Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2015

Λα Σαγράδα Φαμίλια

         Η Σαγράδα Φαμίλια  είναι η μεγάλη ρωμαιοκαθολική εκκλησία της Καταλονίας, σχεδιασμένη από τον Καταλανό αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί (1852-1926). Αν και ημιτελής, η εκκλησία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO  και το Νοέμβριο του 2010 εγκαινιάστηκε και καθαγιάστηκε από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄  και έγινε Βασιλική . Έτσι, μπορούν να λειτουργούνται πλέον οι πιστοί σ΄αυτήν.
        Αν και η κατασκευή της Σαγράδα Φαμίλια είχε ξεκινήσει το 1882, όταν το έργο το  ανέλαβε ο Γκαουντί, το 1883, τη μεταμόρφωσε με το αρχιτεκτονικό και μηχανικό στυλ του συνδυάζοντας το γοτθικό ρυθμό και μορφές Μοντερνισμού με φιλόδοξες διαρθρωτικές κολόνες και αψίδες.      Ο Γκαουντί αφιέρωσε τα τελευταία του χρόνια στο έργο και όταν πέθανε το 1926, λιγότερο από το ένα τέταρτο του έργου είχε ολοκληρωθεί.
       Η κατασκευή της Σαγράδα Φαμίλια προχώρησε με αργούς ρυθμούς καθώς βασιζόταν σε ιδιωτικές δωρεές και διακόπηκε από τον Ισπανικό Εμφύλιο. Οι εργασίες ξανάρχισαν τη δεκαετία του 50.
        Ως ημερομηνία αποπεράτωσης του έργου ορίστηκε το έτος 2026, επέτειος των εκατό χρόνων από το θάνατο του Γκαουντί.
      Η Σαγράδα Φαμίλια έχει διχάσει τους πολίτες της Βαρκελώνης για το ότι συναγωνίζεται  τον Καθεδρικό Ναό της Βαρκελώνης, για το σχέδιο του Γκαουντί και την πιθανότητα ότι η δουλειά που έγινε μετά το θάνατό του δεν βασίστηκε στο σχέδιό του, ενώ ένας πρόσθετος λόγος τελευταία είναι το υπόγειο τούνελ ενός υπόγειου τραίνου της Ισπανίας μπορεί να διαταράξει τη σταθερότητα του κτιρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου