Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

ΠΑΡΚΟ ΠΑΓΕΤΩΝΩΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ-ΠΑΤΑΓΟΝΙΑΣ

                                             Παγετώνας Perito Moreno, Αργεντινή
Ο παγετώνας Perito Moreno στην Αργεντινή ( http://www.turismo.gov.ar/eng/menu.htm ), βρίσκεται σε απόσταση 77χλμ. από την πόλη της Αργεντινής El Calafate ( http://bit.ly/u5KT4t ) και αποτελεί εξαίρεση στην περιοχή: από τους 50 περίπου παγετώνες της νότιας Παταγονίας, μόνο τρεις δεν έχουν υποχωρήσει λόγω της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας και ο Perito Moreno είναι ένας από αυτούς. Στέκεται σαν ένα πελώριο τοίχος περίπου 70 μέτρα από την επιφάνεια της λίμνης, η οποία δημιουργήθηκε από τα χιόνια που λιώνουν στις βουνοκορφές των Άνδεων. Οι τουρίστες μπορούν να απολαύσουν με ασφάλεια το θέαμά του από τρεις περιοχές και να δουν τεράστια κομμάτια πάγου να αποκολλώνται από τον παγετώνα και να πέφτουν στη λίμνη Argentino.
    Οι παγετώνες είναι μεγάλες μάζες πάγου, συνήθως κινούμενες λόγω συμπίεσης του χιονιού. Σχηματίζονται σε περιοχές υπεραιωνόβιας παρουσίας χιονιού, όπου, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης (Αρκτική, Ανταρκτική) ή του υψομέτρου όπου βρίσκονται, η ποσότητα του χιονιού που πέφτει είναι μεγαλύτερη της ποσότητας που λιώνει και εξατμίζεται. Αυτό έχει ως συνέπεια οι συσσωρευμένες και συνεχώς αυξανόμενες μάζες να μετατρέπονται σε πάγο, ο οποίος κινείται προς τη θάλασσα σαν ποταμός, με ταχύτητα που εξαρτάται από την κλίση του εδάφους.
Στους παγετώνες έχει συσσωρευτεί η μεγαλύτερη ποσότητα γλυκού νερού στον κόσμο, γι’ αυτό αποτελούν τη μεγαλύτερη αποθήκη γλυκού νερού. Όμως, η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας οδηγεί στο λιώσιμο αρκετών από αυτούς και στην αύξηση της στάθμης των υδάτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου