Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Βόρεια Ιρλανδία*** Μπέλφαστ

      


  Η Ιρλανδία είναι ένα μεγάλο νησί της βορειοδυτικής Ευρώπης, δυτικά από τη Μεγάλη Βρετανία.  Έχει έκταση 84.421 τ.χλμ. Το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους είναι πεδινό ή λοφώδες. Υπάρχουν μόνο χαμηλά βουνά, κυρίως στην περιφέρεια του νησιού. 
    Το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού(5/6)  ανήκει στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Το βορειοανατολικό μέρος του, που ονομάζεται Βόρεια Ιρλανδία ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
       Η Βόρεια Ιρλανδία  είναι μια από τις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου. Ευρισκόμενη στα βορειοανατολικά της Ιρλανδίας, μοιράζεται ένα κοινό  σύνορο με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας στα νότια και τα δυτικά.
   Η Βόρεια Ιρλανδία αποτελείται από έξι εκ των παραδοσιακών εννέα κομητειών της ιστορικής Ιρλανδικής επαρχίας του Ώλστερ. Δημιουργήθηκε ως μια ξεχωριστή διαίρεση του Ηνωμένου Βασιλείου στις 3 Μαΐου 1921 υπό το Νόμο της Ιρλανδικής Κυβέρνησης  του 1920,  αν και οι συνταγματικές του ρίζες βρίσκονται στο Νόμο της Ένωσης του 1800 μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας. Για πάνω από 50 έτη είχε την δική της αποκεντρωμένη κυβέρνηση και κοινοβούλιο. Αυτά τα ιδρύματα ανεστάλησαν το 1972 και καταργήθηκαν το 1973. Επανειλημμένες προσπάθειες να αποκατασταθεί η αυτοδιοίκηση κατέληξε στην εγκαθίδρυση της σημερινής Εκτελεστικής Εξουσίας της Βόρειας Ιρλανδίας και της Συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας.Η Βόρεια Ιρλανδία έχει αποκεντρωμένη κυβέρνηση μέσα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχει μια Εκτελεστική Εξουσία της Βόρειας Ιρλανδίας μαζί με τη Συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας με 108 μέλη να αντιμετωπίζουν τα αποκεντρωμένα ζητήματα με την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Ιρλανδία: ταξίδι στους θρύλους και την «άγρια» φύση

     
     Γεμάτο αρχαίους μύθους και θρύλους, καταπληκτικά τοπία και φιλόξενους κατοίκους, το νησί της Ιρλανδίας αποτελεί «προκλητικό» ταξιδιωτικό προορισμό.

       Mε έκταση λίγο μικρότερη από αυτή της Πορτογαλίας, η Ιρλανδία είναι μια απομακρυσμένη νησιωτική χώρα στη βορειοδυτική Ευρώπη , με μακρά ιστορία, ενδιαφέροντα μνημεία και κουλτούρα και ανεξάντλητες φυσικές ομορφιές. Το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού, όπως προαναφέρθηκε,  ανήκει στην Ιρλανδική Δημοκρατία, ενώ το βορειοανατολικό μέρος του, που ονομάζεται Βόρεια Ιρλανδία, ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
   Οι άγριας ομορφιάς χερσόνησοι στα ΝΔ του νησιού, τα μελαγχολικά, βραχώδη τοπία στη δυτική ακτή, οι λίμνες και οι γραφικές πόλεις, αποτελούν μερικούς μόνο από τους λόγους που κάνουν την Ιρλανδία δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Και φυσικά, όπου κι αν πάτε, θα βρεθείτε σε κάποιο από τα «ίχνη» που έχει αφήσει η πλούσια ιστορία του τόπου. Η μυθική, κέλτικη φύση της Ιρλανδίας, αποκαλύπτεται σε εκείνους που είναι έτοιμοι να κοιτάξουν πέρα από τα λαμπερά φώτα των όμορφων πόλεών της.


Το μονοπάτι του Γίγαντα
       

       Στο βορρειότερο σημείο της Ιρλανδίας βρίσκεται η κομητεία Donegal, αλλά και η κομητεία Fermanagh, με τις γραφικές λίμνες και τα μεγαλιθικά μνημείαΤο Belfast είναι μια ιστορική, ζωντανή πόλη και το Derry, η μόνη, πλήρως οχυρωμένη πόλη στη Δυτική Ευρώπη. 
   Αξιοθέατα της περιοχής αποτελούν επίσης οι πανέμορφες πεδιάδες της Antrim, το παλαιότερο σε συνεχή λειτουργία αποστακτήριο στον κόσμο, Bushmills  και η… έδρα του… Αγίου Πατρικίου, η πόλη Armagh.
  Η περιοχή Giant's Causeway(Το μονοπάτι του Γίγαντα) αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό τοπίο από βασάλτη που συμπεριλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για περίπου 40.000 πέτρινους κίονες που έχουν δημιουργηθεί από την παγωμένη λάβα μιας ηφαιστειακής έκρηξης που συνέβη πριν από δεκάδες εκατομμύρια χρόνια και οι οποίοι απλώνονται μέσα στη θάλασσα. Αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης τουριστών και είναι ιδανικός προορισμός για τους παρατηρητές πουλιών και γενικά για τους λάτρεις της φύσης. 

  Η επιστήμη και η μυθολογία συναντώνται στο συγκεκριμένο τοπίο, που σχηματίστηκε από την ηφαιστειακή δραστηριότητα περίπου 50 με 60.000.000 χρόνια πριν. Ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στη Βόρεια Ιρλανδία και το πρώτο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Emerald Isle, το τοπίο των περίπου 40.000 κομματιών βασάλτη θεωρείται ένα γεωλογικό θαύμα. Σύμφωνα με την τοπική λαογραφία, ο γίγαντας Finn McCool, δημιούργησε αυτό το υπερυψωμένο μονοπάτι προς τη Σκωτία για να προκαλέσει τον γίγαντα της εκεί περιοχής.


Η Παραλία των Λευκών Βράχων

   Η Μεγάλη Αψίδα στην ακτή των Λευκών Βράχων στη Βόρεια Ιρλανδία είναι βυθισμένη από τη μία μεριά μέσα στο Βόρειο Ατλαντικό. Τα ασβεστολιθικά βράχια εκτείνονται κατά μήκος της ακτής από το Κάραν Σταντ στο Κάστρο Ντάνλας. Τα ιζηματογενή πετρώματα δημιουργούν τις σπηλιές και τα ακρωτήρια που βρίσκονται διάσπαρτα στην ακτογραμμή.


Ακτή Πορτστιούαρτ

       Βρίσκεται στη Βόρεια Ιρλανδία και προσελκύει σέρφερς και τουρίστες από όλο τον κόσμο. Ένα μονοπάτι ανάμεσα στους αμμόλοφους οδηγεί στον υδροβιότοπο όπου βρίσκονται αμέτρητα προστατευόμενα είδη πτη


   Το Μπέλφαστ, η πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας, είναι γνωστό για τα πανέμορφα φυσικά του αξιοθέατα και για το ναυτικό του εμπόριο, λόγω της γεωγραφικής του θέσης.
Στην πλειοψηφία του κόσμου, όμως, το Μπέλφαστ είναι γνωστό για τον IRA και τον UDA, για βόμβες, για το Sinn Fein, για νεκρούς, για καθολικούς και προτεστάντες που αλληλοσκοτώνονται, για τη «Ματωμένη Κυριακή» και για την ταινία «Στο όνομα του Πατρός» με τον Daniel Day Lewis. Είναι με λίγα λόγια, μια πόλη χωρισμένη στα δύο.
     Το Μπέλφαστ, που σημαίνει στόμα της αμμουδιάς είναι η πρωτεύουσα και, ταυτόχρονα, η μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Ιρλανδίας. Από πλευράς πληθυσμού, είναι η 14η μεγαλύτερη πόλη στο Ηνωμένο Βασίλειο και η δεύτερη μεγαλύτερη στο νησί της Ιρλανδίας. Αποτελεί έδρα της αποκεντρωμένης κυβέρνησης και της νομοθετικής Συνέλευσης της Βορείου Ιρλανδίας. Η πόλη του Μπέλφαστ έχει πληθυσμό της τάξεως των 267.500 κατοίκων και βρίσκεται στην καρδιά της αστικής περιοχής του Μπέλφαστ,  η οποία έχει πληθυσμό 579.276 κατοίκους Το Μπέλφαστ έλαβε τον τίτλο της πόλης το 1888..
   Από ιστορικής πλευράς, το Μπέλφαστ ήταν έδρα της ιρλανδικής βιομηχανίας λινών, καπνοβιομηχανίας, μονάδας παραγωγής σχοινιών και ναυπηγείων.  Το Μπέλφαστ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κέντρα της  εποχής μέχρι και το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Η βιομηχανοποίηση και η εσωτερική  μετανάστευση κατέστησε το Μπέλφαστ, αν και για σύντομο χρονικό διάστημα, τη μεγαλύτερη πόλη σε πληθυσμό στην Ιρλανδία στις αρχές του 20ού αιώνα, με την βιομηχανική και οικονομική επιτυχία της πόλης να γίνονται αντικείμενο αναφοράς 
     Σήμερα, το Μπέλφαστ παραμένει ένα βιομηχανικό κέντρο, καθώς και κέντρο τεχνών, με ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης καθώς και επιχειρήσεις, ένα δικαστικό μέγαρο, αποτελώντας έτσι τον οικονομικό πνεύμονα της Βορείου Ιρλανδίας. Η πόλη υπέφερε πολύ στη διάρκεια της περιόδου που είναι γνωστή στην ιστορία ως The troubles, αλλά στη συνέχεια επήλθε μια περίοδος ηρεμίας, απαλλαγμένη από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες των προηγουμένων ετών, με αποτέλεσμα την οικονομική και εμπορική ανάπτυξη. Το Κέντρο του Μπέλφαστ έχει επεκταθεί σε μεγάλο βαθμό και έχει υποστεί πολλές εργασίες ανοικοδόμησης, κυρίως γύρω από την περιοχή της Victoria Square.  











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου