Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Μουσεία

  Μουσείο Πικάσο: Το μουσείο του Πικάσο προσελκύει πάνω από 1 εκ. επισκέπτες το χρόνο και όχι άδικα καθώς η γκαλερί αποτελεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων τέχνης (4.249 έργα) του διάσημου ζωγράφου. Τα έργα είναι τοποθετημένα με χρονολογική σειρά από τα πρώτα έργα του Πικάσο μέχρι τα τελευταία πράγμα που δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να δει την πρόοδο και την αλλαγή στην σκέψη του Πικάσο μέσα στην καλλιτεχνική του πορεία.
       Το μουσείο του Πικάσο της Βαρκελώνης άνοιξε για το κοινό στις 9 Μαρτίου το 1963 και ήταν τότε το πρώτο μουσείο αφιερωμένο στον διάσημο ζωγράφο. Στην συλλογή του περιλαμβάνει δυο από τα πρώτα πολύ διάσημα έργα του καλλιτέχνη, το First Communion (1896) και το Science and Charity (1897).
     Η μόνιμη συλλογή είναι οργανωμένη σε τρία τμήματα: τη ζωγραφική και το σχέδιο, την χαρακτική, και τα κεραμικά ενώ περιλαμβάνει πάνω από 3.500 έργα. Το μουσείο έχει πραγματοποιήσει και δεκάδες περιοδικές εκθέσεις, για την σχέση του Πικάσο με άλλους καλλιτέχνες της εποχής του ή με αναλύσεις για την τέχνη και τα νοήματα που προκύπτουν από τα έργα του.
    
Το χρυσό τρίγωνο μουσείων της Μαδρίτης

          Μπορεί η Βαρκελώνη να είναι γνωστή για τα πολιτιστικά της στοιχεία, κυρίως λόγω Γκαουντί, η Μαδρίτη όμως δεν πάει πίσω. Πολλά σημαντικά έργα τέχνης βρίσκονται και εκτίθενται στην πρωτεύουσα της Ισπανίας.
     Στη Μαδρίτη βρίσκεται ένα από τα πιο γνωστά και επισκέψιμα μουσεία του κόσμου, το Μουσείο ντελ Πράδο (Museo del Prado), όπως επίσης και το Εθνικό Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία αλλά και το μικρότερο Thyssen-Bornemisza Museum. Αυτά τα τρία, μάλιστα, συγκροτούν το λεγόμενο “Golden Triangle of Art” (χρυσό τρίγωνο της τέχνης).
       Το Μουσείο ντελ Πράδο είναι πολύ γνωστό και εκτός Ισπανίας. Βρίσκεται στην Paseo del Prado. Οι εκθέσεις του περιλαμβάνουν πολλές και πλούσιες συλλογές γλυπτών, πινάκων και άλλων μορφών τέχνης. Τα περισσότερα έργα είναι μεταξύ του 12ου και 19ου αιώνα. Ανάμεσα σ’αυτά υπάρχουν έργα των  Βελάσκεθ, Γκόγια, Ρούμπενς, Καραβάτζιο, Ρέμπραντ και άλλων μεγάλων καλλιτεχνών. Το μουσείο έχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς σ’αυτό εκτίθενται αρκετά έργα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, γνωστού ως El Greco.
       Το Εθνικό Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία (Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía ή απλά Museo Reina Sofía) είναι το δεύτερο πιο γνωστό της χρυσής τριάδας. Σ’αυτό στεγάζονται έργα σύγχρονης τέχνης κυρίως από Ισπανούς καλλιτέχνες. Περιλαμβάνει μεγάλες συλλογές έργων του Πάμπλο Πικάσο και του Σαλβαντόρ Νταλί, όπως επίσης και του Μιρό. Το διασημότερο έργο που μπορεί κανείς να δει στο μουσείο είναι η περίφημη Γκέρνικα (Guernica) του Πικάσο. Πρόκειται για έναν τεράστιο, επιβλητικό ασπρόμαυρο καμβά που απεικονίζει τη βιαιότητα του πολέμου και την ανθρώπινη απόγνωση.
        Τρίτο κατά σειρά μουσείο του χρυσού τριγώνου είναι το μουσείο με το δύσκολο όνομα, το Thyssen-Bornemisza. Βρίσκεται κι αυτό στην Paseo del Prado, πολύ κοντά στο Μουσείο ντελ Πράδο. Οι συλλογές του στην ουσία συμπληρώνουν τα κενά που υπάρχουν μεταξύ των άλλων δύο μουσείων, κυρίως χρονολογικά αλλά και από πλευράς καλλιτεχνικών τάσεων. Περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα έργα του Μονέ, του Ντεγκά, του Βαν Γκογκ και άλλων.
Madrid-prado.jpg
Μουσείο Ελ Πράδο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου