ΤΟ ΚΑΙΡΟ
|
Το Κάιρο, η πρωτεύουσα της Αιγύπτου, είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας και είναι χτισμένο στα όρια μεταξύ της Άνω και Κάτω Αιγύπτου. Το Κάιρο βρίσκεται στη δεξιά όχθη του Νείλου στο σημείο που το ποτάμι πλαταίνει και σχηματίζει δυο νησάκια: την Γκεζίρα και τη Ρόδα που συνδέονται με τις όχθες του Νείλου με σιδερένιες και πέτρινες γέφυρες
Αυτό που εντυπωσιάζει στο Κάιρο είναι ότι ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει δυο εντελώς διαφορετικές όψεις: μιναρέδες και τζάμια, κάστρα και παλάτια σουλτάνων, αρχαίες εκκλησίες, φαραωνικά μνημεία, αλλά και πολυώροφα κτίσματα και έντονη σύγχρονη ζωή. Το Κάιρο χτίστηκε το 969 από το χαλίφη Μουίζ, ο οποίος είχε σώσει στην πόλη το όνομα «Ελ Καχίρα» που σημαίνει «νικηφόρος» για ανάμνηση της εκεί κοντά νίκης του.
Στο Κάιρο θα βρείτε ένα μουσείο το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων της υφηλίου. Αναφερόμαστε στο μουσείο των Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, που είναι ευρύτερα γνωστό ως Μουσείο της Αιγύπτου. Εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι πρόκειται για ένα από τα πλουσιότερα μουσεία από πλευράς εκθεμάτων καθώς φιλοξενεί μερικά από τα σπουδαιότερα ευρήματα της φαραωνικής Αιγύπτου καθώς και μια σειρά ανεκτίμητων θησαυρών Αιγύπτιων βασιλιάδων. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1835 από την Αιγυπτιακή κυβέρνηση και ως σημείο οικοδόμησής του πρώτου κτιρίου επιλέχτηκε μια περιοχή κοντά στο πάρκο Εζμπεκιάχ. Το 1858 όταν η ανάγκες έκθεσης ξεπέρασαν τη διαθεσιμότητα χώρου, το μουσείο μεταφέρθηκε στο Μπουλάκ. Το 1855 ο Δούκας της Αυστρίας Μαξιμιλιανός ανέθεσε σε Γάλλο αρχιτέκτονα την κατασκευή ενός νέου κτιρίου στην ίδια περιοχή. Τέλος σήμερα μετά από ένα πέρασμα από τη Γκίζα στεγάζεται στο οικοδόμημα της πλατείας Ταχρίρ όπου μεταφέρθηκε το 1902. Οι δύο όροφοι του μουσείου φιλοξενούν εκτεταμένες συλλογές παπύρων, νομισμάτων και αντικειμένων καθημερινής χρήσης τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν κτερίσματα που βρέθηκαν σε ταφικές ανασκαφές. Τα σημαντικότερα εξ' αυτών προέρχονται από την ανασκαφή ενός από τους σημαντικότερους τάφους στην παγκόσμια ιστορία αυτού του βασιλιά Τουτανκχαμόν. Όπλα, αγγεία, αγάλματα, χρυσαφικά και η πασίγνωστη χρυσή μάσκα βάρους 11 κιλών αποτελούν σήμα κατατεθέν του μουσείου. Επιπλέον ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα εκθέματα των μουμιοποιημένων βασιλιάδων όπως ο Ραμσίς ο τρίτος, ο Αμενοτέπ ο τρίτος, ο Σνεφερού και η Νεφερτίτη. Χωρίς καμία αμφιβολία θα σας προτείναμε η παρουσία σας στο Κάιρο να συνδυαστεί με μία επίσκεψη στο συγκεκριμένο μουσείο.
Μία περιήγηση στο κέντρο της πόλης θα σας δώσει τη δυνατότητα να θαυμάσετε μερικά ξεχωριστά κτίρια από πλευράς αρχιτεκτονικής, να φωτογραφίσετε ορισμένα μνημεία και να δοκιμάσετε τις ιδιαίτερες γεύσεις της πόλης. Το κέντρο της πόλης ή αλλιώς Wust El-Balad όπως ονομάζεται στα αραβικά, άρχισε να δημιουργείται στα τέλη του 19ου αιώνα. Αρχιτεκτονικά χαρακτηρίζεται αποτέλεσμα της Belle Epoque της Αιγύπτου καθώς εκείνη την εποχή ο άρχοντας της πόλης Ισμαήλ ο Μεγαλοπρεπής επέλεξε Γάλλους αρχιτέκτονες για την αναμόρφωση της περιοχής που φιλοξενούσε και τη δικιά του κατοικία. Με το πέρασμα των χρόνων η περιοχή έπαψε να φιλοξενεί την ανώτερη τάξη και άρχισε να χάνει την παλιά της αίγλη, παρόλα αυτά όμως συνεχίζει να κουβαλά το ειδικό βάρος και την ξεχωριστή σημασία της για την πόλη της Αιγύπτου. Εδώ θα βρείτε το καφέ Ρίτσ που λειτουργεί από το 1908, το διάσημο κατάστημα παγωτού της ιταλικής οικογένειας Γκρόπι, που βρίσκεται στην πλατεία Ταλάτ Χάρμπ αλλά και το πολύ γνωστό άγαλμα του Ιμπραήμ Πασά που βρίσκεται στην Πλατεία της Όπερας.
Η ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΜΦΙΣ
Η Μέμφις ήταν η αρχαία πρωτεύουσα της Κάτω Αιγύπτου και του Παλαιού Βασιλείου της Αιγύπτου από τη θεμελίωσή της έως το 1300 π.Χ.. Το αρχαίο αιγυπτιακό της όνομα ήταν Ίνεμπ χενγκ («Τα Λευκά Τείχη»). Το όνομα Μέμφις είναι ελληνική μεταγραφή του αιγυπτιακού ονόματος της πυραμίδας του Πεπί Α', Μεν-νεφέρ, που έγινε Μένφε στην Κοπτική. Το επίσημο όνομα της Μέμφιδος στο Μέσο Βασίλειο, όταν την επισκέφτηκαν οι πρώτοι αρχαίοι Έλληνες εξερευνητές, ήταν "Μεν-νεφέρ Πεπί Μεριρέ", που σημαίνει "πυραμίδα στέρεη και εκπληκτική του Πεπί Β'". Οι σύγχρονες πόλεις Μιτ Ραχίνα, Νταχσούρ, Σακκάρα, Αμουζίρ, Αμπού Γκοράμπ καιΖογυέτ ελ'Αρύαν, νότια του Καΐρου, βρίσκονται όλες στη διαχειριστική επικράτεια της ιστορικής Μέμφιδας.Η πόλη ήταν επίσης γνωστή στην Άνω Αίγυπτο ως Ανκ Ταουΐ («Αυτή που συνδέει τις δύο Χώρες»), γεγονός που υποδεικνύει της στρατηγική θέση της πόλης ανάμεσα στην Άνω και την Κάτω Αίγυπτο.
Τα ερείπιά της βρίσκονται 19 χλμ (νότια του Καΐρου, στη δυτική όχθη του Νείλου.
Η παράδοση αναφέρει ότι ο Μήνης ίδρυσε την πόλη χτίζοντας αναχώματα για να προστατέψει την περιοχή από τις πλημμύρες τουΝείλου. Ήταν τόσο κυρίαρχη η παρουσία της πόλης στην ακμή της, ώστε οι σύγχρονοι ιστοριογράφοι έδωσαν το όνομά της σε μια ολόκληρη περίοδο. Έγινε κοσμοπολίτικο κέντρο και όταν την επισκέφθηκε ο Ηρόδοτος τον 5ο αιώνα π.Χ., στην περίοδο της περσικής διακυβέρνησης, βρήκε εκεί πολλούς Έλληνες, Ιουδαίους, Φοίνικες και Λίβυους ανάμεσα στο γηγενή πληθυσμό.
Οι φαραώ μετά τονΜήνη κατασκεύασαν στη Μέμφις ένα Περ-άα ή "Μεγάλο Σπίτι", όπου στέφονταν οι ίδιοι φαραώ. Από τη παραφθορά του ονόματος Περ-άα οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν τους άρχοντες της αρχαίας Αιγύπτου "φαραώ".
Σε αυτόν τον τόπο αποκαλύφθηκαν τα ερείπια του ναού του Πτα και του Άπι καθώς και λίγα αγάλματα, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται και δύο αλαβάστρινα αγάλματα τουΡαμσή Β'. Η νεκρόπολη της Σακκάρα βρίσκεται κοντά στη Μέμφιδα και εκτείνεται από το Αμπού-Ραουάς έως τα νότια στο Νταχσούρ για περίπου τριάντα χιλιόμετρα.
Ο αιγύπτιος ιστορικός Μανέθων αναφέρθηκε στην Μέμφιδα με τον προσδιορισμό Χι-Κου-Π'τα («Ο τόπος στον οποίο κατοικεί η Ψυχή ή Κα του Πτα»), τον οποίο μετέγραψε στα Ελληνικά ως Aί γυ πτoς, παραδίδοντας έτσι το ελληνικό Αίγυπτος και το λατινικό AEGYPTVS. Πιστεύεται ότι και το όνομα Κόπτης προέρχεται πιθανώς ετυμολογικά από το ίδιο όνομα. Στη Βίβλο η Μέμφις ονομάζεται Μωφ ή Νωφ.
|
Καταπληκτική δουλειά μπραβο
ΑπάντησηΔιαγραφή