αναζωογονημένοι στο Βίλνιους. Το πλέγμα από τα δρομάκια της πόλης κάνουν το περπάτημα ευχάριστο – και τίποτα δεν βρίσκεται σε μακρινή απόσταση. Επιπλέον, το κέντρο της πόλης είναι γεμάτο με ανοικτούς χώρους και πράσινο. Το γέλιο απλώνεται στους δρόμους όταν τα παιδιά παίζουν στις αυλές. Παρέες κάνουν βόλτες στις μεγάλες πλατείες και κανείς δεν βρίσκεται ποτέ μακριά από μέρη χαλάρωσης και ανάπαυσης.   
   Η χρήση του ηλεκτρικού μέσου συγκοινωνίας και τους οδικού συστήματος που διοχετεύει την κίνηση γύρω από την πόλη, παρά μέσα σε αυτή, διασφαλίζει τον καθαρό αέρα και τους ασφαλείς δρόμους για βόλτες.

  Επίσης, καθώς η πόλη βρίσκεται στο κέντρο της διασταύρωσης δυο ποταμών, του Vilnia και του Neris, υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες να ακούσετε τον παφλασμό των νερών ενώ κάθεστε στις όχθες και βλέπετε το ποτάμι να κυλάει.Ακόμα και τον χειμώνα, το Βίλνιους είναι μια πόλη που λάμπει από φυσική ομορφιά. Μια βόλτα στο πάρκο, με τον ήχο του χιονιού στα πόδια σας (οι Λιθουανοί ονομάζουν τον ήχο αυτό «οι μάγισσες σκέφτονται») και με τα κλαδιά καλυμμένα με λευκό χιόνι να δείχνουν τον ουρανό, είναι μια εκπληκτική απόλαυση.    

    Ακόμα και στις κατοικημένες περιοχές, οι παγοκρύσταλλοι στολίζουν τις οροφές καθώς παραμυθένια φωτάκια λαμπυρίζουν σε παράθυρα ζεστά που σας καλωσορίζουν.       Συνολικά, περισσότερο από το 40% του Βίλνιους καλύπτεται από πάρκα και άλλες κατάφυτες περιοχές.  

Αυτά συμπεριλαμβάνουν μερικά τεράστια πάρκα που βρίσκονται κοντά στο κέντρο της πόλης. Είτε επιθυμείτε να πετάξετε χαρταετό το καλοκαίρι είτε να κάνετε σκι τον χειμώνα, μπορείτε να το κάνετε στο Βίλνιους και να επιστρέψετε στο σπίτι εγκαίρως για το τσάι.  
    Είναι επίσης σημαντικό ότι  οι Λιθουανοί έχουν έναν δυνατό, σχεδόν πνευματικό, δεσμό με τη φύση. Ίσως πηγάζει από τις παγανιστικές τους ρίζες. Άλλωστε η Λιθουανία ήταν η τελευταία χώρα που προσηλυτίστηκε στο Χριστιανισμό. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν μένετε στην καρδιά της πόλης είναι αδύνατο να μην επηρεαστείτε από αυτό τον βαθύ σεβασμό στη φύση. Αποξηραμένα λουλούδια διακοσμούν εστιατόρια, ξενοδοχεία και καταστήματα ολόκληρο τον χειμώνα, καθώς η απόλαυση του μαγειρέματος και του φαγητού στον καθαρό αέρα είναι κάτι που λατρεύεται το καλοκαίρι. 
    Υπάρχουν περισσότερες από 40 εκκλησίες στο Βίλνιους και είναι δύσκολο να βρεθεί μέρος να κρυφτείτε από τους τρούλους – όχι πως θα το θέλετε. Οι ντόπιοι λένε ότι αν σταθούν σε οποιοδήποτε δρόμο στην Παλιά Πόλη μπορούν να δουν αρκετές εκκλησίες. Το Βίλνιους είναι πολυδογματικό και οι πολλοί σταυροί και τρούλοι θυμίζουν την ιστορία της πόλης. Υπάρχουν ακόμα μερικά απομεινάρια από το Παγανιστικό παρελθόν της Λιθουανίας.  



     Αν και το πλήθος των εκκλησιών που ξεχειλίζουν στην πόλη είναι υπέροχο, δεν είναι από μόνο του όλη η ιστορία. Έξω από τις εκκλησίες υπάρχουν πλακέτες που περιγράφουν την ιστορία τους, και αυτό κάνει το διάβασμα συναρπαστικό. 
    Κατά την Ρωσική και τη Σοβιετική κατοχή οι εκκλησίες χρησιμοποιήθηκαν για ένα σωρό άλλους σκοπούς. Μια μάλιστα υπήρξε μουσείο αθεϊσμού. Άλλες χρησιμοποιήθηκαν για ένα σωρό άλλες χρήσεις όπως ως εκθεσιακοί χώροι και αποθήκες σιτηρών.  
     Ακόμα και αν δεν έχετε πιστεύετε καθόλου, θα μαγευτείτε από τις εκκλησίες.
   Στις μέρες μας, κάποιες εκκλησίες έχουν αναπαλαιωθεί πολύ όμορφα, ενώ κάποιες άλλες περιμένουν. Μπορείτε να επισκεφτείτε εντυπωσιακούς και ένδοξους εσωτερικούς χώρους εκκλησιών και να δείτε επίσης μερικούς με αποσαρθρωμένη γοητεία. Μπορείτε να ανοίξετε ξύλινες πόρτες που τρίζουν, να περπατήσετε πάνω σε ξύλινες σανίδες που κρύβουν ρωγμές και τρύπες στο πέτρινο πάτωμα και να επισκεφτείτε θαυματουργά και λαμπυρίζοντα αγάλματα της Παναγίας. Οι τοιχογραφίες ξεσκεπάζονται σταδιακά.
    Ο κεντρικός Καθεδρικός είχε θησαυρούς κρυμμένους στους τοίχους του, αλλά και μερικές μυστικές και συναρπαστικές κρύπτες κάτω από το πάτωμα. Είστε ευπρόσδεκτοι να τα επισκεφτείτε όλα.


    Δεν είναι τυχαίο που το 2009 το Βίλνιους ήταν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Η μοναδική ιστορία της πόλης έχει συνδυάσει τη δυνατή επένδυση στις κλασικές τέχνες με τη ζωτικότητα και την ελευθερία της έκφρασης που έχει προκληθεί από την ανεξαρτησία της.

   Ένα νέο  και ολοζώντανο πρόγραμμα δημιουργικών τεχνών – Πολιτισμός ’09 – είχε λανσαριστεί για να προετοιμάσει την πόλη για τη χρονιά της στο προσκήνιο. Η μουσική συχνά γέμιζε τους δρόμους και η αναπάντεχη σύγχρονη τέχνη εμφανιζόταν σε ανύποπτα μέρη, εκπλήσσοντας και χαροποιώντας ντόπιους και επισκέπτες.
       Οι δωρεάν παραστάσεις συνήθως σε δημόσιους χώρους είναι κάτι σύνηθες ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα πιο επίσημων παραστάσεων – κλασικής μουσικής, μπαλέτου και όπερας – προσφέρει απολαύσεις υψηλής ποιότητας για όλους.  
   Οι επισκέπτες μπορούν πραγματικά να αφεθούν στις τέχνες του Βίλνιους.

   Υπάρχουν επίσης πολλές πολιτιστικές απολαύσεις για εκείνους που θέλουν να περιτριγυρίζουν στα σοκάκια όπου υπάρχουν πολλά εργαστήρια τέχνης. 

   Η συνοικία Uþupis – μια αυτοανακηρυσσόμενη δημοκρατία – βρίθει από εναλλακτικές εκφράσεις. 
  Υπάρχουν επίσης παραδοσιακές τέχνες κρυμμένες σε πολύ μικρά μαγαζιά στην Παλιά Πόλη. 
  Μπορείτε να δοκιμάσετε να δουλέψετε σε πολλά εργαστήρια τέχνης αλλά και να πάτε για μαθήματα χορού. Ο παλμός και το πνεύμα δημιουργικότητας του Βίλνιους προσφέρουν πολλά για να σας διασκεδάσουν και να σας μαγέψουν, αν θέλετε να συμμετάσχετε, να δείτε και να κάνετε διάφορα στην πόλη.



     Στη λιθουανική πρωτεύουσα σημεία ενδιαφέροντος είναι τα ακόλουθα:
      Η Πύλη Dawn(Πύλη της Αυγής)


   
      
     Η πύλη της Dawn χτίστηκε μεταξύ 1503-1522 και είναι η μοναδική που παραμένει από τις συνολικά 9 πύλες του Βίλνιους, που καταστράφηκαν στα τέλη του 18ου αιώνα. Το 16ο αιώνα οι πύλες των πόλεων συχνά περιείχαν κάποια θρησκευτικά αντικείμενα,που προορίζονταν  να φρουρούν την πόλη από της επιθέσεις και  να ευλογούν τους ταξιδιώτες. Έτσι και η πύλη του Dawn έχει μια εικόνα της Παρθένου Μαρίας, μητέρας του Χριστού, και για αιώνες τώρα αυτή η εικόνα έχει γίνει ένα από τα σύμβολα της πόλης και τιμάται από Καθολικούς και Ορθόδοξους κατοίκους και επισκέπτες,καθώς πιστεύεται ότι η εικόνα έχει θαυματουργές θεραπευτικές ιδιότητες. Ο προηγούμενος Πάπας John Paul II είχε επισκεφτεί την εικόνα στην επίσκεψη του στη Λιθουανία το Σεπτέμβριο του 1993.
     Η εικόνα είναι είναι κοινό σημείο αναφοράς και την ευλαβούνται τόσο οι Ορθόδοξοι όσο και οι Καθολικοί κάτοικοι του Βίλνιους,Οι καθολικοί την τιμούν στις 16 Νοεμβρίου οπότε γίνεται μεγάλο προσκύνημα.Η ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την εικόνα στις 26 Δεκεμβρίου/8 Ιανουαρίου.

        
   
    










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου