Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Νάπολη



               «Δες τη Νάπολη και ύστερα μπορείς να πεθάνεις», λέει μια ιταλική παροιμία και δεν έχει άδικο. Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας μετά τη Ρώμη και το Μιλάνο, η μεγαλύτερη της Νότιας Ιταλίας και σημαντικό λιμάνι της Καμπανίας, είναι σαν τις Ναπολιτάνες: γεμάτη πάθη, εκρήξεις, ζωντάνια, γοητεία, ταμπεραμέντο, ερωτισμό και τέχνη. Η χιλιοτραγουδισμένη πόλη και πατρίδα της πουλτσινέλα, του τενόρου Ενρίκο Καρούζο, του Βεζούβιου, της πίτσας αλλά και της Σοφία Λόρεν έχει ενσωματώσει την Ιστορία στην καθημερινότητά της.

                       Πάνω σε λόφους στη βόρεια πλευρά του κόλπου και πολύ κοντά στο ηφαίστειο που αφάνισε την Πομπηία, είναι μία από τις πιο παλιές και πλούσιες σε Ιστορία και πολιτισμό ευρωπαϊκές πόλεις, με το ιστορικό κέντρο να έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Βέβαια, αν και είναι ανοιχτό μουσείο, είναι ταυτόχρονα ζωντανή, πολύχρωμη και γοητευτική, με εξωστρεφείς ανθρώπους και πολλές υπαίθριες αγορές .

                          Κάποια από τα αξιοθέατά της είναι τα ακόλουθα:
                                                                   Duomo 

              Ο γοτθικού ρυθμού καθεδρικός ναός είναι αφιερωμένος στον πολιούχο San Gennaro. Στη μία πλευρά του βρίσκεται η πιο παλιά εκκλησία της πόλης, η Basilica Santa Restituta, η οποία χρονολογείται από τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Λέγεται, μάλιστα, ότι οι κολόνες της προέρχονται από τον Ναό του Απόλλωνα, ενώ υπάρχουν εξαιρετικά fresca στο θόλο και αρχαιολογικά ευρήματα από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τον Μεσαίωνα. 


                    Museo di Capodimonte
             Το ανάκτορο του Καρόλου ΙΙΙ έγινε από νωρίς μουσείο, διότι ο βασιλιάς κατείχε πολλά έργα τέχνης και χρειαζόταν ένα χώρο για να τα τοποθετήσει. Αποτελεί το κύριο σημείο έκθεσης και προβολής της ναπολιτάνικης ζωγραφικής και διακοσμητικής τέχνης, με πολλά σημαντικά έργα ζωγραφικής μεταξύ 15ου και 17ου αιώνα και κάποια σημαντικά ρωμαϊκά γλυπτά. Αξιοσημείωτη είναι και η συλλογή Φαρνέζε ( museodicapodimonte.campaniabeniculturali.it ) 
                            Κατακόμβες 
             Πρόκειται για τις παλιότερες και πιο φημισμένες ιταλικές κατακόμβες, οι οποίες χρονολογούνται από το 2ο μ.Χ. αιώνα. Στους τοίχους τους θα θαυμάσετε υπέροχες παλαιοχριστιανικές τοιχογραφίες. Βέβαια, δεν συνιστώνται αν είστε κλειστοφοβικοί! (www.catacombedinapoli.it )
                         Castel  Nuovo και Castel del ovo

                     
                   Είναι το κύριο σύμβολο αρχιτεκτονικής της πόλης, ονομάστηκε νουόβο, δηλαδή καινούργιο, για να ξεχωρίζει από τα παλαιότερα, ντελ' Οβο και Καπουάνο. Κατασκευάστηκε το 1279 και από τότε έχει ανακαινισθεί πολλές φορές, αφού κατά καιρούς έχει υποστεί πολλές ζημιές (λεηλασίες, πυρπολισμούς κλτ.) Από το 1990 στην δυτική πτέρυγα φιλοξενείται το Δημοτικό Μουσείο της πόλης.




                                 Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

                 Το κτίριο αυτό, που στεγάζει μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές συλλογές παγκοσμίως, υπήρξε στα τέλη του 16ου αιώνα η έδρα του βασιλικού ιππικού, ενώ στις αρχές του 17ου αιώνα ξαναχτίστηκε για να φιλοξενήσει το πανεπιστήμιο της Νάπολης. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου