Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

      Τα παράξενα κυβικά σπίτια στο Ρόττερνταμ

       Τα κυβικά σπίτια (Kubuswoningen ή cube houses) είναι μια ομάδα νεωτεριστικών κατοικιών που έχουν κατασκευαστεί στο Ρότερνταμ και στο Χέλμοντ, στην Ολλανδία. Σχεδιάστηκαν από τον αρχιτέκτονα Piet Blom το 1984. Τα σπίτια στο Ρότερνταμ βρίσκονται στην οδό Overblaak δίπλα στον σταθμό τραίνου Blaak. 
     Ο Bolm έστρεψε ένα κλασσικό κυβικό σπίτι κατά  45 μοίρες και το εναπόθεσε πάνω σε έναν πυλώνα εξαγωνικού σχήματος. Υπάρχουν 38 τέτοια σπίτια και δύο υπερκύβοι (supercubes),  τα οποία ενώνονται όλα το ένα με το άλλο. Ο Blom προσπάθησε να αναπαραστήσει ένα δάσος χρησιμοποιώντας κάθε κύβο σαν ένα δέντρο. Έτσι το κυβικό χωριό θα δημιουργήσει την οντότητα του δάσους.
     Όλα τα κυβικά σπίτια χρίστηκαν με τον ίδιο τρόπο και διαχωρίστηκαν σε τρία επίπεδα: Ένα τριγωνικό χώρο στο κάτω επίπεδο σαν καθιστικό ή κουζίνα, υπνοδωμάτια και μπάνια στο μεσαίο επίπεδο και καθιστικό ή υπνοδωμάτια στο τελευταίο.
       Είναι μια αρχιτεκτονική σχεδίαση με αρκετή δόση τρέλας, έχει γίνει όμως σημείο που προσελκύει επισκέπτες που θέλουν να δουν από κοντά το περίεργο αυτό χωριό.
Perierga.gr - Σπίτια από κύβους!photo by: link
Perierga.gr - Σπίτια από κύβους!photo by: link
Perierga.gr - Σπίτια από κύβους!photo by: link
Perierga.gr - Σπίτια από κύβους!photo by: link
Perierga.gr - Σπίτια από κύβους!photo by: link
Perierga.gr - Σπίτια από κύβους!photo by: link
Perierga.gr - Σπίτια από κύβους!photo by: link
Perierga.gr - Σπίτια από κύβους!photo by: link
Perierga.gr - Σπίτια από κύβους!photo by: link
Perierga.gr - Σπίτια από κύβους!photo by: link
       

Ρέικσμουζεουμ-το Κρατικό Μουσείο της Ολλανδίας


   To Κρατικό Μουσείο είναι το Εθνικό Μουσείο της Ολλανδίας.. Βρίσκεται στην πρωτεύουσα της χώρας,το Άμστερνταμ,  στην Πλατεία του Μουσείου (Het Museumplein). Είναι αφιερωμένο στις τέχνες και την ιστορία. Είναι φημισμένο για τη μεγάλη συλλογή πινάκων από τον Ολλανδικό Χρυσό αιώνα (17ος αι.), που περιλαμβάνει μερικά από τα πιο γνωστά έργα  ολλανδικής ζωγραφικής,  δημιουργών όπως ο Ρέμπραντ,  ο Γιαν Στεεν,  ο Βέρμεερ,  καθώς και την εκτεταμένη του συλλογή ασιατικής τέχνης. Το μουσείο διαθέτει γύρω στο ένα εκατομμύριο αντικείμενα στη συλλογή του, δέχεται δε περίπου ισάριθμους επισκέπτες το χρόνο.

Τα Μουσεία του Άμστερνταμ
       Το Άμστερνταμ  είναι η ρομαντική και συνάμα η  νεανική πόλη της Ολλανδίας, η περιπετειώδης και η  ελεύθερη. Η  ‘’Βενετία του Βορρά’’, όπως δικαίως  αποκαλείται, με τα μοναδικά και παγκοσμίως γνωστά κανάλια του. Η πόλη με την  την ποικιλομορφία στα μνημεία πολιτισμού  που την καθιστούν από τις ομορφότερες μικρές πόλεις της Ευρώπης.

       Τα μουσεία στο Άμστερνταμ αποτελούν σημαντικό μέρος ανάμεσα στα βασικότερα αξιοθέατα. Το Rijksmuseum, το Van Gogh Museum και το Stedelijk Museum είναι οι πιο δημοφιλής επιλογές, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα. Το Άμστερνταμ έχει πάνω από πενήντα μουσεία, τα οποία προσελκύουν εκατοντάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.                     Παράλληλα με τον πλούτο των εκπληκτικών πινάκων ζωγραφικής από την Χρυσή Εποχή, μπορεί κανείς να βρει μουσεία εντυπωσιακής μοντέρνας τέχνης, τύπου, κινηματογράφου, θεάτρου και φωτογραφίας, καθώς και μερικά Ολλανδικά αξιοθέατα όπως είναι τα Heineken Experience, το Ajax Museum και το μουσείο Houseboat.
Για τα παιδιά είναι πολύ εντυπωσιακό το NEMO, ένα μουσείο επιστήμης και τεχνολογίας που στεγάζεται σε ένα αξιοπρόσεχτο, κτήριο διαμορφωμένο σαν πλοίο .
      Επίσης μια επίσκεψη αξίζει το Ναυτικό Μουσείο μπροστά από το οποίο βρίσκεται αραγμένο το αντίγραφό ενός ολλανδικού εμπορικού σκάφους. 
   Μουσεία όπως το Τροπικό μουσείο και το Εβραϊκό Μουσείο είναι επίσης κατάλληλα για παιδιά. Η Κάρτα των Μουσείων (Museumcard) είναι η ιδανική λύση για τα μουσεία και για εκείνους που είναι εθισμένοι στην τέχνη, για τους τουρίστες που επιθυμούν να μείνουν στο Άμστερνταμ για περισσότερο χρόνο, ή για την επίσκεψη μουσείων επίσης σε άλλες ολλανδικές πόλεις.
    Εκτός από αυτά τα πολύ γνωστά μουσεία, στο Άμστερνταμ υπάρχουν και πολλές γκαλερί.
Rijksmuseum Amsterdam


   Το Rijksmuseum είναι το μεγαλύτερο μουσείο στις Κάτω Χώρες, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες κάθε έτος. Το Rijksmuseum είναι ένα οικείο ορόσημο του Άμστερνταμ και κατέχει μια ασυναγώνιστη συλλογή της ολλανδικής τέχνης, από τα πρόωρα θρησκευτικά έργα έως τα αριστουργήματα της Χρυσής Εποχής. Τοποθεσία: Stadhouderskade 42, συνοικία των μουσείων


  Το Σπίτι της Άννας Φράνκ - Anne Frank House


    Το σπίτι της Άννας Φράνκ στο κέντρο του Άμστερνταμ είναι το μέρος όπου κρυβόταν η Anne Frank όταν έγραψε το διάσημο ημερολόγιό της κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Το αυθεντικό ημερολόγιο εκτίθεται ως τμήμα της μόνιμης έκθεσης στο σπίτι της Άννας Φράνκ. 

Τοποθεσία: Prinsengracht 267, συνοικία Jordaan κοντά στην WesterkerkHouseboat museum

    Έχετε αναρωτηθεί πώς είναι να ζει κανείς ακριβώς στα κανάλια του Άμστερνταμ; Τώρα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε ένα πρώην πλεούμενο σκάφος! Αν και το houseboat (πλοίο-σπίτι) δεν χρησιμοποιείται πια ως σπίτι, φαίνεται πως ο ιδιοκτήτης θα μπορούσε να μετακομίσει και να το κατοικίσει ανά πάσα στιγμή! 

Τοποθεσία: Prinsengracht, απέναντι από τον αριθμό 296Μουσείο Κινηματογράφου- Film museum

    Η συλλογή του μουσείου κινηματογράφου αποτελείται από χιλιάδες ταινίες, φωτογραφίες, αφίσες και σενάρια ολλανδικών και διεθνών ταινιών. Τα αποκλειστικά αριστουργήματα της ιστορίας του κινηματογράφου εκτίθενται καθημερινά δεδομένου ότι το μουσείο είναι συχνά το μόνο μέρος που έχει τον εξοπλισμό για να τα παρουσιάσει. 

Τοποθεσία: Vondelpark 3Van Gogh Museum     Το μουσείο φιλοξενεί περίπου 200 έργα ζωγραφικής και 550 σκίτσα που αποκαλύπτουν όλες τις διαθέσεις του Van Gogh. Αυτά σε συνδυασμό με τις εκατοντάδες επιστολές του Van Gogh στον Theo, και επιλεγμένα έργα από από τους φίλους του και τους συγχρόνους του, διαμορφώνουν τον πυρήνα της συλλογής του μουσείου. 

Τοποθεσία: Paulus Potterstraat 7, συνοικία των μουσείων


Το Σπίτι του Rembrandt - Rembrandt House museum

     Το σπίτι όπου ο Rembrandt έζησε από το 1639 μέχρι το 1659 είναι σήμερα το σπίτι για τις μεγάλες συλλογές των χαρακτικών του καθώς και το μέρος όπου φτιάχτηκαν τα περισσότερα. Έχει επίσης μια μεγάλη συλλογή με έργα ζωγραφικής των ανθρώπων που τον ενέπνευσαν, όπως ο Pieter Lastman. 

Τοποθεσία: Jodenbreestraat 4

NEMO

     Ακριβώς δίπλα στον κεντρικό σταθμό είναι το μεγαλύτερο φουτουριστικό επιστημονικό κέντρο στις Κάτω Χώρες, που στεγάζεται σε ένα κτήριο που μοιάζει με πλοίο το οποίο σχεδιάστηκε από τον Renzo Piano. Εδώ μπορείτε να μείνετε καταπληκτικός από τον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας. Αντίθετα με άλλα μουσεία, εδώ εσείς πρέπει να αγγίξετε τη συλλογή και να πειραματιστείτε με αυτήν. 

Τοποθεσία: Oosterdok 6

Stedelijk Museum

    Στεγάζει την συλλογή μοντέρνας τέχνης, και το μουσείο επίσης περιλαμβάνει εκθέσεις μοντέρνας τέχνης. Ένας κήπος γλυπτών πρόκειται να βρεθεί πίσω από το κτήριο. Τοποθεσία: Oosterdokskade 5, προσωρινά στη περιοχή του λιμανιού όχι μακριά από τον κεντρικό σταθμό

Το Μουσείο Τουλίπας του Άμστερνταμ - Amsterdam Tulip Museum

     Ένα φιλικό, μικρό μουσείο για την τουλίπα - το λουλούδι που είναι ένα σύμβολο των Κάτω Χώρων. Το Μουσείο της Τουλίπας βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη γέφυρα στο σπίτι Άννας Φράνκ. Μπορείτε να δείτε εκεί ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις για την ιστορία της τουλίπας, την καλλιέργειά της και την κερδοσκοπία του 17ου αιώνα με τους βολβούς τουλιπών - την λεγόμενη τουλιπομανία. Στο κατάστημα του μουσείου μπορείτε να αγοράσετε βολβούς σπάνιων τουλιπών και πολλών άλλων διακοσμητικών λουλουδιών. Τοποθεσία: Prinsengracht 112.


Μουσείο Θεάτρου - TIN-Theater museum

    Τα έργα ζωγραφικής του τοίχου και του ταβανιού και η μαρμάρινη σκάλα διαμορφώνουν το υπόβαθρο του μουσείου της ιστορίας του θεάτρου. Το επίκεντρο τίθεται σε όλες τις μορφές θεάτρου, από τα έργα στον πρώιμο Μεσαίωνα μέχρι τα σύγχρονα πειραματικά έργα του 21ου αιώνα. 

Τοποθεσία: Herengracht 168

Το Εβραϊκό Ιστορικό Μουσείο - Jewish Historical Museum

   Το μουσείο αποτελείται από τέσσερις συναγωγές, η παλαιότερη χρονολογείται από το 17ο αιώνα και στεγάζει μια πλούσια συλλογή. Παρουσιάζει την ιστορία, τη θρησκεία και τον πολιτισμό των Εβραίων στις Κάτω Χώρες. 

Τοποθεσία: Jonas Daniel Meijerplein 2-4

Museum Amstelkring

     Στα όρια της περιοχής με τα Κόκκινα Φανάρια, το μουσείο στεγάζει στο κανάλι το αποκατεστημένο σπίτι του 17ου αιώνα με δύο μικρότερα σπίτια στο πίσω τμήμα. Τα χαμηλότερα πατώματα του κτηρίου έγιναν ένα μουσείο το 1888 και περιέχουν σήμερα τα ανακαινισμένα δωμάτια, καθώς επίσης και μια συλλογή ασημένιων θρησκευτικών χειροποίητων αντικειμένων εκκλησιών και έργα ζωγραφικής. 

Τοποθεσία: Oudezijds Voorburgwal 40

Ιστορικό μουσείο του Άμστερνταμ - Amsterdam Historisch Museum 

    Οι μόνιμες εκθέσεις στεγάζονται γύρω από τα εσωτερικά προαύλια του συγκροτήματος. Η σαφής καθοδήγηση επιτρέπει στον επισκέπτη να επικεντρωθεί σε μια συγκεκριμένη περίοδο της ιστορίας του Άμστερνταμ. 

Τοποθεσία: Kalverstraat 92, Nieuwezijds Voorburgwal 357, ST Luciensteeg

Ολλανδικό Ναυτικό Μουσείο - Nederlands Scheepvaart Museum

   Το ολλανδικό ναυτικό μουσείο κατέχει τη μεγαλύτερη συλλογή πλοίων στον κόσμο. Οι επιδείξεις των πραγματικού μεγέθους σκαφών, των προτύπων και των χαρτών δίνουν μια χρονολογική άποψη της ολλανδικής ναυτικής ιστορίας. Τοποθεσία: Linnaeusstraat 2, περιοχή Plantage

Τροπικό Μουσείο - Tropenmuseum 

     Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία του Άμστερνταμ ανήκει στο Βασιλικό Ίδρυμα για τους Τροπικούς Κύκλους, ένα ίδρυμα που αφιερώνεται στη μελέτη των πολιτισμών των τροπικών περιοχών σε όλο τον κόσμο. 

Τοποθεσία: Kattenburgerplein 1, περιοχή Plantage

Βοτανικός Κήπος - Hortus Botanicus

       Αυτή η όαση στο κέντρο της πόλης αποκαλούνταν πάντα το κόσμημα της κορώνας του Άμστερνταμ. Δημιουργήθηκε το 1638 ως κήπος βοτάνων για τους γιατρούς του Άμστερνταμ και τους φαρμακοποιούς και έχει αναπτυχθεί από τότε σε ένα μουσείο διαβίωσης φυτών από όλες τις ηπείρους. 

Τοποθεσία: Plantage Midddenlaan 2a www.dehortus.nl

Theo Thijssen Museum

     Ένα παλαιό μικρό σπίτι, χαρακτηριστικό για την περιοχή Jordaan του Άμστερνταμ στεγάζει στο ισόγειό του ένα μουσείο του δημοφιλούς Ολλανδού συγγραφέα, συντάκτη δημοφιλών ολλανδικών βιβλίων για τα παιδιά - Theo Thijssen. Ένα συμπαθητικό, πολύ μικρό μουσείο με έναν ισχυρό τοπικό χαρακτήρα. Τοποθεσία: Eerste Leliedwarsstraat 16 (στο Jordaan)

Μουσείο Το Πλοίο - Σχολή Αρχιτεκτονικής του Άμστερνταμ - Museum Het Schip

  Αυτό είναι ένα άριστο παράδειγμα της σχολής Αρχιτεκτονικής του Άμστερνταμ από την αρχή του 20ού αιώνα. «Το σκάφος» καθώς λέγεται το συγκρότημα, σχεδιάστηκε από τον Μ. de Klerk, και το εσωτερικό του τώρα έχει αποκατασταθεί προσεκτικά. 

Τοποθεσία: Spaarndammerplantsoen 140

Nieuwe Kerk - New Church

    Αυτή η πρόσφατη γοτθική εκκλησία είναι το σπίτι διάφορων μοναδικών εκθέσεων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Κάθε έκθεση θα παρουσιάσει μόνο αριστουργήματα μιας ορισμένου εποχής ή ενός θέματος. Τοποθεσία: Περιοχή Dam.

Madame Tussauds

Δεν έχετε χρόνο για να κλείσετε μια επίσκεψη με την πριγκίπισσα Maxima; Μπορείτε να την βλέπετε καθημερινά, ακριβώς δίπλα στην Kylie Minogue, τον Bono και τον Bob Marley. Λίγη κουλτούρα ίσως; Δείτε τον Rembrandt εν ώρα εργασίας στο ατελιέ του. Διάσταση ζωής και τρομακτικά αληθοφανής. 

Τοποθεσία: Περιοχή Dam.

FOAM - Fotografiemuseum Amsterdam
      Εμπνευστείτε από τις εκθέσεις σε αυτό το μουσείο για τη φωτογραφία. Συμμετέχετε στις συζητήσεις, τη μελέτη και αναμειχτείτε με τους επαγγελματίες. Οι φωτογραφίες των διακοπών σας δεν θα είναι ποτέ ξανά οι ίδιες. 

Τοποθεσία: Keizersgracht 609

Persmuseum - Press museum

     Αυτό το μουσείο φρουρεί πάνω από τέσσερις αιώνες τη δημοσιογραφική κληρονομιά και έχει μια μεγάλη συλλογή από εφημερίδες και των περιοδικά, μια μοναδική συλλογή από πολιτικές εικόνες και μια εκτενή βιβλιοθήκη του ολλανδικού Τύπου εκτυπωτών. 

Τοποθεσία: Zeeburgerkade 10.


Μαντούρονταμ       Η παγκοσμίως γνωστή πόλη μινιατούρα Madurodam βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Άμστερνταμ και τις πεδιάδες των τουλίπων. Αυτό  είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να εξοικειωθεί κανείς με όλα τα εκπληκτικά αξιοθέατα που προσφέρει η Ολλανδία.


      Η αγορά τυριού του Alkmaar (Άλκμααρ), το Rijksmuseum (Ράϊκμιουζέουμ) στο Άμστερνταμ, το Παλάτι της Ειρήνης στην Χάγη, το Βασιλικό Παλάτι στην πλατεία Dam στο Άμστερνταμ, ο Καθεδρικός Πύργος της Ουτρέχτης, τα σπίτια των καναλιών στο Άμστερνταμ, ακόμη και μέρος των αντιπλημμυρικών οικοδομημάτων στο Άμστερνταμ, όλα βρίσκονται εδώ σε λεπτομερή αντίγραφα σε κλίμακα 1:25. Όλα αυτά περιτριγυρισμένα από πανέμορφους κήπους λουλουδιών.

Το Madurodam είναι γεμάτο ενέργεια και κίνηση. 

         Χτίστηκε το 1952 και ονομάστηκε Madurodam προς τιμή του George Maduro, έναν φοιτητή της νομικής από το Curaçao που πολέμησε στην Ολλανδική αντίσταση κατά των ναζί της Γερμανίας και πέθανε στο Νταχάου το 1945.

Το βασιλικό Παλάτι του Άμστερνταμ
      Το βασιλικό παλάτι του Άμστερνταμ είναι ένα από τα τέσσερα παλάτια της χώρας που ανήκουν στην δικαιοδοσία της βασίλισσας μετά από απόφαση του κοινοβουλίου της χώρας. Βρίσκεται επί της πλατείας Νταμ και αρχικά χτίστηκε ως δημαρχείο στην διάρκεια της χρυσής εποχής του 17ου αιώνα, πιο συγκεκριμένα το 1665. Στην συνέχεια έγινε βασιλική κατοικία αρχικά για τον Ναπολέοντα και αργότερα για την Ολλανδική βασιλική οικογένεια. Το παλάτι πρόσφατα ανακαινίστηκε και είναι ξανά ανοιχτό για τους τουρίστες που επιθυμούν να το επισκεφτούν.


Νάαρντεν, "το αστέρι της Ολλανδίας"

     
   Η πόλη Naarden βρίσκεται στην επαρχία της βόρειας Ολλανδίας και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα οχυρωμένης πόλης του 16ου αιώνα.Είναι, μάλιστα, μία από τις καλύτερα διατηρημένες οχυρωμένες πόλεις στην Ευρώπη αλλά και η μοναδική που έχει να επιδείξει διπλά τείχη και τάφρους.
perierga.gr - Naarden: Το "αστέρι" της Ολλανδίας!
   Το σχέδιό της, που θυμίζει “αστέρι”, επιλέχθηκε με σκοπό την καλύτερη άμυνα της περιοχής, μετατρέποντας την πόλη σε ένα από τα σπουδαιότερα στρατηγικά οχυρά του παρελθόντος. Η αρχική κατασκευή της τοποθετείται στον 13ο αιώνα, ενώ εξελίχθηκε σχεδιαστικά μέχρι τον 16ο αιώνα, λαμβάνοντας τη μορφή που έχει σήμερα.
perierga.gr - Naarden: Το "αστέρι" της Ολλανδίας!
   Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, οι οχυρώσεις σταμάτησαν να συντηρούνται και κατασκευάστηκαν καταφύγια, τα περισσότερα από τα οποία υπάρχουν μέχρι σήμερα, και μάλιστα σε άριστη κατάσταση. Μετά τον Α’  Παγκόσμιο Πόλεμο ολόκληρη η πόλη θεωρήθηκε μνημείο, αποτρέποντας έτσι την καταστροφή της.
perierga.gr - Naarden: Το "αστέρι" της Ολλανδίας!
   Στις μέρες μας η πόλη Naarden αποτελεί ένα ολόκληρο πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό μουσείο, με κτίρια επιβλητικά, φρούρια, προμαχώνες και τάφρους σε όλο το μήκος της για να θυμίζουν το ιστορικό παρελθόν της.
perierga.gr - Naarden: Το "αστέρι" της Ολλανδίας!
   Εντυπωσιακοί κήποι, φυσικές λίμνες και ένα εκπληκτικό δίκτυο καναλιών συνθέτουν το “φυσιολατρικό” της πρόσωπο, ενώ οι εικόνες σε κάθε σημείο της “ξεδιπλώνουν” το μεγάλο “εικαστικό” ενδιαφέρον που προκαλεί στους επισκέπτες.
perierga.gr - Naarden: Το "αστέρι" της Ολλανδίας!
   Γραφικές πλατείες, πλακόστρωτα σοκάκια, μικρές εκκλησίες και παραδοσιακά κτίρια ολοκληρώνουν το τοπίο, προς τέρψιν όλων των αισθήσεων, ενώ οι ιστορίες, οι μύθοι και οι θρύλοι των ντόπιων δημιουργούν ένα παράξενο σκηνικό: Ιππότες να μάχονται για τα όμορφα μάτια μιας πριγκίπισσας…

perierga.gr - Naarden: Το "αστέρι" της Ολλανδίας!
perierga.gr - Naarden: Το "αστέρι" της Ολλανδίας!
perierga.gr - Naarden: Το "αστέρι" της Ολλανδίας!
perierga.gr - Naarden: Το "αστέρι" της Ολλανδίας!
perierga.gr - Naarden: Το "αστέρι" της Ολλανδίας!
perierga.gr - Naarden: Το "αστέρι" της Ολλανδίας!
perierga.gr - Naarden: Το "αστέρι" της Ολλανδίας!
perierga.gr - Naarden: Το "αστέρι" της Ολλανδίας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου