Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ

            Στη Βραζιλία, υπάρχει ένας τόπος μοναδικός, που εξέπληξε ακόμα και τους Βραζιλιάνους. To Lenis Maranhenses National Park που βρίσκεται στη βορειοανατολική Βραζιλία, στην πολιτεία του Maranhγo, κοντά στην πόλη της Barreyrinyas.
    Είναι μια περιοχή χαμηλή σε υψόμετρο, επίπεδη, και κατά καιρούς έχει πληγεί από πλημμύρες. Επικαλύπτεται με αμμόλοφους. Περιλαμβάνει περίπου 1000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και παρά τις άφθονες βροχές, δεν υπάρχει βλάστηση. Το πάρκο ιδρύθηκε στις 2 Ιουνίου 1981. Το Εθνικό Πάρκο είναι αρκετά μεγάλο και δεν έχει δρόμους πρόσβασης. Λόγω της φύσης και του καθεστώτος προστασίας του πάρκου, στα περισσότερα οχήματα δεν επιτρέπεται η πρόσβαση. Η είσοδος στο πάρκο γίνεται αποκλειστικά από οχήματα 4Χ4.
    Αυτό που κάνει το Lenis Maranhenses National Park να διαφέρει από οποιαδήποτε έρημο του πλανήτη είναι το ετήσιο ποσό βροχής που πέφτει σε αυτό, το οποίο ξεπερνάει τα 160 εκατοστά (300 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Σαχάρα). Το νερό αυτό αποθηκεύεται μεταξύ των αμμόλοφων δημιουργώντας εκατοντάδες λίμνες, ακόμα και σε απόσταση 50 χιλιομέτρων μακριά από την ακτή.
     Το πάρκο αποτελείται από μεγάλους, λευκούς αμμόλοφους και με την πρώτη ματιά το Lenis Maranhenses National Park μοιάζει με μια έρημο. Στην πραγματικότητα, δεν είναι έρημος. Βρίσκεται ακριβώς έξω από τη λεκάνη του Αμαζονίου και η περιοχή έχει τακτικές βροχές κατά την αρχή του έτους. Οι βροχές προκαλούν ένα περίεργο φαινόμενο:  Φρέσκο νερό συλλέγεται στις κοιλάδες μεταξύ των αμμόλοφων, δημιουργώντας  λίμνες  μπλε και πράσινες λιμνοθάλασσες κατά την περίοδο Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.
           Η περιοχή είναι επίσης το κατάλληλο καταφύγιο σπάνιων  ψαριών που, παρά τη σχεδόν πλήρη εξαφάνιση των λιμνοθαλασσών κατά την ξηρή περίοδο, τα  αβγά τους μεταφέρονται από τη θάλασσα με τα πτηνά.
     Η ομορφιά του πραγματικά μοναδικού αυτού τοπίου προσελκύει χιλιάδες τουρίστες στην περιοχή. Διοργανώνονται βόλτες με ελικόπτερο για αυτούς που θέλουν να τη θαυμάσουν από ψηλά, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που αρκούνται στο να βουτάνε στα πεντακάθαρα νερά των λιμνών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου