Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Μιλάνο

      Το Μιλάνο είναι πόλη της Βόρειας Ιταλίας,  πρωτεύουσα της Λομβαρδίας.  Βρίσκεται σε υψόμετρο 120 μέτρων στην πεδιάδα της πιο πυκνοκατοικημένης και αναπτυγμένης περιφέρειας της χώρας. Είναι το βιομηχανικό και οικονομικό κέντρο του Ιταλικού Βορρά και έδρα του ιταλικού χρηματιστηρίου. Η πόλη έχει 1.336.364 κατοίκους (2014) και η ευρύτερη περιοχή (La Grande Milano) περίπου 7.400.000 κατοίκους.
  Το Μιλάνο ιδρύθηκε το 400 π.Χ. από Γαλάτες  και κατακτήθηκε τελικά από τους Ρωμαίους το 196 π.Χ. Είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας και πρώτη από οικονομική δραστηριότητα. Η οικονομική σπουδαιότητα της πόλης αυξήθηκε σημαντικά απ' το 1870, που έγινε βιομηχανικό κι εμπορικό κέντρο. Στις επιχειρήσεις της απασχολούνται πάνω από 650.000 εργάτες κι η επιρροή της επεκτείνεται σ' ολόκληρη την Ιταλία.
   Το Μιλάνο είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα στον κόσμο για την λυρική όπερα, με το διάσημο Teatro alla Scala (Σκάλα του Μιλάνου),  Η Biblioteca Ambrosiana διατηρεί μεταξύ άλλων τα σχέδια και τα σημειωματάρια του Λεονάρντο ντα Βίντσι.
       Στο Μιλάνο βρίσκονται αξιόλογοι χώροι συνδεδεμένοι με την ιστορία και τον πολιτισμό. Οι σημαντικότεροι είναι οι εξής:   
  • Πλατεία Duomo (Piazza del Duomo). Στην  πλατεία αυτή βρίσκεται το λαμπρό μνημείο της πόλης που είναι ο περίφημος καθεδρικός ναός της,  γοτθικού ρυθμού, που άρχισε να χτίζεται το 1386 και τελείωσε το 19ο αιώνα,  εξ ου και η ονομασία της. Ο καθεδρικός ναός του Duomo είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος γοτθικός  ναός του κόσμου (ο μεγαλύτερος γοτθικός ναός βρίσκεται στη Σεβίλλη).

  • Galleria Vittorio Emanuele II. Βρίσκεται στη παραπάνω πλατεία, δεξιά του Ντουόμο και είναι η Ιστορική Στοά Μαγαζιών. Πρόκειται για ιστορικό τριώροφο κτίριο, ένα σύμπλεγμα εμπορικών στοών σε σχήμα σταυρού που φέρεται να κατασκευάστηκε την περίοδο 1865-1877. Η είσοδος της στοάς αυτής από την πλατεία θυμίζει αψίδα θριάμβου  και καλύπτει σε ύψος το συνολικό ύψος του κτιρίου, με σειρές κιονοστοιχιών ιωνικού ρυθμού. Οι  άλλες τρεις παράπλευρες είσοδοι των στοών διασταυρώνονται στο κέντρο του συγκροτήματος πάνω από  τον οποίο φέρεται τεράστιος γυάλινος θόλος να επιστέφει αυτόν. Λέγεται ότι ο αρχιτέκτονας της Γκαλέριας Βιτόριο Εμμανουέλε λίγο πριν την αποπεράτωση έχασε τη ζωή του πέφτοντας από κάποια σκαλωσιά.
  • Tη γνωστή Galleria Vittorio Emanuelle είναι καλύτερα να την επισκεφτεί κανείς ημέρες εκτός Σαββατοκύριακου, που ο κόσμος είναι λιγότερος και η πρόσβαση στα μαγαζιά πιο εύκολη.

  • Σκάλα του Μιλάνου. Για χρόνια υπήρξε το σημείο αναφοράς της πολιτιστικής και κοινωνικής ελίτ της πόλης. Οι εργασίες αναπαλαίωσης προχωρούν και η Σκάλα θα είναι σύντομα έτοιμη να υποδεχτεί τους φιλόμουσους θεατές.


  • Ο ιερός ναός Santa Maria delle Grazie, διάσημος για την τοιχογραφία Ο Μυστικός Δείπνος του Λεονάρντο ντα Βίντσι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου