Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Ηπόλη Λυών

   Η Λυών είναι πόλη της νοτιοανατολικής Γαλλίας, πρωτεύουσα της περιφέρειας του Ρον-Αλπ (Rhône-Alpes) και του νομού του Ροδανού (Rhône). Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, μετά το Παρίσι και τη Μασσαλία  και ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 472 305 κατ. (2006). Για την ευρύτερη περιοχή της Λυών όμως, ο πληθυσμός, σύμφωνα με την απογραφή του 2004, ανέρχεται σε 1.367.086 κατοίκους, καθιστώντας την πόλη ως ένα από τα σημαντικότερα μητροπολιτικά κέντρα της Ευρώπης.
          Η Λυών βρίσκεται στην συμβολή των ποταμών Ροδανού  και Σον,  στο νοτιοανατολικό τμήμα της Γαλλίας, σε ίση περίπου απόσταση από το Παρίσι  και τη Μασσαλία
         Στη  δυτική πλευρά της πόλης κυριαρχούν ο λόφος της Φουρβιέρ (Fourvière), γνωστός ως και "λόφος που προσεύχεται" χάρη στην ύπαρξη της βασιλικής Νοτρ Νταμ ντε Φουρβιέρ (Notre Dame de Fourvière), και ο λόφος της Κρουά-Ρους (Croix-Rousse), γνωστός ως και ο "λόφος που εργάζεται" χάρη στις παραδοσιακές βιοτεχνίες υφασμάτων από μετάξι.
    Στα ανατολικά των δύο λόφων, ανάμεσα στους δύο ποταμούς λίγο πριν την συμβολή τους, βρίσκεται το κέντρο της πόλης. Έχει την ονομασία presq'île (σχεδόν νησί), λόγω του ότι μοιάζει με χερσόνησο και κυριαρχείται από την πλατεία Μπελκούρ (Place Bellecour),στο κέντρο της οποίας βρίσκεται το άγαλμα του Λουδοβίκου ΙΔ΄.      Στους πρόποδες των δύο λόφων βρίσκεται το μεσαιωνικό τμήμα της πόλης, γνωστό ως παλαιά Λυών,το οποίο χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη στενών μικρών περασμάτων, των  επονομαζόμενων  traboules, που επιτρέπουν την διάβαση από τον ένα δρόμο στον άλλον, μέσα από τις αυλές των σπιτιών. Το τμήμα αυτό της πόλης έχει χαρακτηριστεί "ιστορική κληρονομιά" της UNESCO.

Καθεδρικός ναός της Λυών



Βασιλική της Παναγίας της Φουβιέρ


Λυών



Λόφος  Κρουά Ρους

Λόφος Κρουά Ρους

ΡωμαΪκό θέατρο στο λόφο της Φουβιέρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου