Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Αξιοθέατα Βίλνιους

Βόλτα… από αέρος με αερόστατα πάνω από το Βίλνιους

       Η περιήγηση από αέρος με ένα αερόστατο έχει αρχίζει να γίνεται ένα πολύ δημοφιλές «σπορ» στη Λιθουανία, προσφέροντας μαγευτικές εικόνες στα πανέμορφα τοπία της χώρας από ψηλά. Το Βίλνιους είναι μία από τις πόλεις του κόσμου που επιτρέπουν την… κυκλοφορία αερόστατων στον ουρανό της. 

Μουσείο Εθνο-Κοσμολογίας (Museum of Ethno-                                           Cosmology)



     Η εθνοκοσμολογία επικεντρώνεται γύρω από την κατανόηση της θέσης της ανθρωπότητας στο σύμπαν. Η ποιότητα της εμπειρίας εξαρτάται φυσικά από τις καιρικές συνθήκες, ωστόσο αν το δελτίο καιρού είναι καλό, μην παραλείψετε να το επισκεφθείτε, καθώς θα έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε τους διπλανούς μας πλανήτες με ένα από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια που υπάρχουν στην Ευρώπη. 


Βιβλιοθήκη στο πανεπιστήμιο του Βίλνιους (Littera Book Store)



       

    Το Πανεπιστήμιο του Βίλνιους είναι το παλιότερο και μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στη Λιθουανία και ένα από τα παλιότερα στις Βαλτικές χώρες και στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 1579 από τον Stefan Batory, Βασιλιά της Πολωνίας και Μέγα Δούκα της Λιθουανίας που αναβάθμισε τη Βιλνιακή Ακαδημία σε Πανεπιστήμιο. Ο πρώτος διευθυντής ήταν ο Piotr Skarga ο οποίος και κάλεσε πολλούς επιστήμονες από διάφορα μέρη της Ελλάδας και αναβάθμισε την βιβλιοθήκη με χορηγίες από πλούσιους της εποχής. Η πιο χρυσή εποχή του πανεπιστημίου ήταν μεταξύ 1820-1830 όπου όταν το Βίλνιους άνηκε στην Ρωσική αυτοκρατορία και το πανεπιστήμιο ήταν το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, είχε περισσότερους μαθητές ακόμα και από το πανεπιστήμιο του Oxford. Σήμερα το πανεπιστήμιο έχει περίπου 25.000 φοιτητές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου