Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

ΘΗΣΕΙΟ

           Το Θησείο είναι μια περιορισμένη μικρή συνοικία–περιοχή της Αθήνας που βρίσκεται βορειοδυτικά της Ακρόπολης, μεταξύ της συνοικίας του Αστεροσκοπείου (νότια), των Πετραλώνων (νοτιοδυτικά), του Κεραμεικού (δυτικά), του Ψυρρή (βόρεια) και δυτικά από το Μοναστηράκι. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.
         Στον ίδιο χώρο βρίσκεται κι ένα υπόλοιπο τμήμα της άλλοτε μικρής συνοικίας της Στοάς του Ατάλου. Πήρε το όνομά του από τον παρακείμενο Ναό του Ηφαίστου, που ονομάζονταν παλαιότερα Θησείο, λανθασμένα, από τις ανάγλυφες παραστάσεις των άθλων του  Θησέα, που φέρονται στις μετόπες  του.
       Αναφορές για την περιοχή υπάρχουν από την αρχαιότητα καθώς ανήκε πάντα στο κέντρο της αρχαίας πόλης των Αθηνών.
            Την 1η Δεκεμβρίου 1834 έγινε στη περιοχή του Κεραμεικού (συμβολή Ερμού και Πειραιώς) η επίσημη υποδοχή–άφιξη του Βασιλέως Όθωνα στην Αθήνα, με πομπή που κατέληξε στον ναό του Αγίου Γεωργίου (πρόκειται για τον Ναό του Ηφαίστου που είχε μετατραπεί σε χριστιανικό ναό) προκειμένου να παραστεί ο νέος  Βασιλεύς στη γενόμενη δοξολογία επί «τη αφίξει» του.
Γειτονιά στο Θησείο
Στην περιοχή του Θησείου υφίστανται οι δύο εβραϊκές  Συναγωγές της Αθήνας, το Μουσείο Μπενάκη,  που στεγάζεται στην «οικία Ευταξία», το  Μουσείο Μακρονήσου,  το Μουσείο Ηρακλειδών, το  Ωδείο Athenaeum(μουσικός πολυχώρος) αφιερωμένος στη Μαρία Κάλλας, καθώς και ο ιστορικός ναός των Αγίων Ασωμάτων στην ομώνυμη πλατεία. 


Ναός του Ηφαίστου και τηυς Αθηνάς Εργάνης ή Θησείον
ο ναός του Ηφαίστου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου