Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

ΑΜΕΡΙΚΗ

     Τη 12η Οκτωβρίου 1492, οι καραβέλες του Χριστόφορου Κολόμβου προσέγγισαν στη νήσο Εσπανιόλα, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας βαθιάς αλλαγής στην ιστορία της ανθρωπότητας και, κυρίως, στη μοίρα των λαών, που κατοικούσαν στην αμερικανική ήπειρο.
    Παρά το γεγονός ότι συνέβη σε διαφορετικές φάσεις και με διαφορετικούς τρόπους, η άφιξη των Ευρωπαίων αποίκων προκάλεσε την προοδευτική απώλεια της ταυτότητας των ιθαγενών πληθυσμών και την καταστροφή και εγκατάλειψη χωριών και πόλεων στη βόρεια και στη Λατινική Αμερική.     Συνέπεια τούτου είναι ότι από τις 150 και πλέον τοποθεσίες που είναι εγγεγραμμένες στον κατάλογο των τοποθεσιών παγκόσμιας κληρονομιάς στην αμερικανική ήπειρο, μόνο μία εκπροσωπεί τη διασωζόμενη παράδοση των αμερικανικών πολιτισμών. Αυτή είναι το Πουέμπλο ντε Τάος στις ΗΠΑ, το οποίο εξακολουθεί να κατοικείται από τους Ινδιάνους Πουέμπλο.
   
Πουέμπλο ντε Τάος



        Κάποιες άλλες, ελάχιστες τοποθεσίες, στη βόρεια Αμερική, συνδέονται κυρίως με την ιστορία του εποικισμού από τους Άγγλους και τους Γάλλους ή τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς είναι σύμβολα ανεξαρτησίας, όπως το Άγαλμα της Ελευθερίας  και η Αίθουσα της Ανεξαρτησίας.



    Το μεγαλύτερο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Λατινική Αμερική είναι συνδεδεμένο με τους αιώνες της ισπανικής κυριαρχίας. Από το Μεξικό μέχρι την Αργεντινή, τα ίχνη των μεγάλων πολιτισμών των  Μάγια και των Ίνκα, είναι ακόμη αποτυπωμένα στην πολιτιστική μνήμη των ινδιάνικων λαών της Αμερικής, αλλά τα τελετουργικά κέντρα τους είναι εγκαταλελειμμένα επί αιώνες.Το πιο αξιόλογο μνημείο της περιοχής, απομεινάρι του πολιτισμού των Ίνκα είναι το περίφημο Μάτσου Πίτσου. Το Μάτσου Πίτσου είναι μια αρχαία πόλη των Ίνκας, η οποία είναι χτισμένη σε υψόμετρο 2.430 μέτρων, στη Σιέρρα Βιλκαμπάμπα, στην αριστερή όχθη του παραπόταμου του Βιλκανότα , Ουρουμπάμπα.
Οι περισσότεροι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το Μάτσου Πίτσου χτίστηκε για τον αυτοκράτορα των Ίνκας Pachacuti (1438-1472). Συχνά αναφέρεται ως η «χαμένη πόλη των Ίνκας» και είναι ίσως η πιο γνωστή εικόνα του πολιτισμού τους.
Οι Ίνκας έχτισαν αυτή την πόλη γύρω στο 1450, αλλά αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν έναν αιώνα αργότερα, τη στιγμή της ισπανικής κατάκτησης. Αν και είναι γνωστό σε τοπικό επίπεδο, ήταν άγνωστο στον έξω κόσμο προτού το «ανακαλύψει» ο Αμερικανός ιστορικός Hiram Bingham το 1911 προσελκύοντας τη διεθνή προσοχή. Από τότε, το Μάτσου Πίτσου έχει γίνει ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο. Το 1981 το Μάτσου Πίτσου ανακυρήχθηκε Ιστορικό Μνημείο του Περού και δυο χρόνια αργότερα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς για την UNESCO. Το 2007 ψηφίστηκε ως ένα από τα Νέα Επτά Θαύματα του Κόσμου σε μια παγκόσμια ψηφοφορία στο Internet.

    Οι ισπανικές πόλεις της ηπείρου κατασκευάστηκαν πάνω σε  κέντρα, που είχαν κατοικηθεί προηγουμένως, είτε με την απάλειψη όλων των υπολειμμάτων των προηγούμενων πολιτισμών, είτε ως αποτέλεσμα ανάμειξης  νέων αρχιτεκτονικών ρυθμών με τους γηγενείς. Κατά συνέπεια η αρχιτεκτονική κληρονομιά της Λατινικής Αμερικής συμπίπτει με την εποχή της ισπανικής κατάκτησης.
        Θα ήταν παράλειψη, αν δε γινόταν κάποια αναφορά στο άγαλμα του Χριστού στη Βραζιλία, ένα από τα 7 σύγχρονα θαύματα του κόσμου.
         Το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή  λοιπόν στο Ρίο Ντε Τζανέιρο θεωρείται ένα από τα επτά θαύματα του σύγχρονου κόσμου. Είναι σημείο αναφοράς όχι μόνο για το Ρίο και τη Βραζιλία αλλά και διάσημο σε ολόκληρο τον κόσμο.
Έχει ύψος 30 μέτρα (39 με τη βάση) και ζυγίζει 1000 τόνους! Στέκεται με απλωμένα τα χέρια σαν να καλωσορίζει τον κόσμο, και ατενίζει την πόλη του Ρίο, από ύψος ύψος 710 μέτρων, στην κορυφή του λόφου Κορκοβάντο. Το άγαλμα θεμελιώθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1931.
Perierga.gr - Το άγαλμα του Χριστού στο Ρίο!

          Μεξικό, η χώρα των έντονων χρωμάτων, πατρίδα του αρχαίου πολιτισμού των Μάγια… Σομπρέρο, τεκίλα, μεξικανοί με πολύχρωμα ριχτάρια να τραγουδούν με κιθάρες και κρουστά και να κοιμούνται κάτω από κάκτους είναι η παραδοσιακή εικόνα που έχουμε για το Μεξικό.   Μία χώρα με πλούσιο φυσικό πλούτο, ερήμους, χιονισμένα βουνά, τροπικά δάση και οάσεις, πλούσια πανίδα και κρυστάλλινα νερά.Το Μεξικό είναι κράτος της Κεντρικής Αμερικής. Καλύπτοντας σχεδόν 2.000.000 τετρ. χλμ. , το Μεξικό είναι η πέμπτη μεγαλύτερη χώρα στην αμερικανική ήπειρο. Με πληθυσμό 117.409.830 είναι η ενδέκατη χώρα στον κόσμο. Η επίσημη γλώσσα του Μεξικό είναι τα ισπανικά και επίσημο νόμισμα το πέσος αλλά δέχονται και τα δολάρια. Το Μεξικό υποδιαιρείται διοικητικά σε 32 πολιτείες.
           Στην περιοχή Chichen Itza, μπορείτε να δείτε τα πολυάριθμα αρχαία κτίσματα του αρχαίου πολιτισμού των Μάγια. Εκεί υπάρχουν κτίρια κλασικής περιόδου, ναοί, τόποι για θυσίες, ανάγλυφα και αγάλματα του Τσακ Μουλ (μισός άνθρωπος και μισός θεός).Επίσης θα δείτε τη μεγάλη Πυραμίδα του Κουκουλκάν, με τα ισάριθμα των ημερών του χρόνου σκαλοπάτια, το Juego de Pelota, την «αυλή των χιλίων κιόνων», το «σενότε των θυσιών», το caracol (παρατηρητήριο) και το ναό των πολεμιστών. Η περιοχή αυτή αναδεικνύει την αστείρευτη ευστροφία των Μάγια και προσφάτως ανακηρύχτηκε ως ένα από τα 7 σύγχρονα θαύματα του κόσμου.
           Αξίζει να επισκεφθεί κάποιος  το ιστορικό κέντρο της πόλης του Μεξικού, όπου θα δει το μεγάλο Καθεδρικό Ναό, το Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας και το Ανάκτορο Καλών Τεχνών. Το εθνικό πάρκο Lagunas de Montebello βρίσκεται στην πολιτεία Chiapas αποτελείται από 59 πολύχρωμες λίμνες σε ένα πευκοδάσος. Τα κύρια αξιοθέατα του εθνικού πάρκου είναι οι 59 λίμνες του που ονομάζονται Montebello Lakes. Οι λίμνες είναι διάσημες για τα εντυπωσιακά τους χρώματα τα οποία διαφέρουν λόγω των διαφορετικών ορυκτών πετρωμάτων που βρίσκονται στον πυθμένα τους. Κυμαίνονται από σμαραγδί και τυρκουάζ σε σκούρο πράσινο, ακόμη και μοβ και μπορντό. Το εθνικό πάρκο προστατεύεται από το πρόγραμμα της UNESCO Biosphere Reserve. 



 Οι αρχιτεκτονικοί ρυθμοί της ηπείρου έλκουν την καταγωγή τους από την Ευρώπη του 17ου αιώνα. Το μπαρόκ θριάμβευσε  στη νότια Αμερική, ακόμη κι αν σε κάποια  μνημεία συναντάμε ένα μοναδικό κράμα ρυθμών, πρωτότυπων διακοσμήσεων και μιας τέχνης, στην οποία οι ανθρώπινες μορφές έχουν τα χαρακτηριστικά των ινδιάνικων πληθυσμών.
    Όταν βέβαια απέκτησαν την ανεξαρτησία τους, σε διαφορετικές εποχές, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, επανήλθαν στους ρυθμούς τους. Η καταστρεπτική όμως αποικιακή κληρονομιά επιβράδυνε την οικονομική ανάπτυξη των χωρών αυτών και επηρέασε την πολιτιστική τους εξέλιξη.

    Έτσι, από το 19ο αιώνα η αρχιτεκτονική ένιωσε την επιρροή των δύσκολων πολιτικών και οικονομικών συνθηκών, που σάρωναν ολόκληρη την ήπειρο.




Ο καθεδρικός ναός της Μπραζίλια


    Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Μπραζίλια, το αριστούργημα του σχεδιαστή πόλεων  Λούσιο Κόστα και του πρωτοποριακού αρχιτέκτονα Όσκαρ Νιμέγιερ. Η Μπραζίλια είναι μία πόλη, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε, με μοναδικό και άμεσο στόχο να λειτουργήσει ως πρωτεύουσα της χώρας.
Μπραζίλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου