Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

ΣΚΩΤΙΑ: Μια περιπλάνηση στη χώρα των μύθων, των κάστρων και της υπέροχης φύσης

       Με πλούσια και συναρπαστική ιστορία, σχεδόν 800 νησιά (από τα οποία μόνο 300 κατοικούνται), επιβλητικά κάστρα, μύθους, πανέμορφα τοπία και ενδιαφέρουσες πόλεις, αλλά και μια ιδιαίτερη κουλτούρα που μαγεύει, η Σκωτία αποτελεί προορισμό, που ελάχιστοι λάτρεις των ταξιδιών θα προσπερνούσαν.
  Η Σκωτία, παρά το μικρό της μέγεθος, έχει σίγουρα πολλούς θησαυρούς στα 78,387 km2 του εδάφους της, το οποίο αποτελεί περίπου το 1/3 του Ηνωμένου Βασιλείου.
    Σε αυτή την περιοχή στα βόρεια της χώρας  υπάρχει κάτι για όλα τα γούστα: για τους λάτρεις της ιστορίας, λίγες πόλεις συγκρίνονται με το Εδιμβούργο και τη Γλασκώβη. Υπάρχει το άγριο, ορεινό τοπίο των Highlands και των βορείων νησιών και η παγωμένη θάλασσα στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Εβρίδων στα δυτικά. Οι παρατηρητές της άγριας ζωής, θα δουν ενυδρίδες, αετούς, φάλαινες και δελφίνια, ενώ οι περιπατητές μπορούν να εξερευνήσουν τα περίπου 300 Munros (βουνά με υψόμετρο πάνω από 910 μέτρα) της Σκωτίας και να ανακαλύψουν τις ατέλειωτες ομορφιές της. 
  Η Σκωτία, όπως αναφέραμε, έχει μακρά ιστορία και συναρπαστική γενεαλογία, κάστρα, εντυπωσιακή φύση, ενώ  προσφέρει τη δυνατότητα για διάφορες δραστηριότητες, όπως κανό, ψάρεμα και πολλά άλλα.

Τα Highlands και η Nessie
          Ταξιδεύοντας με προορισμό τα Highlands (βραχώδη υψίπεδα), θα δείτε ρυάκια και καταπράσινα λιβάδια, γεμάτα αγελάδες και πρόβατα, διάσπαρτα κάστρα, αγροκτήματα, καθώς και πολλά αποστακτήρια ουίσκι, ενώ η ανθρώπινη παρουσία είναι σπάνια.
      Η πόλη Inverness αποτελεί την πρωτεύουσα των Highlands και η φημισμένη λίμνη Loch Ness, η μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στη Μεγάλη Βρετανία, βρίσκεται νότιά της. Σε αυτή τη λίμνη ζει το ομώνυμο τέρας (γνωστό και με το όνομα Nessie), σύμφωνα με το μύθο και με αναφορές που χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα. Ο θρύλος αναφέρει ότι εκείνη την εποχή, ο άγιος Κολούμπα, έσωσε με θαυματουργικό τρόπο τη ζωή ενός ανθρώπου από αυτό. Πολλές άλλες αναφορές ακολούθησαν μέχρι και σήμερα –μάλλον περισσότερο επηρεασμένες από τη σφαίρα της φαντασίας και των θρύλων- αλλά υποβρύχιες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το 2003, με χρήση σόναρ, απέτυχαν να εντοπίσουν το θρυλικό ερπετό. Το σίγουρο είναι πάντως ότι η λίμνη αποτελεί μέρος ενός πανέμορφου τοπίου που χαλαρώνει κάθε επισκέπτη.
       Στα  Highlands περνώντας μέσα από το θεαματικό φαράγγι του Glen Coe, που φιλοξενεί μια από τις υψηλότερες κορυφές στη Σκωτία, βρίσκεται το παραδοσιακό ψαροχώρι Fort William,  στους πρόποδες του βουνού Ben Nevis (υψηλότερη βουνοκορφή της Σκωτίας). Λίγο χαμηλότερα μπορεί κάποιος να συναντήσει το Fort Augustus, στα νοτιοδυτικά της λίμνης Loch Ness.
   
          Tα κεντρικά Lowlands συγκεντρώνουν τις περισσότερες μεγάλες πόλεις. Η Γλασκώβη βρίσκεται στα δυτικά, ενώ στην ανατολική ακτή βρίσκονται οι άλλες τρεις μεγάλες σκωτσέζικες πόλεις: το Εδιμβούργο, το Dundee και το Aberdeen. 
      Στα Highlands, σημαντική ανάπτυξη έχει παρουσιάσει το Inverness. Μόνο τα μεγαλύτερα και πιο εύκολα προσβάσιμα νησιά διατηρούν πληθυσμό, ενώ τα νότια Uplands είναι κυρίως αγροτικές περιοχές, όπου αναπτύσσεται η γεωργία και η δασοπονία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου