Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Πράγα




      Η " Μητέρα όλων των Πόλεων", "η Χρυσή Πόλη", η Πράγα. Μία πόλη που δεν σταµατά ποτέ να εκπλήσσει. Ο επισκέπτης, ο τουρίστας του καλοκαιριού ή ακόµη  και ο κάτοικος της πόλης, όλοι, βρίσκουν κάτι καινούριο και ευχάριστο να τους εκπλήξει καθημερινά.
         Το Μεσαιωνικό παλάτι προκαλεί µία αξέχαστη αίσθηση, όπως και ένα πάρκο, που αποτελεί όαση ηρεμίας και χαλάρωσης, ενώ θα ήταν παράλειψη, αν δεν αναφέραμε τους φανταστικούς καθεδρικούς ναούς.
    Η Πράγα είναι µία πόλη με έντονα τα στοιχεία του  Ευρωπαϊκού πολιτισμού.∆ε θα βρείτε τόσα µνημεία  αρχιτεκτονικής, πινακοθήκες, εθνικούς δρυµούς ή διασκέδαση και χαλάρωση, όλα μαζεμένα σε ένα τόσο µικρό χώρο σε κανένα µέρος στον κόσµο. 

           Η Πράγα είναι η καρδιά της Ευρώπης. Αυτό συμβαίνει, γιατί οι δρόμοι  του εμπορίου και οι πολιτιστικές επιρροές από το Βορρά και το Νότο,  την Ανατολή και τη ∆ύση συναντώνται εδώ.
   Ο ποταμός  Μολδάβας αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της Πράγας. Άλλωστε, αυτό αποδεικνύεται και από την ιστορία και από τους επισκέπτες που θαυμάζουν  τα πιο σημαντικά  αξιοθέατα της πόλης κατά μήκος  της όχθης του ποταμού. Είναι, επίσης, ένα θαυμάσιο μέρος  για χαλάρωση σε ροµαντική ατμόσφαιρα. ∆εν το πιστεύετε; Τότε επισκεφθείτε τα νησιά του Μολδάβα,  νοικιάστε µία βάρκα και αφήστε τον ποταμό  να σας παρασύρει και να σας μάθει  τα μυστικά  του. Τα ποταµόπλοια θα σας ξεναγήσουν στις ιστορικές γέφυρες της Πράγας.
   Από τον ποταμό  μπορείτε  να κοιτάξετε έκπληκτοι τα µεσαιωνικά κάστρα, που βρίσκονται και στις δύο πλευρές του ποταμού.

     Καθώς πέφτει η νύχτα, η πόλη ανάβει τα φώτα της, ενώ τα λαµπερά ποταµόπλοια προσφέρουν εκδρομές στο σκοτεινό Μολδάβα.
    Ξημερώνει μια καινούρια μέρα.Στο ροµαντικό µπαρόκ κάστρο Troja, οι επισκέπτες µπορούν να απολαύσουν έναν περίπατο στους περίτεχνους κήπους του. ∆ιασχίζουν τους κήπους γαλλικού στυλ µε τους πλούσιους καταπράσινους θάµνους,  µε  μορφές γεωμετρικών σχημάτων. Τα µονοπάτια που   είναι καλυµµένα µε λευκή άµµο και πολύχρωµα άνθη οδηγούν στα σκαλοπάτια του κάστρου. Πολλοί ανακαινισµένοι κήποι κάτω από το κάστρο προσφέρουν ένα εντυπωσιακό συνδυασµό αρχιτεκτονικής και φύσης.                  Σκαλοπάτια,αγάλματα και παγκάκια δημιουργούν µία µοναδική ατμόσφαιρα.
    Ένα σηµείο, απ’ όπου κάποιος μπορεί  να θαυμάσει τη θέα της ιστορικής Πράγας µε τα γαλάζια νερά του ποταµού Μολδάβα να διασχίζουν σαν φίδι το κέντρο της πόλης.

Troya της Πράγας πηγών κάστρων
Κάστρο Troja

           Η Πράγα είναι πάνω απ’ όλα µία πόλη µε µυστικά και µυστήρια. Οι γεµάτοι µε στροφές δρόµοι µε τα ονόµατά τους και µόνο (Rytirska – Ο ∆ρόµος των Ιπποτών, Templova – Η Οδός του Ναού, Konviktska – Ο ∆ρόµος της Καταδίκης, Betlemska – Ο δρόµος της Βηθλεέµ, U Milosrdnych – Ο ∆ρόµος της Ευγενικής Καρδιάς, Zamecke schody – Τα Σκαλιά του Κάστρου κ.ά.) προκαλούν µία ατµόσφαιρα μυστηρίου. 
           Συγγραφέας, ιδιοφυΐα στα µυστικά του σύγχρονου κόσµου και αναλυτής των σχέσεων και των µηχανισµών του, ο Franz Kafka (1883-1924) έζησε σ’ αυτή την πόλη.Ο εργατικός δηµόσιος υπάλληλος απορρόφησε την Τσέχικη, τη Γερµανική και την  Εβραϊκή ψυχή της πόλης.Το σπίτι του βρίσκεται στα όρια των  δύο συνοικιών, της Εβραϊκής και της Παλιάς Πόλης.
            Σήµερα  το τετράγωνο, όπου βρίσκεται το σπίτι του και το Κέντρο Μελέτης  Franz Kafka, πήρε το όνοµα του προς τιµήν  αυτού του µεγάλου και διακεκριµένου συγγραφέα και φιλοξενεί τα έργα του και την ιστορία της ζωής του.
το σπίτι του Φρανς Κάφκα
          Αρχιτεκτονική
      Η Πράγα ήταν η επίσηµη έδρα των Χωρών του Τσέχικου Στέμματος, ένός πλούσιου κράτους της Κεντρικής Ευρώπης για 1100 χρόνια χωρίς διακοπή. Στην ακµή της η Τσέχικη Αυτοκρατορία εκτεινόταν από την Βαλτική µέχρι τη Μεσόγειο. 
    Μόλις το 965µ.Χ. ο Άραβας διπλωµάτης, Ibrahim ibn Jakub γράφει για την Πράγα στο ηµερολόγιό του: «Η Πράγα χτίστηκε από πέτρα και ασβεστόλιθο. Το εμπόριο την καθιστά πιο πλούσια απ’ όλες τις άλλες πόλεις.» 
    Η Πράγα µεταφέρει τον επισκέπτη σε διαφορετικές εποχές. Η Μεσαιωνική Γέφυρα του Καρόλου ενώνει το βασιλικό κάστρο µε την οικιστική περιοχή, την Παλιά Πόλη, από το 1357. Πληµµύρες, πόλεµοι ακόµα και πυρκαγιές δεν κατάφεραν να στερήσουν τίποτα από την πόλη. Η πέτρα στα καλντερίµια βρίσκεται εκεί αιώνες.
      Το σύµβολο του κράτους της Τσεχίας, το Κάστρο της Πράγας, είναι άρρηκτα συνδεδεµένο µε την ιστορία της χώρας. Το σύµπλεγµα του κάστρου είναι ένας συνδυασµός της Ρωµανικής βασιλικής, µε Γοτθικό καθεδρικό ναό και παλάτι Μπαρόκ, ενώ ο 20ος αιώνας εκπροσωπείται από το σύγχρονο εσωτερικό του. 
      Στην περιοχή της Mala Strana, ακριβώς κάτω από το Κάστρο, βρίσκονται τα µνηµεία σε Μπαρόκ ρυθµό. Πρόκειται για εντυπωσιακά παλάτια,θαυµάσιες εκκλησίες και γραφικά σοκάκια. 
      Απ’ την άλλη πλευρά του ποταμού βρίσκεται σε άριστη κατάσταση η Παλιά Πόλη σε Γοτθικό ρυθµό µε τις αυστηρές γραµµές του δηµαρχείου της, τα ακόντια στις στέγες της εκκλησίας και τις σιωπηλές, µικρές πλατείες της.  
      
Μεσαιωνική γέφυρα Καρόλου

Κάστρο της Πράγας


           Από τις αρχές της ιστορίας της Πράγας η πόλη είναι συνώνυµο της τέχνης. Σε περιόδους διακυβέρνησης από τους ευγενείς, η αριστοκρατία είχε συγκεντρώσει τα έργα τέχνης στην Πράγα· κειµήλια που αποτέλεσαν λάφυρα σε καιρό πολέµου. Ο Κάρολος IV (1316-1378), Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωµαϊκής Αυτοκρατορίας και Τσέχος Βασιλιάς έχτισε το ιδιαίτερο κάστρο του Karlstejn για τη φύλαξη των πολύτιµων κοσµηµάτων του Στέµµατος της Τσεχίας. 
         Σήµερα, αυτός ο θησαυρός φυλάσσεται σε ειδικό µέρος στον  Καθεδρικό του St.Vitus στο κάστρο της Πράγας. Τα επτά πιο σηµαντικά πρόσωπα στη ∆ηµοκρατία της Τσεχίας κρατούν τα κλειδιά του χώρου. Τα κοσµήµατα εκτίθενται στο κοινό µία ή δύο φορές κάθε δέκα χρόνια. Για να γίνει αυτό, πρέπει να συναντηθούν ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας της Τσεχίας, ο Αρχιεπίσκοπος, ο Πρωθυπουργός, οι Πρόεδροι των δύο κοινοβουλίων, ο ∆ήµαρχος της Πράγας και ο ∆ιάκονος του Καθεδρικού ναού.
    Το Θησαυροφυλάκιο του Κάστρου της Πράγας φιλοξενεί έκθεση των Χρυσών Θησαυρών και, κυρίως, των ιερών λειψάνων Χριστιανών Αγίων. Ακόµα και επισκέπτες, που δεν συµµερίζονται τις πεποιθήσεις των δηµιουργών των κοσµηµάτων, µένουν άφωνοι με την κοµψότητα των πολύτιµων λίθων.
       Η Εθνική Πινακοθήκη φιλοξενεί αγάλματα  και πίνακες της Παναγίας και του Χριστού του Μεσαίωνα, ενώ πίνακες µε τη ζωή του Χριστού κοσμούν τους  διαδρόμους των Μεσαιωνικών μοναστηριών.  Οι συλλογές της Πινακοθήκης είναι ανεκτίμητες από ιστορικής, καλλιτεχνικής και οικονομικής  πλευράς. Οι σύγχρονες συλλογές αποτελούνται κατά το πλείστον από έργα  του διάσημου  Ισπανού  ζωγράφου,  Πάµπλο Πικάσο (1881-1973) . 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου