Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

           


         
        Η Βουδαπέστη είναι η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας και έδρα της κομητείας της Πέστης. Έχει περίπου 1,7 εκατομμύρια κατοίκους.  Η Βουδαπέστη έγινε μια ενιαία πόλη που καταλαμβάνει και τις δύο όχθες του ποταμού Δούναβη, με τη συγχώνευση στις 17 Νοεμβρίου 1873  της Buda (Βούδας), Óbuda (Όμπουντα, παλαιά Βούδα) και της  Pest (Πέστης). 
   Είναι η έβδομη μεγαλύτερη πόλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, (χωρίς να υπολογίζονται τα προάστια και γενικά η μητροπολιτική περιοχή των πόλεων).
    Ο πρώτος οικισμός στην περιοχή της Βουδαπέστης  σχηματίστηκε  από τους Κέλτες πριν από  τον 1ο αι. π. Χ. 
     Στη συνέχεια κατελήφθη από τους Ρωμαίους. Ο ρωμαϊκός οικισμός  Aquincum  ήταν από το 106 μέχρι το τέλος του 4ου αιώνα η πρωτεύουσα της επαρχίας της Κάτω Πανοννίας. Το Aquincum ήταν αρχικά  στρατόπεδο, αλλά στη συνέχεια η πόλη εξελίχθηκε σε σημαντικό εμπορικό κέντρο.
    Οι Ρωμαίοι κατασκεύασαν δρόμους, αμφιθέατρα, λουτρά και σπίτια με θερμαινόμενο δάπεδο.
   Το Aquincum είναι ο καλύτερα διατηρημένος αρχαίος ρωμαϊκός αρχαιολογικός χώρος στην Ουγγαρία και έχει μετατραπεί σε ανοιχτό μουσείο.



Aquincum


      Η Βουδαπέστη έλκει την καταγωγή της από δύο βουλγαρικά οχυρά, τα οχυρά Μπούντα (Βούδα) και Πεστ (Πέστη), τα οποία βρίσκονται στις δύο όχθες του Δούναβη.
          Οι Μαγυάροι  με αρχηγό τον Αρπάντ, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή στο τέλος του 9 ου αιώνα και ένα αιώνα αργότερα ίδρυσαν επισήμως το Βασίλειο της Ουγγαρίας.Έρευνες τοποθετούν την πιθανή έδρα του οίκου των Αρπάντ,ως τόπου κεντρικής εξουσίας, στην Βουδαπέστη.
     Η εισβολή των Τατάρων  τον 13 ο αιώνα σύντομα απέδειξε  ότι η άμυνα σε μια πεδιάδα είναι δύσκολη, και έτσι ο βασιλιάς Μπέλα Δ΄της Ουγγαρίας διέταξε την κατασκευή ενισχυμένων πέτρινων τειχών γύρω από τις πόλεις και έχτισε το βασιλικό του ανάκτορο στην κορυφή των προστατευμένων λόφων της Βούδας. 
    Το 1361 η Βούδα  έγινε πρωτεύουσα της Ουγγαρίας.

        Η Βούδα το 1493
     Η ιταλική Αναγέννηση άσκησε σπουδαία επιρροή στην πόλη.Στη  βιβλιοθήκη Bibliotheca Corviniana,υπήρχε  η σημαντικότερη συλλογή ιστορικών χρονικών και φιλοσοφικών και επιστημονικών έργων του 15 ου αιώνα στην Ευρώπη.Ήταν  δεύτερη σε μέγεθος μόνο, μετά  από τη βιβλιοθήκη του Βατικανού.
  Μετά την ίδρυση του πρώτου ουγγρικού πανεπιστημίου στο Πετς το 1367 (Πανεπιστήμιο του Πετς), το δεύτερο ιδρύθηκε στην Όμπουντα το 1395. Το πρώτο ουγγρικό βιβλίο τυπώθηκε στη Βούδα το 1473.
     Η κατάκτηση του μεγαλύτερου μέρους της Ουγγαρίας το 16ο αιώνα  από την Οθωμανική Αυτοκρατορία διέκοψε την ανάπτυξη της πόλης: Η Βούδα και η Πέστη πέρασαν στα χέρια των εισβολέων το 1541. 
    Ενώ όμως  η Βούδα παρέμεινε η έδρα ενός Τούρκου πασά και διοικητικό κέντρο, η Πέστη ήταν κατά ένα μεγάλο μέρος εγκαταλελειμμένη μέχρι την κατάκτησή της από τους Αψβούργους  το 1686, οι οποίοι από το 1526  παρέμεναν βασιλείς της Ουγγαρίας παρά την απώλεια του μεγαλύτερου μέρους της χώρας. 
  Οι Τούρκοι κατασκεύασαν λουτρά στην πόλη, από τα οποία κάποια, όπως τα λουτρά Ρούντας και Κιράλι λειτουργούν μέχρι σήμερα.
    Ο 19ος αιώνας χαρακτηρίστηκε από τον ουγγρικό αγώνα για ανεξαρτησία και εκσυγχρονισμό.Η εθνική εξέγερση ενάντια στους Αψβούργους άρχισε στη Βουδαπέστη το 1848 και καταπνίγηκε σε ένα χρόνο.
 Το 1867, με τη σύσταση της Αυστροουγγαρίας, η Βουδαπέστη έγινε η συμπρωτεύουσα της μοναρχίας. Έτσι ξεκίνησε η δεύτερη περίοδος ανάπτυξης της πόλης, η οποία διήρκησε μέχρι τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
    Το 1849 η Γέφυρα των Αλυσίδων συνέδεσε τη Βούδα και την Πέστη και έγινε το πρώτο πέρασμα για πεζούς επί του Δούναβη. Το 1873 η Βούδα, η Πέστη και η Όμπουντα (Παλιά Βούδα) ενώθηκαν και δημιούργησαν τη Βουδαπέστη.
  Η Πέστη αναπτύχθηκε και μετατράπηκε σε διοικητικό, πολιτικό, οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο. 
      Οι Ούγγροι ξεπέρασαν σε πληθυσμό τους Γερμανούς στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, καθώς μετανάστευαν από πυκνοκατοικημένες αγροτικές περιοχές στην ευρύτερη περιοχή του Δούναβη  και τη μεγάλη ουγγρική πεδιάδα.
   Ανάμεσα στο 1851 και το 1910, το ποσοστό Ούγγρων αυξήθηκε από 35,6% σε 85,9%, και τα ουγγρικά έγιναν κύρια γλώσσα. Το ποσοστό των Εβραίων έφτασε στο μέγιστό του το 1900, όταν οι Εβραίοι αποτελούσαν το 23,6% των κατοίκων.
 Το 1918,μετά την ήττα και την κατάρρευση της Αυστροουγγαρίας, η Ουγγαρία ανακηρύχθηκε σε  αυτόνομο  κράτος (Δημοκρατία της Ουγγαρίας).
       Η Βουδαπέστη με χίλια χρόνια Ιστορίας, αποτελεί μοναδικό μωσαϊκό αρχιτεκτονικών επιρροών, με στοιχεία μπαρόκ, αρτ νουβό και νεοκλασικά να συνθέτουν ένα τοπίο ειδυλλιακό.Αν προσθέσετε την ιδιαίτερη κουλτούρα των ανθρώπων και τη ρομαντική ατμόσφαιρα –με το Δούναβη σε πρώτο πλάνο, τότε έχετε έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς των ταξιδιωτών.
   Η «διπλή» πρωτεύουσα στις όχθες του ποταμού αποτελείται από δύο ξεχωριστές πόλεις, οι οποίες ενώνονται με γέφυρες, τη Βούδα και την Πέστη
   Η πρώτη είναι χτισμένη σε λόφους και η δεύτερη, απολύτως επίπεδη, στις όχθες του Δούναβη. Όσοι τολμηροί ανεβείτε τα 302 σκαλιά εντός της Szent Istvan Bazilika(Βασιλική του Αγίου Στεφάνου),  θα απολαύσετε τη φοβερή θέα της πόλης.
    Σύμφωνα με ένα μεσαιωνικό ρητό: «Υπάρχουν τρεις πόλεις-μαργαριτάρια: η Βενετία στο νερό, η Φλωρεντία στην πεδιάδα και η Βούδα στο λόφο».
ιστορικό Κάστρο της Βούδας
    Στην κορυφή αυτού του λόφου, λοιπόν, στέκονται το κάστρο και το σύμπλεγμα των κτιρίων του παλατιού.
Κάστρο-Παλάτι Βουδαπέστης
    Στη γειτονιά του κάστρου Varnegyed, τα μεσαιωνικά κτίρια, οι εκκλησίες και τα καλντερίμια προσφέρονται για ρομαντικές βόλτες. Κάπου εκεί θα εντοπίσετε και ακόμη ένα εμβληματικό κτίριο, το ιστορικό cafe «Ruszwurm» ( από το 1824 ).
   Αν είστε λάτρεις της περιπέτειας, ετοιμαστείτε για διαδρομές στον υπόγειο λαβύρινθο της Βούδας,ένα σύστημα από σπηλιές και κελάρια στη βάση του λόφου.Από αυτήν την περιοχή θα έχετε και την καλύτερη θέα στη Γέφυρα των Αλυσίδων,την παλιότερη γέφυρα του Δούναβη
   Αμέτρητα είναι τα μνημεία και τα αξιοθέατα της Βουδαπέστης, "του Παρισιού της Κεντρικής Ευρώπης".
    Το βασιλικό παλάτι, όπου πολλές μάχες και πόλεμοι έλαβαν χώρα από το 13ο αιώνα είναι ένα σύμβολο της Ουγγαρίας.Καλή ιδέα είναι να περπατήσετε στην περιοχή κατά τη διάρκεια της μέρας. Το βράδυ ο λόφος του κάστρου είναι καταπληκτικός και μπορείτε να τον δείτε από την πόλη ή κάνοντας κρουαζιέρα στο Δούναβη.
 
  
        Τρεις εκκλησίες βρίσκονται στην περιοχή, με πιο όμορφη και γνωστή την εκκλησία του  Matthias ή αλλιώς Buda Castle Main Coronation Church,που βρίσκεται στην πλατεία Szentháromság (Holy Trinity). Στην περιοχή του κάστρου επίσης βρίσκονται πέντε μουσεία, πολλά κτίρια με ιστορικό ενδιαφέρον, μνημεία και θέατρα
Ο Πύργος των ψαράδων
     Σημείο αναφοράς για τους περισσότερους τουρίστες αποτελεί ο νεορωμανικού ρυθμού Πύργος των Ψαράδων,που χτίστηκε στα τέλη του προηγούμενου αιώνα.Βρίσκεται και αυτός στην περιοχή του κάστρου και προσφέρει εκπληκτική θέα στο ποτάμι. 
       Η συντεχνία των ψαράδων ήταν υπεύθυνη για τη φύλαξή του στα μεσαιωνικά χρόνια,γεγονός που δικαιολογεί και το όνομά του.
  Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα κτίρια της Βουδαπέστης, αν όχι το ωραιότερο! 
    Ο πύργος περιστοιχίζεται από  επτά πυργίσκους που αντιπροσωπεύουν τις  επτά  φυλές των Mαγυάρων. 
 Η γέφυρα των Αλυσίδων
 
     Με φόντο το κάστρο της Βούδας, η πρώτη γέφυρα της πόλης,η γέφυρα των Αλυσίδων, τώρα πλέον αποτελεί μνημείο που προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Η γέφυρα φτιάχτηκε το 1839-1849 και όπως οι περισσότερες γέφυρες του Δούναβη καταστράφηκε στο Δεύτερο  Παγκόσμιο Πόλεμο. Ξαναφτιάχτηκε  όμως το 1949. 
      Η  Γέφυρα των Αλυσίδων είναι μια κρεμαστή γέφυρα,που εκτείνεται σε όλον τον ποταμό Δούναβη, μεταξύ της Βούδας και της Πέστης,ενώνοντας έτσι τις δυτικές με τις ανατολικές συνοικίες της Βουδαπέστης. Σχεδιασμένη από τον Άγγλο μηχανικό William Tierney Clark, ήταν η πρώτη μόνιμη γέφυρα πάνω από το Δούναβη στην Ουγγαρία.

το κτίριο του Δημαρχείου
   Το Δημαρχείο της Βουδαπέστης είναι χτισμένο σε νεογοτθικό στυλ στις όχθες του ποταμού, έχει 611 δωμάτια, 268 μέτρα μήκος και με έναν τρούλο ύψους 96 μέτρων. Πολύ εντυπωσιακό είναι το βράδυ καθώς φωτίζεται και αντικατοπτρίζεται ολόφωτο  στα νερά του Δούναβη.
       Κατά τη γνώμη μας είναι το πιο επιβλητικό και ξεχωριστό κτίριο της πόλης.



       
    Η εκκλησία του αγίου Στεφάνου  ένα από τα πιο ιδιαίτερα εκκλησιαστικά κτίρια της Ουγγαρίας και ασφαλώς ένα από τα βασικά αξιοθέατα για τους τουρίστες. Η εκκλησία πήρε το όνομα της από τον Άγιο Στέφανο που ίδρυσε το βασίλειο της Ουγγαρίας. 
         Ο ναός φαίνεται από κάθε σημείο της πόλης και φυσικά ο τρούλος προσφέρει θέα 360°.

       Η λεωφόρος Andrássy  είναι μια πλατιά λεωφόρος μήκους 2.310 μέτρων με πολλά κτίρια μοναδικής αρχιτεκτονικής, που ενώνει το κέντρο της πόλης με το πάρκο. Εκεί βρίσκονται τα πιο ακριβά και πλούσια σπίτια της Βουδαπέστης και το κτίριο της όπερας που ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του.
 
     Στο τέλος της λεωφόρου η πασίγνωστη πλατεία Ηρώων 
 
     Πρόκειται για μια πελώρια πλατεία που έχει γύρω γύρω πολλά αγάλματα όλων των σημαντικών προσώπων της ιστορίας της χώρας. Στη βάση αυτού του κυκλικού μεγάλου μνημείου υπάρχει άλλη μία σειρά με αγάλματα προς τιμήν των εφτά πολεμάρχων των Ουγγρικών φυλών. 
  
      Στο κέντρο  υψώνεται η στήλη της χιλιετίας που έχει ύψος 36μέτρα με  τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, σύμβολο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, στην κορυφή.  Από το 2002 συμπεριλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

   Η συναγωγή Dohány  είναι η δεύτερη μεγαλύτερη συναγωγή στον κόσμο, συνδεδεμένη με την συναγωγή του Άμστερνταμ που είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης. 
      Χτίστηκε ανάμεσα στο 1854-1859 σε ρομαντικό στυλ. Το κτίριο αποτελείται από τρεις μεγάλους διαδρόμους με καθίσματα για παραπάνω από 3.000 άτομα. 
 
           Χτισμένη με χρωματιστά τούβλα είναι πολύ εντυπωσιακή με έντονα οριεντάλ στοιχεία. 
      Δίπλα από τη συναγωγή βρίσκεται το Εβραϊκό μουσείο με πολλά ιστορικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά αντικείμενα.  

      Το νησί της Μαργαρίτας έχει μήκος 3χλμ και πλάτος 500 μέτρα και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη αναψυχής των κατοίκων της Βουδαπέστης. Δημιουργήθηκε από πολλές ξέρες που ενώθηκαν με την πάροδο του χρόνου και ήταν ήδη κατοικημένο από την ρωμαϊκή εποχή. 
  
                Κατά το μεσαίωνα βρίσκονταν εκεί πολλά μοναστήρια, τα οποία καταστράφηκαν μετά την εισβολή των Τούρκων.            Σήμερα πάντως είναι  ένα μέρος γεμάτο δέντρα, πανέμορφα λουλούδια, αγάλματα, συντριβάνια και φυσική ομορφιά

        Ο λόφος Gellert είναι το πιο δημοφιλές μέρος για εκδρομή αφού βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη. Το κάστρο που υπάρχει στην κορυφή του λόφου λειτουργούσε ως  φρούριο, χτισμένο το 1854 από τους Αψβούργους αυτοκράτορες αφού νίκησαν τον ουγγρικό στρατό στην επανάσταση του 1848-49. 


Κοινοβούλιο Βουδαπέστης
       Το Κοινοβούλιο είναι το μεγαλύτερο κτίριο της χώρας. Για το σχέδιο του διεξήχθη διαγωνισμός με νικητή τον Στέιντλ, ο οποίος μεταξύ 1884 και 1902,έχτισε ένα νεογοτθικό αριστούργημα.
      Βασίζεται στο σχέδιο του Κοινοβουλίου του Λονδίνου,που ολοκληρώθηκε το 1835 από τον Τσαρλς Μπάρι. Έχει μήκος 268 μέτρα, ύψος96 μέτρα και αποτελείται από 691 αίθουσες. Στην αίθουσα της Εθνοσυνέλευσης συνεδριάζει σήμερα η Εθνοσυνέλευση και είναι διακοσμημένη με διάφορους πίνακες μεταξύ των οποίων η "Κατάκτηση των Μαγυάρων" του Μίχαλι Μουνκάτσι.



      Η Ουγγρική Εθνική Πινακοθήκη ιδρύθηκε το 1957 ως το εθνικό  μουσείο τέχνης. 
   Βρίσκεται στο Κάστρο της Βούδας.Οι συλλογές της καλύπτουν όλα τα είδη ουγγρικής τέχνης,  συμπεριλαμβανομένων των έργων του δέκατου ένατου και εικοστού αιώνα Ούγγρων καλλιτεχνών,που εργάστηκαν στο Παρίσι και σε άλλες τοποθεσίες στη Δύση.
        Το κύριο μουσείο διεθνούς τέχνης στη Βουδαπέστη είναι το Μουσείο Καλών Τεχνών.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου