Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

ΛΟΝΔΙΝΟ: Μνημεία πολιτισμού και αξιοθέατα(Μέρος 3ο)



 "Το μάτι" του Λονδίνου

      Το μάτι του Λονδίνου, γνωστό ως London eye, είναι ο ψηλότερος τροχός στον κόσμο και προσφέρει μοναδική θέα σε όλο το Λονδίνο. Ορθώνεται πάνω από τον Τάμεση, απέναντι από το Κοινοβούλιο με το Big Ben. Κατασκευάστηκε για τον εορτασμό του Millenium, από την British airways, και τελικά έγινε πολύ δημοφιλές αξιοθέατο. 
       Μοιάζει με τη ρόδα του Λούνα Παρκ, μόνο που έχει 135μ. ύψος! Μια "πτήση" με το Μάτι του Λονδίνου, διαρκεί περίπου μισή ώρα και αν ο ουρανός είναι καθαρός, μπορείτε να δείτε ως τη Νότια Αγγλία, 40χλμ απόσταση. Έχει 32 κλειστές κάψουλες που χωράνε 25 άτομα και προσφέρουν πλήρη ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις. Υπάρχει και μία ιδιωτική κάψουλα....για τους ρομαντικούς που έχουν χρήματα να ξοδέψουν!! Εκεί διοργανώνονται συχνά προτάσεις γάμου και μίνι πάρτι. 



       Χωράει περίπου 800 άτομα σε κάθε περιστροφή, όσους χωράνε και 11 διπλά κόκκινα λεωφορεία!!
       Όποια ώρα της ημέρας και να πάτε είναι συναρπαστική αυτή τη βόλτα, καθώς έχετε την ευκαιρία να δείτε από ψηλά όλα τα όμορφα κτίρια του Λονδίνου, όπως το Κοινοβούλιο, τον Πύργο τηλεπικοινωνιών, τον τρούλο του Αγίου Παύλου, τις πολλές γέφυρες του Τάμεση.Η περιοχή είναι ιδανική για βόλτα το βραδάκι, με τον φωτισμένο τροχό και τα λαμπιόνια στα γύρω δέντρα.

 

Το βρετανικό Μουσείο

       

       Το Βρετανικό μουσείο είναι το διασημότερο αξιοθέατο της μεγάλης Βρετανίας με 6.04 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο και το αρχαιότερο εθνικό μουσείο του πλανήτη καθώς ιδρύθηκε το 1753. Διαθέτει περισσότερα από 7 εκατομμύρια εκθέματα από όλη την παγκόσμια κληρονομία και την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού από την αρχή του μέχρι και σήμερα. Το κτίριο που στεγάζει το Βρετανικό μουσείο είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα Ελληνικής αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, με 44 στήλες Ιωνικού ρυθμού, ύψους 45 μέτρων. 
Ναός από τη Λυκία
Ανάμεσα στα εκθέματα του βρετανικού μουσείου βρίσκονται και τα πολυσυζητημένα μάρμαρα του Παρθενώνα, τα οποία αφαίρεσε ο Λόρδος Έλγιν κατά την τουρκοκρατία. 
Οι Καρυάτιδες του Παρθενώνα



Το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων της Μανταμ Τισό
     Μαζί με το Βρετανικό μουσείο και το διάσημο ρολόι του Big Ben, το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων της Madame Tussaud (Μαντάμ Τισό) αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του Λονδίνου. Προσωπικότητες της 7ης τέχνης, της πολιτικής και του αθλητισμού, βασιλιάδες, ιστορικές φιγούρες, επιστήμονες, αλλά και αναπαράσταση γεγονότων που σημάδεψαν την παγκόσμια ιστορία βρίσκονται μπροστά στα μάτια των επισκεπτών. Τόσο ζωντανά που αφού σκουντήξεις κανέναν από αυτούς κατά λάθος, ζητάς και συγγνώμη(!) μιας και τα μουσειακά σχοινιά αποτελούν πλέον παρελθόν.

    Ο μεγάλος αριθμός και η ποικιλία των ομοιωμάτων αφήνουν όλους τους επισκέπτες άφωνους. Οι υπεύθυνοι του μουσείου αποκαλύπτουν πως για να κατασκευαστεί ένα κέρινο ομοίωμα για το Madame Tussaud, χρειάζονται έξι μήνες, περισσότερες από 250 ακριβείς μετρήσεις, 1.100 κιλά κεριού και 45.000 δολάρια. Μόνο για το κεφάλι χρειάζονται πέντε εβδομάδες, αφού κάθε τρίχα εισάγεται ξεχωριστά. Όλα τα στοιχεία των διασήμων κρατούνται επτασφράγιστα μυστικά, παρά τις συνεχείς ερωτήσεις του κοινού και των δημοσιογράφων. Επίσης, λόγω του ότι το κερί έχει την τάση να συρρικνώνεται, το ομοίωμα κατασκευάζεται 2% μεγαλύτερο από το πραγματικό πρόσωπο που απεικονίζει.

    Για την ένδυση των ομοιωμάτων υπάρχει ολόκληρη γκαρνταρόμπα στο μουσείο, η οποία θεωρείται μοναδική στον κόσμο. Η συλλογή περιλαμβάνει και ρούχα που ήταν στη μόδα εκατοντάδες χρόνια πριν. Τα ομοιώματα πρέπει να ακολουθούν τις τάσεις της μόδας της εποχής και την εκάστοτε εμφάνιση του ατόμου που εκπροσωπούν. Για τις σύγχρονες διασημότητες, ράβονται ακριβή αντίγραφα των ρούχων τους, αν και δεν είναι λίγες οι φορές που αυτοί που θα φιλοξενηθούν στο μουσείο παραχωρούν ρούχα τους, ώστε να δείξει ακόμα πιο τέλειο το ομοίωμά τους. Ο Σιλβέστερ Σταλόνε, για παράδειγμα, έστειλε το κοστούμι του για να ντυθεί το ομοίωμά του, ενώ ο Λουτσιάνο Παβαρότι έστειλε μέχρι και τα παπούτσια του.

    Η προσπάθεια όμως δε σταματάει εκεί. Πριν ανοίξουν οι πόρτες του μουσείου, μια 20μελής ομάδα από έμπειρους στιλίστες αναλαμβάνει να διατηρήσει τα εκθέματα. Οι αναστατωμένες κομμώσεις, το λιωμένο μακιγιάζ, τα αλλοιωμένα μάγουλα και άκρα, τα λεκιασμένα υφάσματα αλλά και αντικείμενα που λείπουν, είναι μερικά από τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η δουλειά αυτή γίνεται από τις 6:30 κάθε πρωί μέχρι τις 9:00 που θα ανοίξει το μουσείο.
   Όταν τα προβλήματα περιορίζονται στο κεφάλι, τότε αυτό αφαιρείται και οδηγείται στο εργαστήριο όπου γίνονται οι απαραίτητες διορθώσεις. Άλλες φορές, τα κέρινα ομοιώματα οδηγούνται ολόκληρα για συντήρηση και φρεσκάρισμα.

    Όσο για το ποιος θα φιλοξενηθεί στο μουσείο, γι’ αυτό υπάρχει μια ειδική επιτροπή, που διαλέγει τις προσωπικότητες που θα γίνουν κέρινα ομοιώματα με βάση το αν είναι διάσημοι, αν έχουν κάνει κάτι καλό ή κάτι πολύ κακό στη ζωή τους, κάτι δηλαδή που να έχει αφήσει το στίγμα του παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας πόζαρε ημερησίως μέχρι να ολοκληρωθούν τα ομοιώματα, τα οποία χαρακτηρίζονται ως τα πιο πετυχημένα της έκθεσης. Αυτό της Νταϊάνα τελείωσε λίγους μήνες πριν το θάνατό της.

    Η έκθεση μετράει περίπου 200 χρόνια ζωής, καθώς η Tussaud έκανε την πρώτη της μόνιμη έκθεση στο Λονδίνο το 1835. Αργότερα, την επιχείρηση ανέλαβαν οι δύο γιοι της, που την μετέτρεψαν στο πιο διάσημο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του κόσμου. Η ίδια το 1842, σε ηλικία 81 ετών, έφτιαξε το δικό της ομοίωμα, το οποίο σήμερα εκτίθεται στην είσοδο του μουσείου του Λονδίνου. Μερικά από τα ομοιώματα που έκανε η ίδια η Tussaud υπάρχουν ακόμα.
  Σήμερα υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επισκεφτεί το μουσείο της Madame Tussaud, αριθμός που αντιστοιχεί στον πληθυσμό της Βορείου Αμερικής και της Αυστραλίας μαζί!
Μουσείο Victoria & Albert
    Ένα από τα καλύτερα μουσεία του κόσμου, το μουσείο Victoria & Albert είναι η ιδανική  επιλογή για τον επισκέπτη  της λονδρέζικης πρωτεύουσας. Οι μόνιμες συλλογές του είναι ένας φόρος τιμής σε μερικά από τα καλύτερα έργα τέχνης και χειροποίητα υλικά, που έχει δημιουργήσει ο πολιτισμός. Βιβλία, έργα τέχνης, γυάλινα, κεραμικά, μόδα, έπιπλα: Όλα είναι εδώ και στεγάζονται μέσα στην… αίγλη του 19ου αιώνα. Με ζωντανή μουσική και διάφορες προσωρινές εκθέσεις, είναι το επίκεντρο του μουσειακού χάρτη του Λονδίνου.
Μουσείο Επιστημών
  Πώς γίνεται τόσος κόσμος που μπορεί να μην ενθουσιάζεται με τις επιστήμες ιδιαίτερα, να αγαπάει τόσο πολύ το Μουσείο Επιστήμης; Αυτό συμβαίνει, επειδή είναι γεμάτο ψυχαγωγικά, διαδραστικά και εκπαιδευτικά εκθέματα, που δε χρειάζεται ακριβώς να τα κατανοήσετε για να τα εκτιμήσετε. Σήμερα το μουσείο εκθέτει περισσότερα από 300.000 αντικείμενα, που αφορούν τις επιστήμες, την ιατρική, την τεχνολογία και τις τηλεπικοινωνίες και χρονολογούνται από το 1700. Είναι ιδανικό ακόμη και για τα παιδιά.
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
  Θέλετε να δείτε… δεινόσαυρους; Τότε μπορείτε να θυμηθείτε τα παιδικά σας χρόνια στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Και αν πάλι δε σας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, υπάρχουν πολλά άλλα εκθέματα και πληροφορίες για άλλα ζώα, ώστε να περάσετε με ενδιαφέρον την ώρα σας.
  Το μουσείο έχει περίπου 70 εκατομμύρια εκθέματα, μεταξύ των οποίων και κάποια είδη που συνέλεξε ο ίδιος ο Δαρβίνος. Είναι το τέταρτο πιο δημοφιλές μουσείο στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το Βρετανικό Μουσείο, την Εθνική Πινακοθήκη και τη γκαλερί Tate modern και δέχεται πάνω από τρία εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.



Εθνική Πινακοθήκη
    

   Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου ιδρύθηκε το 1824 και στεγάζει σήμερα μια από τις πλουσιότερες συλλογές πινάκων σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι 2.300 πίνακες που διαθέτει καλύπτουν την περίοδο από τα μέσα του 13ου αιώνα έως το 1900. Βρίσκεται στην Πλατεία Τραφάλγκαρ και τα έργα που εκθέτει θεωρείται ότι ανήκουν στο Βρετανικό λαό και γι' αυτό η είσοδος στην Πινακοθήκη είναι δωρεάν (αυτό δεν ισχύει για τις ειδικές περιστασιακές εκθέσεις που διοργανώνει). 


Γκαλερί Tate modern
   
Η Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης Τέιτ είναι ένα μουσείο μοντέρνας τέχνης, που αποτελεί μέρος του δικτύου μουσείων Τέιτ. Είναι η πιο δημοφιλής πινακοθήκη μοντέρνας τέχνης και ένα από τα πιο αγαπημένα αξιοθέατα για τους επισκέπτες του Λονδίνου. Στεγάζεται σε έναν πρώην σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και παρουσιάζει εκθέσεις διεθνούς μοντέρνας τέχνης από το 1900 έως σήμερα. Εκεί θα δείτε έργα σημαντικών καλλιτεχνών του 20ου αιώνα, όπως ο Picasso, ο Warhol και ο Dali.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου