Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Γένοβα


            Η Γένοβα είναι σημαντική ιστορική πόλη της Ιταλίας  με  800.000 κατοίκους (ευρύτερη περιοχή), πρωτεύουσα της Λιγουρίας, στο κέντρο του ομώνυμου κόλπου(κόλπος της Γένοβας) και πολύ σημαντικό λιμάνι της Ιταλίας. Είναι η έκτη ιταλική πόλη σε πληθυσμό, τρίτη στη Βόρεια Ιταλία και αποτελεί μέρος του εμπορικού τριγώνου Τορίνο-Γένοβα-Μιλάνο.
              Η ιστορία της συνδέεται με το εμπόριο και την ναυτιλία. Το λιμάνι της είναι το πιο σημαντικό της Ιταλίας.
              Σύμβολο της πόλης είναι ο φάρος της, γνωστός ως "La lanterna".  Η Γένοβα απέκτησε το προσωνύμιο "la Superba" λόγω του ένδοξου παρελθόντος καθώς και των εντυπωσιακών αξιοθεάτων της πόλης. Το μέρος στο ιστορικό της κέντρο στο οποίο υπάρχουν πολλά παλάτια της παλιάς πόλης της Γένοβα ανακηρύχτηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς  το 2006 από την UNESCO. 
              Στο παλάτι san giorgio,  είχε την έδρα της η Τράπεζα του San Giorgio, από τις αρχαιότερες στον κόσμο. Οι τέχνες, η μουσική, η γαστρονομία, η αρχιτεκτονική και η ιστορία της πόλης συνέβαλλαν ώστε να γίνει το 2004 Ευρωπαϊκή Πολιτιστική πρωτεύουσα.
              Είναι επίσης η γενέτειρα του Χριστόφορου Κολόμβου. Σώζονται πολλά κτίρια γοτθικού και αναγεννησιακού ρυθμού. Διατηρούνται επίσης σε καλή κατάσταση και αρκετές εκκλησίες, καθώς και το σπίτι που γεννήθηκε ο Κολόμβος. Η Γένοβα ήταν εμπορικό κέντρο με μεγάλη κίνηση, ήδη από τον 4ο π.Χ. αιώνα. Αργότερα έγινε μεγάλη ναυτική δύναμη και κύριος αντίπαλος της Βενετίας. Οι Γενοβέζοι, γνωστοί παλαιότερα ως Γενουάτες, πήραν μέρος στις Σταυροφορίες και με τους Βενετούς συντέλεσαν στην άλωση  της Κωνσταντινούπολης.
                  Αξιόλογα αξιοθέατα της πόλης είναι τα ακόλουθα:
         *Τα ανάκτορα Ρόλλι:  Ήταν, κατά τα χρόνια  της "παλαιότερης δημοκρατίας της Γένοβας" οι κατάλογοι των ανακτόρων και  τα αρχοντικά των μεγάλων αριστοκρατικών οικογενειών,  που ήθελαν να κοιμηθούν - με βάση μια δημόσια κλήρωση - ή προσωπικοτήτων υπό διαμετακόμιση για επίσημες επισκέψεις.Σε μεταγενέστερους χρόνους, τα ίδια τα σπίτια έχουν φιλοξενήσει διάσημες προσωπικότητες απ΄όλον τον κόσμο.

 Τα Ανάκτορα  Rolli είναι ένα μοναδικό παράδειγμα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια στο ιστορικό κέντρο της Γένοβας , ειδικά κατά μήκος της αρχαίας Strade Nuove, όπου και η έδρα του Δήμου, πρώην χρυσό μονοπάτι, και της Πανεπιστημιούπολης.
          *Εκκλησία Σάντα Μαρία ντι Καστέλλο: Πρόκειται για μια εκκλησία και  ένα θρησκευτικό συγκρότημα, τα οποία διαχειρίζονται Δομινικανοί. Βρίσκεται στο λόφο Καστέλλο της πόλης, όπου υπήρχε ένα ρωμαϊκό φρούριο . Η εκκλησία πλαισιώνεται από το μεγάλο Πύργο του Embriaci. Η εκκλησία, ρωμανικού ρυθμού,  ανεγέρθηκε πριν το 900 μ.Χ.. Στεγάζει πολλά έργα τέχνης που ανατέθηκαν από τις κύριες αριστοκρατικές οικογένειες της Γένοβας σε  καλλιτέχνες της εποχής. Αξιοσημείωτες είναι οι τοιχογραφίες με τις ιστορίες του Δαβίδ και τα ζωγραφισμένα σμάλτο  από τους Γενουάτες και  το σχολείο του 16ου αιώνα.
                     *Καθεδρικός Ναός Γένοβας
                      *Λευκό Παλάτι και Κόκκινο Παλάτι της Γένοβας
                    *Βασιλικό Ανάκτορο
                      *Ενυδρείο και όρος Φάσε
                     *οδός Γκαριμπάλντι και Στραντε Νουόβε




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου